Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Blauwe plekken en vermoeidheid

Blauwe plekken en vermoeidheid

Levercirrose is de eerste fysieke aandoening waarbij blauwe plekken en vermoeidheid voorkomen. De lever is verantwoordelijk voor het verwerken van voedingsstoffen uit het bloed en het verwerken van giftige stoffen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door droge ogen

Vermoeidheid door droge ogen

Vermoeidheid kan ook worden veroorzaakt door droge ogen. Droge ogen komen zeer vaak voor en zijn ook relatief gemakkelijk te behandelen. Er zijn ook verschillende elementen die droge ogen kunnen veroorzaken en bijgevolg bijdragen aan vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

Waarom je met vermoeidheid naar de huisarts moet

Waarom je met vermoeidheid naar de huisarts moet

Bij aanhoudende vermoeidheid is het altijd aangeraden om je contact op te nemen met je huisarts. Bij vermoeidheid moet je namelijk een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten vermoeidheid om te weten te komen of jouw vermoeidheid een teken is van een onderliggende aandoening, dit meestal in afwezigheid van andere symptomen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na een operatie

Vermoeidheid na een operatie

Vele mensen ondervinden last van vermoeidheid na een operatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig is dit soort vermoeidheid van voorbijgaande aard. Wanneer de vermoeidheid na een operatie te intens of te lang aanhoudt, loop je best even langs bij de huisarts.  

Lees het volledig artikel

De invloed van antibiotica op vermoeidheid

De invloed van antibiotica op vermoeidheid

Er is momenteel een echte discussie in de wetenschappelijke wereld of antibiotica een effect heeft op vermoeidheid. Vele wetenschappers geloven dat de vermoeidheid een resultaat is van de aandoening waarvoor het antibioticum wordt ingenomen, en dus niet van de antibiotica zelf.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens en na een bronchitis

Vermoeidheid tijdens en na een bronchitis

Vele patiënten die met een bronchitis te maken krijgen, klagen van vermoeidheid tijdens en na het voorkomen van de bronchitis. Door de aard van de aandoening is het voorkomen van vermoeidheid bij bronchitis niet echt vreemd, maar de aandoening kan wel heel wat beslag leggen op je conditie.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij Lupus

Vermoeidheid bij Lupus

Lupus is een aandoening waar vermoeidheid zeker kan voorkomen. Doordat Lupus ook een aandoening is van het immuunsysteem, komt een heel arsenaal van symptomen bij deze aandoening voor.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid in de winter

Vermoeidheid in de winter

Veel mensen zullen het herkennen dat zij in de wintermaanden precies meer last hebben van vermoeidheid dan in de zomermaanden. Het is niet eens zo onlogisch dat wij ons in de winter meer vermoeid voelen dan in de zomer. Soms wordt de vermoeidheid in de winter zelfs een winterdepressie genoemd. De dagen worden korter, er is een gebrek aan natuurlijk licht en dit heeft een negatieve invloed.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij een blaasontsteking

Vermoeidheid bij een blaasontsteking

Een blaasontsteking is eigenlijk een infectie van de urinewegen en vermoeidheid gaat vaak gepaard met een infectie. Je lichaam moet namelijk een infectie in je lichaam bevechten, en daarom kan je lichaam ook sneller moe worden.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij psoriasis

Vermoeidheid bij psoriasis

De vermoeidheid bij psoriasis wordt veroorzaakt door de symptomen die door deze aandoening wordt veroorzaakt. De vermoeidheid wordt bij psoriasis wordt enerzijds veroorzaakt door pijn en anderzijds door de jeuk.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....