Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Perfectionisme

Perfectionisme kan men zonder enig probleem beschouwen als het vergiftigde geschenk. Aan de ene kant kan perfectionisme ideaal zijn, maar net zo goed kan dit perfectionisme voor heel wat problemen zorgen.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is een eigenschap van een persoon. De ene persoon is meer perfectionistisch ingesteld dan de andere. Iemand die perfectionisme nastreeft, wilt alles tot in de details in orde hebben. Tegelijkertijd is men maar zelden tevreden met een bepaald resultaat en is men heel kritisch tegenover zichzelf of tegenover andere mensen. Het is dus duidelijk dat perfectionisme niet noodzakelijk als een voordeel moet beschouwd worden. Zowel voor de persoon die perfectionisme nastreeft als voor de omgeving van die persoon is het behoorlijk vermoeiend om met die eigenschap te leven.

De valkuilen van perfectionisme

Leef je in de gedachte dat perfectionisme het haalbare doel is, dan kom je voor enkele problemen te staan. Samenleven met iemand die perfectionisme nastreeft, is sowieso geen sinecure. Nooit is iets goed genoeg en de lat wordt steeds hoger en hoger gelegd.

Perfectionisme ontstaat vaak op jonge leeftijd. Vooral wanneer hoge eisen aan kinderen worden gesteld, kan men verwachten dat deze later in hun leven perfectionistisch zullen ingesteld zijn. Deze personen zijn zo gewoon om met hoge eisen om te gaan dat zij zelf altijd de lat hoger leggen. Het hoeft geen betoog dat de lat na verloop van tijd tot een onbereikbare hoogte komt. En het is net op dat moment dat mensen geconfronteerd worden met hun beperkingen. Voor iemand die perfectionisme nastreeft is dat heel zwaar om te dragen.

Een ander gevaar dat achter perfectionisme schuilt, is het gevaar dat men niet tot actie komt. Iemand die perfectionistisch is ingesteld duldt geen fouten van zichzelf. En de allerbeste manier om fouten te vermijden, is om geen actie te ondernemen. Daarom ziet men vaak dat perfectionistisch ingestelde mensen maar zelden de kar zullen trekken als het er op aan komt om actie te ondernemen.

Iedereen maakt wel eens een fout. Dat is zowat de meest erge valkuil die een perfectionist kan overkomen. Door een fout te maken voelt iemand die perfectionistisch is ingesteld zich heel schuldig. Dit kan dermate lang naslepen bij die persoon dat men deze instelling als een heuse belemmering kan ervaren.

Perfectionisme en faalangst

Twee zaken die hand in hand door het leven wandelen zijn perfectionisme en faalangst. Zowel perfectionisme als faalangst tonen aan dat men bang is om ergens niet in te lukken. Bijgevolg zou men perfectionisme kunnen beschouwen als een gevolg van faalangst.

Met deze wetenschap in het achterhoofd kan men stellen dat Bach bloesems heel goed zouden kunnen helpen bij mensen die lijden aan perfectionisme. Zo is er een mix van Bach bloesems gemaakt, mix 44, die er voor zorgt dat mensen met een perfectionistische instelling meer vertrouwen krijgen in zichzelf, minder zwaar gaan tillen aan hun fouten en meer gaan geloven in zichzelf.

Delen

Andere artikelen


Faalangst en CBR examen

Faalangst en CBR examen

In Nederland onderkent het CBR faalangst en heeft het een aangepast rijexamen ontwikkeld. Sinds 2010 bestaat er een speciaal, aangepast CBR rijexamen voor personen met faalangst. 

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen bij een kind

Zelfvertrouwen bij een kind

Ouders hechten veel belang aan het zelfvertrouwen bij hun kind. Lees hoe dit zelfvertrouwen groeit en wat je kan doen om het te stimuleren.

Lees het volledig artikel

Eigenwaarde

Eigenwaarde

Een gebrek aan eigenwaarde is een heuse hinderpaal in het leven. Lees hoe je een gebrek aan eigenwaarde herkent en wat je er tegen kan doen.

Lees het volledig artikel

10 tips bij het leven met een sociale fobie

10 tips bij het leven met een sociale fobie

Iemand met een sociale angststoornis zal zich excessief zorgen maken over fouten begaan, of ze zullen bang zijn om vernederd te worden in het bijzijn van anderen...

Lees het volledig artikel

32 tips om assertiever te zijn

32 tips om assertiever te zijn

Het is niet makkelijk assertief te zijn, vooral als je van nature uit introvert bent. Toch kan je wat vaardigheden aanleren. Dit zijn onze 32 tips om assertiever te zijn.

Lees het volledig artikel

Test of je faalangst hebt

Test of je faalangst hebt

Als je overweegt om een test uit te voeren om na te gaan of je al dan niet faalangst hebt, dan is dat waarschijnlijk omdat je nare ervaringen hebt (gehad) op momenten dat je iets moet presteren.  

Lees het volledig artikel

De betekenis van faalangst

De betekenis van faalangst

De betekenis van faalangst is geen vertrouwen in eigen kunnen hebben. Dit uit zich in een minderwaardigheidsgevoel en leidt tot sociaal-emotionele problemen. 

Lees het volledig artikel

Wat te doen tegen onzekerheid?

Wat te doen tegen onzekerheid?

Wat kan je doen tegen onzekerheid? Lees waar mensen vaak onzeker over zijn en wat ze kunnen ondernemen om van die onzekerheid af te geraken.

Lees het volledig artikel

Faalangst en de rol van je huisarts

Faalangst en de rol van je huisarts

De huisarts kan je helpen met je faalangst. Daarnaast raden wij aan Bachbloesems te proberen: deze geheel natuurlijke remedie boekt veel succes bij het bouwen aan meer zelfvertrouwen en rust en kalmte.

Lees het volledig artikel

Faalangst vraagt om begeleiding

Faalangst vraagt om begeleiding

Faalangst kun je op verschillende manieren begeleiden. Faalangst is een sterk ongeloof in eigen kunnen. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....