Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Aandoeningen gekenmerkt door jeuk en vermoeidheid

Aandoeningen gekenmerkt door jeuk en vermoeidheid

Levercirrose is de eerste aandoening die wordt gekenmerkt door vermoeidheid en jeuk. Deze kwaal is het resultaat van chronische schade aan de lever veroorzaakt door diverse leverziektes.  

Lees het volledig artikel

Meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid

Meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid heeft vele gezichten, en kan dus ook vele oorzaken hebben. Omdat vermoeidheid een veelvoorkomende klacht is, hebben vele artsen vaak moeite om de precieze oorzaak van vermoeidheid bij patiënten te achterhalen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens het autorijden

Vermoeidheid tijdens het autorijden

Vermoeidheid tijdens het autorijden kan verschillende oorzaken hebben, maar deze zijn doorgaans vrij gemakkelijk te ontdekken. Ook zijn er verschillende tips die je tijdens het autorijden kunt toepassen om vermoeidheid te vermijden.  

Lees het volledig artikel

Behandeling voor vermoeidheid?

Behandeling voor vermoeidheid?

Vele mensen krijgen de dag van vandaag te kampen met een klacht zoals vermoeidheid en de klacht mag dan wel veelvoorkomend zijn, de behandeling is dit jammer genoeg niet. Mensen die naar de huisarts gaan met vermoeidheid worden meestal niet al te serieus genomen, doordat vermoeidheid uit zoveel verschillende factoren kan ontstaan.  

Lees het volledig artikel

Zware vermoeidheid: wat is het en wat doe je eraan?

Zware vermoeidheid: wat is het en wat doe je eraan?

Vele mensen krijgen zo nu en dan eens te kampen met vermoeidheid, maar wat als je last krijgt van zware vermoeidheid die altijd terugkeert? Allereerst moet worden vermeldt dat zware vermoeidheid vele oorzaken kan hebben, en dat een directe effectieve behandeling daarom vaak moeilijk is.  

Lees het volledig artikel

Spierpijnen en vermoeidheid

Spierpijnen en vermoeidheid

Een eerste aandoening waar spierpijnen en vermoeidheid optreden, is het chronisch vermoeidheidsyndroom. Deze aandoening is relatief nieuw en momenteel is er nog geen duidelijke oorzaak van de aandoening bekend.  

Lees het volledig artikel

Tips tegen vermoeidheid

Wat te doen tegen vermoeidheid?

Tegen tijdelijke vermoeidheid bestaan heel wat tips zodat je zo snel mogelijk van de vermoeidheid kunt afraken. Vermoeidheid overvalt iedereen nu en dan eens en de oorzaken zijn dan meestal ook vrijwel duidelijk.  

Lees het volledig artikel

Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid

Vermoeidheid kan in vele gradaties en soorten voorkomen, dus ook op het mentale gebied. Mentale vermoeidheid heeft echter andere oorzaken dan lichamelijke vermoeidheid, waardoor de behandeling van mentale vermoeidheid ook anders zal zijn in vergelijking met de behandeling voor lichamelijke vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door herpes

Vermoeidheid door herpes

Veel mensen die last hebben van herpes, krijgen ook te maken met vermoeidheid. Aanvallen van herpes kunnen ook worden uitgelokt door verschillende factoren.  

Lees het volledig artikel

De vele voordelen van een vermoeidheid forum

De vele voordelen van een vermoeidheid forum

Een vermoeidheid forum is meer dan alleen maar een plaats waar jij met je klachten terecht kan. Zeker wanneer je beseft dat vermoeidheid een klacht is die niet altijd even serieus wordt genomen.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....