Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


Vermoeidheid achter het stuur

Vermoeidheid achter het stuur

Het is geen nieuw gegeven voor mensen die vaak autorijden voor hun baan, namelijk vermoeidheid achter het stuur. Iedereen kan zo nu en dan wel eens te maken krijgen met dit fenomeen, maar toch is het beter om vermoeidheid achter het stuur ten alle koste te vermijden!

Lees het volledig artikel

Je vermoeidheid overwinnen

Je vermoeidheid overwinnen

Het is niet meteen de leukste zin om te zeggen aan iemand die problemen heeft met vermoeidheid: je kan je vermoeidheid overwinnen. Als er nu een moment is waarop je het gevoel hebt dat je niets of niemand kan overwinnen, dan is het wel op momenten dat je vermoeid bent.  

Lees het volledig artikel

Last van vermoeidheid en branderige ogen?

Last van vermoeidheid en branderige ogen?

Wanneer je last hebt van vermoeidheid en branderige ogen, wijst dit waarschijnlijk op de aanwezigheid van droge ogen. Gelukkig is er veel aan droge ogen te doen, maar het kan wel knap lastig zijn wanneer je er last van hebt.

Lees het volledig artikel

Kervel tegen vermoeidheid

Kervel tegen vermoeidheid

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de heilzame werking van kervel, en hoe goed het wel kan werken tegen vermoeidheid. Kervel is zeer rijk aan vitaminen en wordt al enkele eeuwen gebruikt tegen oververmoeidheid. Maar hoe werkt kervel nu precies? En kan kervel ook in voedingsproducten worden gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan?  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door een whiplash

Vermoeidheid door een whiplash

Ook al kan een whiplash de oorzaak van extreme vermoeidheid zijn, toch staat dit meer gekend als een probleem met de nek.  

Lees het volledig artikel

Het vermoeidheidssyndroom

Het vermoeidheidssyndroom

Voor het vermoeidheidssyndroom bestaan verschillende namen die door elkaar gebruikt worden. De meest gangbare naam is CVS, wat staat voor chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat er zoveel verschillende benamingen zijn, heeft alles te maken met de commotie die rond deze aandoening bestaat.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid oplossen

Vermoeidheid oplossen

Vermoeidheid oplossen is vaak niet zo gemakkelijk als men op het eerste zicht zou denken. Sommige soorten vermoeidheid gaan namelijk niet weg met een nachtje slapen. Om vermoeidheid definitief te behandelen moet men eerst op zoek naar de onderliggende oorzaak.  

Lees het volledig artikel

Wallen door vermoeidheid

Wallen door vermoeidheid

Wallen onder de ogen kunnen door vermoeidheid veroorzaakt worden. Op zich is dit probleem louter esthetisch.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door de pil?

Vermoeidheid door de pil?

Oorspronkelijk gaf de pil als bijwerking dat men zich vermoeid voelde. Momenteel is deze bijwerking veel verminderd, maar toch gebeurt het nog dat vrouwen zich bij één of andere pil niet optimaal voelen.  

Lees het volledig artikel

Candida de oorzaak van vermoeidheid?

Candida de oorzaak van vermoeidheid?

Candida is een onschadelijke soort gist in het lichaam van de mens, maar die bij onevenwichtigheid wel vermoeidheid en andere fysieke problemen kan gaan veroorzaken.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....