Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij epilepsie?

Vermoeidheid bij epilepsie?

Vroeger werden de meeste patiënten die last hadden van epilepsie en vermoeidheid, afgeraden om te gaan sporten. Gelukkig staat de wetenschap vandaag heel wat verder, en is er geen reden waarom personen met epilepsie en vermoeidheid niet kunnen sporten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid verslaan met een dieet!

Vermoeidheid verslaan met een dieet!

 Indien vermoeidheid een groot probleem is in je leven, dan kan een dieet misschien helpen. Dieet betekend in dit geval niet alleen afvallen, maar ook het gebruik van gezondere voedingsproducten. Gezonde voeding kan namelijk ons energie goed op peil houden!

Lees het volledig artikel

Multiple Sclerose en vermoeidheid

Multiple Sclerose en vermoeidheid

Vermoeidheid is verder een veelvoorkomende klacht bij Multiple Sclerose. Het verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid bij Multiple Sclerose is echter groot. De vermoeidheid bij Multiple Sclerose kan namelijk zeer ongewone proporties gaan aannemen.  

Lees het volledig artikel

Aanvallen van vermoeidheid

Aanvallen van vermoeidheid

Hoewel vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom is, zijn vele mensen toch verast wanneer zij overvallen worden door aanvallen van vermoeidheid. Dit soort probleem kan vele oorzaken hebben en kan zich zowel voordoen op fysiek vlak als op mentaal vlak.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij ADHD

Vermoeidheid bij ADHD

Er is meer dan één oorzaak waarom vermoeidheid bij ADHD kan gaan optreden. De symptomen van ADHD staan hierbij zeer nauw in relatie met de vermoeidheid zelf. De symptomen doen zich meer voor bij volwassenen dan kinderen, maar ook bij kinderen kunnen dergelijke symptomen gaan optreden.  

Lees het volledig artikel

De invloed van vermoeidheid op de weerstand

De invloed van vermoeidheid op de weerstand

 Als onze weerstand afneemt door vermoeidheid, dan geeft dat ernstige problemen. Onze weerstand is een soort van leger dat in ons lichaam aanwezig is en dat zich verzet tegen alles wat lichaamsvreemd is.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens en na een bronchitis

Vermoeidheid tijdens en na een bronchitis

Vele patiënten die met een bronchitis te maken krijgen, klagen van vermoeidheid tijdens en na het voorkomen van de bronchitis. Door de aard van de aandoening is het voorkomen van vermoeidheid bij bronchitis niet echt vreemd, maar de aandoening kan wel heel wat beslag leggen op je conditie.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij zware benen

Vermoeidheid bij zware benen

Vermoeidheid bij zware benen is bijna een normaal gegeven. Het gaat hier namelijk om fysieke vermoeidheid, al is een mentaal aspect zeker niet uitgesloten.  

Lees het volledig artikel

Tips tegen vermoeidheid

Tips tegen vermoeidheid

De belangrijkste tips die je kunt terugvinden voor vermoeidheid, zijn ongetwijfeld de tips die handelen over het slaappatroon. Natuurlijk is slapen alleen niet de enige die je onder de verschillende tips tegen vermoeidheid kunt terugvinden.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....