Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

Een hoge bloeddruk is een gevaarlijk fenomeen

Dat een hoge bloeddruk gevaarlijk is, zal ondertussen zo wel iedereen weten. Bij zowat ieder bezoek aan de arts wordt de bloeddruk gemeten. Op de media horen we vaak waarschuwingen om er voor te zorgen dat we geen hoge bloeddruk krijgen. Massa’s mensen nemen medicatie tegen een hoge bloeddruk. Kortom, een hoge bloeddruk krijgt dermate veel aandacht, dat het tot geen twijfel kan leiden dat dit iets gevaarlijk is. Nochtans lopen veel mensen rond met een hoge bloeddruk zonder het zelf te weten. Hierin schuilt al meteen het eerste grote gevaar van een hoge bloeddruk. Je voelt dit niet, er is niets wat er op wijst dat er iets gaande is bij jou. Maar toch kan de hoge bloeddruk ondertussen allerlei schade in je lichaam aanrichten zonder dat je het zelf merkt. Niet voor niets wordt een hoge bloeddruk daarom een sluipmoordenaar genoemd.

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

Een hoge bloeddruk is om meerdere redenen gevaarlijk. Een eerste reden is al omdat men vaak niet door heeft dat men een hoge bloeddruk heeft. Daarnaast is een hoge bloeddruk heel vaak de reden waarom mensen een beroerte, een hartaanval of een vaatziekte krijgen. Om die redenen is het verstandig er alles aan te doen om een hoge bloeddruk te vermijden. En dat houdt niet op bij het nemen van een pilletje tegen de hoge bloeddruk. Uiteraard moet men ook de oorzaak van die gevaarlijke hoge bloeddruk aanpakken.

Hoe kan je een gevaarlijk hoge bloeddruk voorkomen?

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, kan je maar beter enkele zaken doen die er voor zorgen dat je geen gevaarlijk hoge bloeddruk krijgt.
Heel vaak is een hoge bloeddruk een gevolg van de manier van leven. Heel wat mensen met een hoge bloeddruk zijn te zwaar, bewegen te weinig, eten vaak zout en vet, roken daarenboven ook nog en nuttigen graag een glaasje alcohol. Met deze dingen doe je er alles aan om tot de topscores te behoren van mensen met een hoge bloeddruk. Dergelijke levensstijl aanpassen zal de bloeddruk dermate doen dalen dat er zelfs niet eens medicatie nodig zal zijn om de hoge bloeddruk te behandelen.
Het is natuurlijk niet eenvoudig om vastgeroeste leefgewoontes zomaar om te gooien. Hiervoor is veel doorzettingsvermogen, wilskracht en karakter nodig. Om bepaalde leefpatronen (zoals roken, alcohol gebruiken, gezonder gaan eten) te veranderen, kan je beroep doen op bachbloesems. Die zorgen er voor dat de frustraties en de slechte gevoelens die opduiken als mensen veranderen van leefgewoontes minder zwaar om dragen zijn. Hierdoor lukt het dan ook een pak beter om die veranderde leefgewoontes vol te houden. Bachbloesems zijn totaal niet gevaarlijk en vertonen niets van bijwerkingen.

Delen

Andere artikelen


Kramp door hoge bloeddruk

Kramp door hoge bloeddruk

Als je regelmatig kramp hebt in de spieren, dan zou dit een teken kunnen zijn dat je last hebt van een hoge bloeddruk.

Lees het volledig artikel

Suikerziekte en hoge bloeddruk: een combinatie

Suikerziekte en hoge bloeddruk: een combinatie

Suikerziekte en het hebben van een hoge bloeddruk zijn enigszins aan elkaar verwant. Het is duidelijk dat heel wat mensen die last hebben van suikerziekte ook problemen hebben met een hoge bloeddruk.

Lees het volledig artikel

Hoge bloeddruk kan misselijk zijn veroorzaken

Hoge bloeddruk kan misselijk zijn veroorzaken

Er zijn meerdere redenen waarom iemand misselijk kan zijn, maar één van de mogelijkheden is dat je een te hoge bloeddruk hebt. In dat geval is het aangewezen om hier iets tegen te ondernemen.

Lees het volledig artikel

Koude handen door een hoge bloeddruk

Koude handen door een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk heeft zeker zijn invloed op doorbloedingen, zodat het perfect logisch is dat je door een hoge bloeddruk koude handen kan krijgen.

Lees het volledig artikel

Bijwerkingen van een te hoge bloeddruk

Bijwerkingen van een te hoge bloeddruk

Men spreekt van een te hoge bloeddruk die schadelijke bijwerkingen geeft op het lichaam als na meerdere metingen blijkt dat de bloeddruk verhoogd is. 

Lees het volledig artikel

Onderdruk en bovendruk bij een hoge bloeddruk

Onderdruk en bovendruk bij een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk houdt in dat zowel de onderdruk als de bovendruk te hoog is. Om het ganse verhaal van onderdruk en bovendruk te begrijpen, moet men de werking van het hart kennen.

Lees het volledig artikel

De invloed van zoethout op de hoge bloeddruk

De invloed van zoethout op de hoge bloeddruk

Zoethout heeft zeker een invloed op de hoge bloeddruk. Ooit zong Wim Sonneveld dat hij de vaders nog gekend had die zoethout voor een cent kochten.

Lees het volledig artikel

Kan je flauwvallen door een hoge bloeddruk?

Kan je flauwvallen door een hoge bloeddruk?

Flauwvallen en hoge bloeddruk: wanneer gebeurt het?

Er is niet zo maar eenduidig een antwoord te geven of je kan flauwvallen door een hoge bloeddruk. Eerst en vooral moet men juist kunnen bepalen wanneer men een hoge bloeddruk heeft. Normaal gezien spreekt men van een hoge bloeddruk als die waarden haalt van 140 over 90. Het hoogste cijfer staat in deze voor de bovendruk. Dat is de druk die er in de aders heerst op het moment dat het hart klopt en bloed doorheen het lichaam stuwt. Het laagste cijfer geeft de onderdruk weer. Dat is de druk in de aders op het moment dat het hart in rust is en het bloed terugstroomt naar het hart. Die waarden zijn wel sterk persoonsgebonden. Zo zal men bij mensen van boven de 60 soepeler omspringen met deze waarden. Dat komt omdat de bloeddruk met het ouder worden stijgt. Bij mensen die een risico vormen daarentegen, zal men al van een hoge bloeddruk spreken nog voor de waarden van 140 over 90 bereikt zijn.

Kan een hoge bloeddruk tot flauwvallen leiden?

Puur theoretisch zal een hoge bloeddruk op zich er niet toe leiden dat iemand zal flauwvallen. Het is eerder een lage bloeddruk die er voor zorgt dat mensen flauwvallen. Maar toch kan een hoge bloeddruk aanleiding geven tot flauwvallen. Dat gebeurt dan vooral op het moment dat men een behandeling start met medicatie tegen een hoge bloeddruk. Er bestaan tal van medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Het is voor een arts daarom niet altijd gemakkelijk om het meest geschikte medicijn voor jou te bepalen. Wat er kan gebeuren na het vaststellen van een hoge bloeddruk, is dat de arts een medicijn voorschrijft dat te hevig werkt voor jou. Als je dan medicatie neemt, kan je hoge bloeddruk plots zoveel dalen dat je er door gaat flauwvallen.

Flauwvallen door hoge bloeddruk: de medicatie is verantwoordelijk

Het is dus zo dat je door de medicatie tegen een hoge bloeddruk wel eens zou kunnen flauwvallen. Maar moet men het zo ver laten komen dat men medicatie moet slikken tegen een hoge bloeddruk? Eigenlijk niet. Vaak is het voldoende om de levensstijl aan te passen om de bloeddruk naar beneden te halen.
Zeker als een hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld teveel zout eten, overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik is het beter om niet meteen met medicatie te starten. De hoge bloeddruk bestrijden door de manier van leven om te gooien en gezonder te gaan leven, is veel sterker aan te raden. Toegegeven, het is een pak moeilijker om een manier van leven om te buigen dan om dagelijks een pilletje te nemen. Maar voor het eigen welzijn doet men er toch beter aan om het pilletje nog even te bannen en de manier van leven aan te passen. Als dit moeilijk verloopt, dan kan men door het gebruik van bachbloesems de overgang naar een gezonde levensstijl een pak gemakkelijker maken. Bachbloesems zijn natuurlijke producten, hebben geen bijwerkingen en zijn volkomen veilig om te gebruiken. Met de juiste bloesemremedie, samengesteld door een ervaren bloesemtherapeut, lukt het een pak gemakkelijker om vastgeroeste leefgewoontes om te vormen.

Lees het volledig artikel

Kortademigheid door hoge bloeddruk

Kortademigheid door hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan er voor zorgen dat iemand last krijgt van kortademigheid. De hoge bloeddruk zelf merk je niet, maar na verloop van tijd richt die de schade aan die hij verkiest.

Lees het volledig artikel

Draaierig door een hoge bloeddruk

Draaierig door een hoge bloeddruk

Er is geen rechtstreeks verband tussen draaierig zijn en een hoge bloeddruk.

Lees het volledig artikel

Gratis persoonlijk advies voor jouw probleem?

Neem contact op met Tom en binnen 48 uur krijg je gratis een persoonlijk en vertrouwelijk antwoord.

Vraag vrijblijvend advies