Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Geestelijke vermoeidheid

Geestelijke vermoeidheid

Geestelijke vermoeidheid is vaak de moeilijkste soort vermoeidheid om vast te stellen. Er komen ook vele mentale aandoeningen voor die gekenmerkt worden door geestelijke vermoeidheid. Voor geestelijke vermoeidheid word je meestal doorverwezen naar een psycholoog of psychiater.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij ADHD

Vermoeidheid bij ADHD

Er is meer dan één oorzaak waarom vermoeidheid bij ADHD kan gaan optreden. De symptomen van ADHD staan hierbij zeer nauw in relatie met de vermoeidheid zelf. De symptomen doen zich meer voor bij volwassenen dan kinderen, maar ook bij kinderen kunnen dergelijke symptomen gaan optreden.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid is ook in het gezicht te merken!

Vermoeidheid is ook in het gezicht te merken!

Je kunt iemand met vermoeidheid meestal gemakkelijk herkennen, want vermoeidheid is meestal op het gezicht te lezen. Donkere kringen rond de ogen, een doffe huid, rode ogen, enz.  

Lees het volledig artikel

Bètablokkers en vermoeidheid

Bètablokkers en vermoeidheid

Hoewel de moderne farmaceutische industrie beweert dat bètablokkers geen vermoeidheid kunnen veroorzaken, zijn er toch al heel wat gevallen bekend die wel dit negatieve effect hebben ondervonden door het gebruik van deze bètablokkers.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en afvallen

Vermoeidheid en afvallen

Afvallen kan een oplossing zijn voor vermoeidheid, maar ook een oorzaak. Indien je dus wat wilt afvallen, is het altijd beter dit op een verstandige manier te doen. Maar hoe veroorzaakt afvallen nu vermoeidheid, en hoe kan afvallen tegen vermoeidheid helpen?  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en vitamine D

Vermoeidheid en vitamine D

De link tussen vitamine D en vermoeidheid wordt niet al te vaak gelegd. Toch kan een ernstig tekort aan vitamine D vermoeidheid veroorzaken, en heeft het nog meer schadelijke effecten op lange termijn.  

Lees het volledig artikel

Lusteloos gedrag & vermoeidheid: hoe aanpakken?

Lusteloos gedrag & vermoeidheid: hoe aanpakken?

Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je lusteloos wordt, en dit is zeker een veelvoorkomend probleem. Wanneer je lusteloos bent, en ook last hebt van vermoeidheid, is dit vaak een teken van een onderliggende aandoening.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij een burn-out

Vermoeidheid bij een burn-out

 Eén van de meest typerende symptomen van een burn-out is zonder twijfel de aanslepende en uitputtende vermoeidheid. Hoewel een burn-out een psychologische oorsprong heeft, is de aanwezigheid van fysieke vermoeidheid ook zeker geen uitzondering.

Lees het volledig artikel

Trillen door vermoeidheid

Trillen door vermoeidheid

Iedereen heeft wel al eens gevoeld dat men begon te trillen, al was dat niet meteen door vermoeidheid. Het is vooral op spannende en stressvolle momenten dat je kan beginnen trillen. Op zich is dat niet gevaarlijk.  

Lees het volledig artikel

Bloedonderzoek bij vermoeidheid?

Bloedonderzoek bij vermoeidheid?

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht die huisartsen wel dagelijks van meerdere patiënten te horen krijgen. Dit is zeker niet vreemd, want de minste infectie of verkoudheid kan al vermoeidheid bij de patiënt gaan veroorzaken.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....