Hoe omgaan met je partner bij verlatingsangst?

Hoe omgaan met je partner bij verlatingsangst?
Hoe omgaan met een partner met verlatingsangst?

Je hebt vast al van verlatingsangst gehoord. Wellicht bij dieren of kinderen, maar wist je ook dat volwassenen hier last van kunnen hebben?
In sommige gevallen kan het verlammend zijn, dus het is belangrijk om dit probleem rationeel en pragmatisch aan te pakken.

Wat is verlatingsangst?

Bij kinderen en huisdieren kan verlatingsangst voorkomen wanneer ze gescheiden worden van de persoon die normaal voor hen zorgt (het baasje of de ouders).

Bij volwassenen is dit eerder iemand waar men zich erg aan hecht: dit kan de partner zijn, maar het kan evengoed (één van) de kinderen, iemand van de familie of iemand uit de vriendengroep zijn. In de Verenigde Staten lijft 6,6% van de volwassenen aan verlatingsangst op een bepaald punt in hun leven. Dus het komt vaker voor dan je zou denken. Het komt vaker voor bij vrouwen, maar het overkomt ook mannen.

Het komt minst voor bij getrouwde of samenwonende koppels, maar toch is dat ook mogelijk. Het komt het vaakst voor bij mensen die single, gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn.

De symptomen van verlatingsangst bij volwassenen

Deze symptomen worden vaak opgemerkt bij volwassenen met verlatingsangst:

  • Bang om alleen te zijn of gescheiden te worden
  • Bang zijn dat de persoon waarop de verlatingsangst gefixeerd is, iets overkomt
  • Vermijden om alleen te zijn
  • Zich constant zorgen maken en afvragen of alles nog goed gaat
  • Niet kunnen/willen slapen
  • Het gevoel hebben overweldigd te zijn

Tips bij het omgaan met een partner met verlatingsangst

1. Behandel eerst de andere problemen met angst, stress of depressie

Mensen die verlatingsangst hebben, hebben vaak ook gelijkaardige problemen op andere vlakken. Misschien heeft je partner ook een andere angststoornis. Daar eerst goed mee omgaan, kan heel voordelig zijn.

2. Help je partner om met iets bezig te zijn

Als je plannen maakt om weg te gaan zonder je partner, maak dan samen plannen over wat er kan gedaan worden tijdens je afwezigheid. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je partner ergens anders sociaal contact heeft, of gewoon een boek leest of andere hobby’s uitoefent. Moedig je partner aan om dingen te doen die anders niet zouden gedaan worden mocht je er wel zijn.

3. Jouw afwezigheid, ‘special me time’

Waar kan je partner mee bezig zijn wanneer je er niet bent? Een bezoekje aan de wellness kan wonderen doen, of gewoon wat vrienden uitnodigen. Zoek vooral activiteiten die de angst wat kunnen verminderen zodat je partner zich rustiger voelt.

4. Maak duidelijke afspraken

Wees duidelijk dat je niet voortdurend zal kunnen sms’en of bellen tijdens je afwezigheid. Vertel aan je partner dat je de hele dag in vergadering zal zijn, als dat ook het geval is. Zo maak je grondige afspraken en zal je partner niet te veel verwachten. Je moet professioneel blijven als je weg moet voor je werk.

5. Stel gerust

Je partner wil weten dat hij/zij graag gezien wordt en dat ze een belangrijk deel van je leven uitmaken. Je kan soms gek worden als ze zoveel bevestiging vragen, maar als je geduldig blijft, wordt het makkelijker.

6. Laat lieve berichtjes achter

Voor je weggaat, verberg dan wat post-its met lieve berichtjes op, die je partner zal vinden tijdens je afwezigheid. Stuur ook af en toe een kort sms’je. Laat nog iets weten voor je gaat slapen.

7. Vraag om een dagboek bij te houden

Vraag je partner om een dagboek bij te houden met alle activiteiten en welke gedachten hij/zij had en bekijk het dan samen als je terug bent. Zo maak je duidelijk dat zijn/haar leven belangrijk voor je is.

8. Positiviteit aanmoedigen!

Besteed aandacht aan wat jullie kunnen doen als je terug bent. Een bezoek aan de cinema of gewoon op date gaan!

9. Praatgroepen

Als je partner heel zwaar lijdt aan verlatingsangst, kan je misschien proberen om een praatgroep in je omgeving op te zoeken. Er zijn ook online fora daarvoor, deze kunnen helpen terwijl je weg bent.

10. Vraag professionele hulp

Als er nog meer hulp nodig is, dan kan het zeker geen kwaad om een professionele hulpverlener in te schakelen.




Bach bloesem Mix 78: Verlatingsangst

Bach bloesem mix 78 helpt om:

  • minder afhankelijk te zijn
  • schrik te overwinnen in de steek gelaten te worden
  • minder vlug te panikeren
  • terug te genieten van alleen zijn
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 78
Marie Pure

Andere artikelen


energiedrankjes - bron: viralmundo.nl

Energiedrankjes: niet de gezondste oplossing

De populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.

Lees het volledig artikel

De financiële gevolgen van een burn-out

De financiële gevolgen van een burn-out

Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

Feit of fictie Is het echt gezond

Feit of fictie? Is het echt gezond?

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Lees het volledig artikel

beter-humeur

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

Lees het volledig artikel

roken-nieuws

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken.

Lees het volledig artikel

Het mooie studentenleven

Het mooie studentenleven

Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.

Lees het volledig artikel

Omgaan met een narcistische pervert

Omgaan met een narcistische pervert

Of het nu je partner is, of een huisgenoot, het staat buiten kijf dat elke relatie met een narcist een zware beproeving is. Zijn er manieren om daar beter mee om te gaan? Of is het beter de relatie achter je te laten?

Lees het volledig artikel

Al eens aan yoga gedacht? De voordelen van yoga

Al eens aan yoga gedacht? De voordelen van yoga

Al eens aan yoga gedacht? Het uitoefenen van yoga biedt veel voordelen. Het is een holistische praktijk die voordelig is op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.

Lees het volledig artikel

gezonde voeding

5 weetjes over gezond eten

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....