Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Hebben honden emoties?

Naast wetenschappelijke onderzoeken zijn er nog heel wat redenen om aan te nemen dat honden wel degelijk over emoties beschikken. Denk maar aan het kwispelen en vrolijk opspringen als het baasje thuis komt. Dat toont duidelijk aan dat de hond zich vrolijk voelt. Maar net zo goed kan de hond kwaad grommen als iemand in de buurt van zijn/haar voedsel komt. Hier word je geconfronteerd met boosheid bij de hond.

Honden hebben emoties: niet overdrijven

Dat honden emoties hebben, is zo goed als zeker een waarheid. Toch mag deze stelling mensen er niet toe brengen dat zij de hond gaan vermenselijken.
Enerzijds is het zo dat de emoties die honden hebben, basale emoties zijn. Een hond kan blij zijn, droevig zijn, kwaad zijn en zelfs depressief zijn. Maar of een hond ook bijvoorbeeld beschaamd kan zijn, is heel twijfelachtig.

Daarnaast gaan veel mensen denken dat honden, omdat ze emoties hebben, gelijk staan met de mens. Dit is een foutieve opvatting. Zo kunnen honden niet terugdenken in de tijd. Ook al denkt men dat honden nooit zouden vergeten dat ze door iemand onheus behandeld werden, toch moet men er van uitgaan dat honden geen linken met het verleden kunnen leggen. Evenmin kunnen honden van hun daden niet overwegen of zij goed of fout gedaan hebben.

Honden hebben typische emoties

Er zijn een aantal emoties die typisch bij honden optreden. Enkele van die typische emoties waar honden mee geconfronteerd worden zijn:

  • Blijdschap: dit merk je wanneer de hond beloond wordt.
  • Jaloezie: dit is vooral duidelijk te merken als een 2de hond in het gezin komt, maar ook als er een baby komt. Hier is constante aandacht van de baasjes zeker op zijn plaats.
  • Droefheid: de hond ligt lusteloos in de mand, het dier speelt niet en loopt met de kop naar beneden.
  • Angst: de hond kruipt ergens weg, de staart hangt tussen de benen en soms jankt het dier.
  • Boosheid: als de hond begint te grommen naar iets of iemand die niet getolereerd wordt.

Honden hebben emoties: hoe ga je er mee om?

Honden kunnen niet spreken, maar aan hun lichaamshouding merk je vaak met welke emotie zij te maken hebben. De hond die de lippen omhoog trekt en zijn tanden laat zien, is iets helemaal anders dan de hond die aan het kwispelen en aan het hijgen is. De ene hond is boos, de andere is tevreden.

Als honden emoties kunnen hebben, dan is het ook zo dat er met die emoties iets fout kan lopen. Het is echter niet altijd eenvoudig om in te schatten of een hond zich anders gedraagt omwille van de emoties of omwille van een ziekte. Zo moet je bij een speelse hond die niet meer uit de mand komt niet meteen gaan denken dat het dier depressief is. Net zo goed kan de hond bij het spelen de heup gekwetst hebben. Het is dan logisch dat het dier in de mand blijft liggen. Als een dierenarts via onderzoek echter heeft kunnen vaststellen dat de hond geen fysieke problemen heeft, dan is de kans groot dat het dier een psychisch probleem heeft.

Delen

Andere artikelen


Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Hond verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....