Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Vermoeidheid en hartkloppingen

Vermoeidheid en hartkloppingen

Vermoeidheid en hartkloppingen kunnen op heel wat fysieke aandoeningen wijzen, maar wijzen toch vooral op een probleem met het hart. Hartkloppingen zelf kunnen ook als een aandoening worden gezien, maar hebben meestal een emotionele oorzaak.  

Lees het volledig artikel

De relatie tussen de darmen en vermoeidheid

De relatie tussen de darmen en vermoeidheid

Problemen met de darmen kunnen heel wat ongemakken gaan bezorgen, bijvoorbeeld vermoeidheid. Natuurlijk is de gradatie van de vermoeidheid afhankelijk van de darmproblemen waarmee je te maken krijgt.  

Lees het volledig artikel

Wat betekent vermoeidheid bij keelpijn?

Wat betekent vermoeidheid bij keelpijn?

Acute keelpijn of angina is het meest voorkomende probleem waarbij vermoeidheid kan voorkomen. Ongeveer 40% van personen die last hebben van acute keelpijn, wordt de aandoening veroorzaakt door een virale infectie.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij een virus

Vermoeidheid bij een virus

Een virus kan direct of indirect bijdragen aan vermoeidheid, dit is ondertussen al wetenschappelijk bewezen. Ook kan men na het genezen van een virus nog enige tijd last hebben van vermoeidheid.

Lees het volledig artikel

Ernst van vermoeidheid meten

Ernst van vermoeidheid meten

Vaak is het moeilijk om vermoeidheid in te schatten, daarom is het belangrijk voor de patiënt zelf om vermoeidheid in te schatten en te meten naargelang ernst. Online vind je alvast vele tests terug die je enkele vragen stellen en naargelang je antwoorden je vermoeidheid gaan schatten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en erectie problemen

Vermoeidheid en erectie problemen

Een vaak vergeten oorzaak van erectie problemen is vermoeidheid. Maar ook het omgekeerde is mogelijk, sommige mannen krijgen een onverwachte erectie wanneer zij vermoeid zijn. Maar wat is nu precies de invloed van vermoeidheid op een erectie en waarom is deze voor bepaalde mannen anders.  

Lees het volledig artikel

Aandoeningen met huiduitslag en vermoeidheid?

Aandoeningen met huiduitslag en vermoeidheid?

Een virale infectie is de eerste aandoening waar vermoeidheid en huiduitslag bij voorkomen. Deze aandoening wordt veroorzaakt door lichaamsvreemde organismen en hun vermenigvuldiging.  

Lees het volledig artikel

De ziekte van Bechterew en vermoeidheid

De ziekte van Bechterew en vermoeidheid

Er zijn vele factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken, maar een niet zo bekende oorzaak is de ziekte van Bechterew. Toch zijn er vele mensen die last hebben van deze aandoening. Sommige lopen soms jaren met deze aandoening rond zonder een juiste diagnose. De invloeden van de ziekte van Bechterew op vermoeidheid kom je hier te weten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid oplossen

Vermoeidheid oplossen

Vermoeidheid oplossen is vaak niet zo gemakkelijk als men op het eerste zicht zou denken. Sommige soorten vermoeidheid gaan namelijk niet weg met een nachtje slapen. Om vermoeidheid definitief te behandelen moet men eerst op zoek naar de onderliggende oorzaak.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij psoriasis

Vermoeidheid bij psoriasis

De vermoeidheid bij psoriasis wordt veroorzaakt door de symptomen die door deze aandoening wordt veroorzaakt. De vermoeidheid wordt bij psoriasis wordt enerzijds veroorzaakt door pijn en anderzijds door de jeuk.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....