Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


De relatie tussen vermoeidheid en alcohol

De relatie tussen vermoeidheid en alcohol

Mensen die frequent gebruik maken van alcohol, kampen vaak met vermoeidheid. Er is dus duidelijk een relatie tussen het gebruik van alcohol en vermoeidheid. Natuurlijk kan een glas alcohol niet kwaad, maar dit verandert echter wanneer er teveel gebruik wordt gemaakt van alcohol.  

Lees het volledig artikel

Verschijnselen van vermoeidheid

Verschijnselen van vermoeidheid

De verschijnselen van vermoeidheid komen bij iedereen wel eens voor. Men mag vermoeidheid echter niet verwarren met slapeloosheid. Al komt van slapeloosheid uiteraard wel vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

De invloed van vermoeidheid op het geheugen

De invloed van vermoeidheid op het geheugen

Het is zeker geen geheim dat vermoeidheid een negatief effect heeft op het geheugen en alle samengaande processen. Vermoeidheid kan er namelijk voor zorgen dat het transport van informatie in de hersenen niet goed verloopt.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid zonder reden

Vermoeidheid zonder reden

Eigenlijk is er altijd een reden waarom er vermoeidheid is. Vermoeidheid zonder reden wordt eerder bestempeld als vermoeidheid zonder dat er een logische en/of duidelijke reden voor is.  

Lees het volledig artikel

De vele voordelen van een vermoeidheid forum

De vele voordelen van een vermoeidheid forum

Een vermoeidheid forum is meer dan alleen maar een plaats waar jij met je klachten terecht kan. Zeker wanneer je beseft dat vermoeidheid een klacht is die niet altijd even serieus wordt genomen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en buikpijn

Vermoeidheid en buikpijn

Buikpijn en vermoeidheid kunnen ook worden veroorzaakt door de zogenaamde candida. Candida bacteriën zijn normaal in de darmen terug te vinden

Lees het volledig artikel

vermoeidheid en hooikoorts

Vermoeidheid bij hooikoorts

De rol van vermoeidheid bij hooikoorts kan enigszins worden verklaard door de aard van dit probleem, namelijk de allergie. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem van ons lichaam. Wanneer er bepaalde stoffen in ons lichaam terechtkomen die ons lichaam niet herkent of als schadelijk ziet, gaat ons lichaam deze stoffen bevechten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij kinderen

Vermoeidheid bij kinderen

Vermoeidheid is een klacht die bij iedereen wel eens voorkomt, dus ook bij kinderen. De oorzaken van vermoeidheid bij kinderen liggen meestal anders dan bij volwassenen. Door de grote druk waarmee kinderen dagelijks mee te maken krijgen, kan vermoeidheid zeer snel gaan ontstaan.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij chemotherapie

Vermoeidheid bij chemotherapie

Chemotherapie vraagt veel van het menselijk lichaam, en kan daarom ook bijkomende symptomen zoals vermoeidheid gaan veroorzaken. Het voorkomen van vermoeidheid heeft dan weer t e maken met de werking van chemotherapie.  

Lees het volledig artikel

Oorzaken van een droge mond en vermoeidheid

Oorzaken van een droge mond en vermoeidheid

Er zijn verschillende aandoeningen en fysieke problemen die symptomen veroorzaken zoals een droge mond en vermoeidheid. Er zijn ongeveer 83 aandoeningen die bijdragen tot een droge mond of vermoeidheid, hier volgt alvast een kort overzicht van de meest voorkomende aandoeningen die door deze symptomen worden gekenmerkt.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....