Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Kervel tegen vermoeidheid

Kervel tegen vermoeidheid

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de heilzame werking van kervel, en hoe goed het wel kan werken tegen vermoeidheid. Kervel is zeer rijk aan vitaminen en wordt al enkele eeuwen gebruikt tegen oververmoeidheid. Maar hoe werkt kervel nu precies? En kan kervel ook in voedingsproducten worden gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan?  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij en na kanker

Vermoeidheid bij en na kanker

Het voorkomen van vermoeidheid nadat iemand kanker heeft doorstaan is zeker niet vreemd. Tijdens en behandeling tegen kanker moet het lichaam namelijk heel veel verduren. Om kanker te bevechten heeft het lichaam ook zeer veel energie nodig.  

Lees het volledig artikel

Pijn in vermoeide benen

Pijn in vermoeide benen

Wie vermoeide benen heeft wat doorgaans met pijn gepaard gaat, heeft niet echt een ziekte. De pijn en de vermoeidheid in de benen zijn eerder een signaal dat er iets fout is in het lichaam. De pijn die je in vermoeide benen voelt zijn doorgaans een teken dat er in de aders iets fout loopt.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij artrose

Vermoeidheid bij artrose

Artrose kan veel klachten veroorzaken, zoals ook vermoeidheid die bij het merendeel van artrose patiënten wordt vastgesteld. De vermoeidheid gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals pijn in de gewrichten, uitstraling van pijn naar andere lichaamsdelen en bewegingsbeperking van bepaalde gewrichten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid oplossen

Vermoeidheid oplossen

Vermoeidheid oplossen is vaak niet zo gemakkelijk als men op het eerste zicht zou denken. Sommige soorten vermoeidheid gaan namelijk niet weg met een nachtje slapen. Om vermoeidheid definitief te behandelen moet men eerst op zoek naar de onderliggende oorzaak.  

Lees het volledig artikel

Darmklachten bij vermoeidheid

Darmklachten bij vermoeidheid

Darmklachten kunnen voorkomen bij vermoeidheid, maar zijn hoofdzakelijk ook een teken dat er een onderliggende fysieke oorzaak aanwezig is. Zo zijn er verschillende aandoeningen die darmklachten en vermoeidheid als symptomen hebben.  

Lees het volledig artikel

De vermoeidheid kliniek

De vermoeidheid kliniek

De vermoeidheid kliniek is voor velen een echte redder in nood. Vele patiënten kampen echter met vermoeidheid die niet voorbij gaat en waarvan de oorzaak maar niet worden gevonden. In een vermoeidheid kliniek kan men echter op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak en oplossing.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens en na een bronchitis

Vermoeidheid tijdens en na een bronchitis

Vele patiënten die met een bronchitis te maken krijgen, klagen van vermoeidheid tijdens en na het voorkomen van de bronchitis. Door de aard van de aandoening is het voorkomen van vermoeidheid bij bronchitis niet echt vreemd, maar de aandoening kan wel heel wat beslag leggen op je conditie.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na eten

Vermoeidheid na eten

Er zijn verschillende redenen waarom vermoeidheid na het eten optreedt. Vele mensen ervaren de vermoeidheid ook in verschillende gradaties. Zo moeten sommige mensen meteen na het eten even slapen om de dag door te komen, terwijl anderen zich slechts licht vermoeid voelen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door de ziekte van Crohn

Vermoeidheid door de ziekte van Crohn

 Eén van de meest voorkomende klachten bij de ziekte van Crohn is vermoeidheid. De ziekte van Crohn is een chronische ziekte waarbij de darmen worden aangetast.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....