Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Concentratieproblemen bij vermoeidheid

Concentratieproblemen bij vermoeidheid

Vermoeidheid draagt ook meestal enkele andere problemen met zich mee, zoals concentratieproblemen. De oplossing is nochtans voor de hand liggend, om de concentratieproblemen te behandelen moet de vermoeidheid worden behandeld.  

Lees het volledig artikel

Spierpijnen en vermoeidheid

Spierpijnen en vermoeidheid

Een eerste aandoening waar spierpijnen en vermoeidheid optreden, is het chronisch vermoeidheidsyndroom. Deze aandoening is relatief nieuw en momenteel is er nog geen duidelijke oorzaak van de aandoening bekend.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na longontsteking

Vermoeidheid na longontsteking

Iemand die een longontsteking heeft gehad, kan nog geruime tijd last hebben van vermoeidheid. Een longontsteking is namelijk een infectie die veel vergt van het menselijk lichaam. Maar hoe ga je met deze vermoeidheid om? En hoe lang duurt de vermoeidheid na een longontsteking.  

Lees het volledig artikel

De betekenis van vermoeidheid

De betekenis van vermoeidheid

De betekenis van vermoeidheid wordt vaak verkeerd begrepen. Vermoeidheid is namelijk een veel te algemene term waarmee allerhande verschillende aandoeningen worden benoemd. Ook kan vermoeidheid bij heel wat verschillende aandoeningen optreden en ook op verschillende niveaus.  

Lees het volledig artikel

Middelen tegen vermoeidheid van Dr. Vogel

Middelen tegen vermoeidheid van Dr. Vogel

Voor vermoeidheid kan je ook terecht bij Dr. Vogel. Je vindt er niet alleen vele middelen tegen vermoeidheid, maar ook advies die je helpt om dergelijke klachten in de toekomst te vermijden.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door allergie

Vermoeidheid door allergie

Een allergie kan dus vermoeidheid veroorzaken. Maar hoe komt dit nu precies? Wel, wanneer je last hebt van een allergie, treden allerlei symptomen op die je doen denken aan een verkoudheid, astma aanval of griep.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na chemo

Vermoeidheid na chemo

Vermoeidheid tijdens en na chemo is zeker geen vreemd symptoom. Chemotherapie kan namelijk heel zwaar zijn voor het menselijke lichaam.  

Lees het volledig artikel

Overgeven en vermoeidheid

Overgeven en vermoeidheid

Overgeven en vermoeidheid zijn twee zaken die vaak kunnen samen gaan. Er zijn situaties waarbij dit een onschuldige kwaal is die meestal vanzelf weer over gaat.  

Lees het volledig artikel

Waarom je met vermoeidheid naar de huisarts moet

Waarom je met vermoeidheid naar de huisarts moet

Bij aanhoudende vermoeidheid is het altijd aangeraden om je contact op te nemen met je huisarts. Bij vermoeidheid moet je namelijk een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten vermoeidheid om te weten te komen of jouw vermoeidheid een teken is van een onderliggende aandoening, dit meestal in afwezigheid van andere symptomen.  

Lees het volledig artikel

Een vermoeidheidsbreuk

Een vermoeidheidsbreuk

Een vermoeidheidsbreuk is een typisch letsel voor sporters die in de beginfase zitten. Men spreekt ook wel van een overbelastingsblessure of van een marsfractuur. Een vermoeidheidsbreuk is een klein scheurtje in het bot.  

Lees het volledig artikel

Gratis persoonlijk advies voor jouw probleem?

Neem contact op met Tom en binnen 48 uur krijg je gratis een persoonlijk en vertrouwelijk antwoord.

Vraag vrijblijvend advies