Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie is een veel voorkomende aandoening bij de hond. Dit neurologisch probleem kan zorgen voor heftige epileptische aanvallen. Het is belangrijk om dit te behandelen en hier zo goed mogelijk mee om te gaan en te leren mee leven.

Een epileptische aanval bij honden

Epilepsie bij honden is een neurologische aandoening die zorgt voor toevallen, al dan niet herhaaldelijk. Sommige honden hebben hier weinig last van (jaarlijks of maar één keer in hun leven), andere honden hebben wekelijks of zelfs dagelijks een epileptische aanval. Zo’n aanval ontstaat doordat de elektrische hersenactiviteit niet meer normaal reageert.

Er zijn twee vormen van epilepsie bij honden:

 • De primaire epilepsie, dit zijn aanvallen die ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak. De eerste epileptische aanvallen bij honden komen het meest voor tussen de zes maanden en zes jaar. Vaak vinden de aanvallen plaats wanneer de hond in rust is. Aanvallen kunnen ook uitgelokt worden door bepaalde gebeurtenissen (zoals een bezoek bij de dierenarts). 
 • De secundaire epilepsie, dit zijn aanvallen die veroorzaakt worden door een aanwijsbare andere aandoening in het lichaam (zoals tumoren, een vergiftiging, …). Vaak hebben oudere honden meestal last van deze soort epilepsie.

Bij elke hond kan er epilepsie ontstaan, toch zien we bij een aantal rassen dat deze aandoening meer voorkomt, zoals onder andere bij de Labrador of de Border Collie. Epilepsie bij honden zorgt dat ze zich niet mogen voortplanten.

De symptomen van epilepsie bij honden

Er is een grote variatie aan duur en ernst van de aanvallen. Vaak zijn er drie fasen die voorkomen:

 • De inleidende fase: dit kan enkele seconden duren, maar ook uren of zelfs dagen. Er is vooral sprake van afwijkend gedrag (soms rustig of net het tegenovergestelde, meer vleien tegenover het baasje …). Er kan ook sprake zijn van een dwaze blik in de honden hun ogen of ze kunnen ook kwijlen of braken. Vaak wordt deze fase gemist, omdat de aanval optreedt wanneer de hond in rust is.  Hoe meer de eigenaar aanvallen bij zijn/haar hond ziet, hoe vaker de eerste fase wordt opgemerkt.
 • De eigenlijke toeval: dit is de echte aanval. Vaak valt de hond om en verliest het bewustzijn, heeft de hond verkrampte spieren (kop naar achteren, stijve poten …) of heeft het schokken van de spieren. De hond kan ook klapperen met de kaken en kwijlen, met al dan niet schuim uit de bek. De hond kan ook urine en/of ontlasting verliezen. Tijdens een aanval kan het ook gebeuren dat een hond zal janken. Deze fase duurt enkele minuten. Indien een aanval langer duurt dan tien minuten, dan moet de dierenarts worden opgebeld.
 • De nafase: in deze fase stoppen de krampen en komt de hond weer langzaam bij bewustzijn. Vaak is de hond in de war, kunnen er ongecoördineerde bewegingen zijn en kan de hond heel dorstig/hongerig zijn. Deze fase kan enkele seconden duren of een paar dagen.

Wat moet je doen bij een epileptische aanval van je hond?

Een epileptische aanval kan niet worden gestopt. Als eigenaar kan je wel enkele zaken doen om je hond te helpen:

 • Rustig blijven en observeren.
 • Meubels die dicht bij de hond staan, schuif je best aan de kant, zodat je hond zich niet kan verwonden. Je hond heeft tijdens een aanval geen bewuste coördinatie.
 • Houdt de duur van de aanval en de verschijnselen bij in een dagboek.
 • Het is belangrijk om je hond niet te aaien of vast te houden tijdens de aanval.
 • Geef geen tabletten.
 • Bel de dierenarts indien de aanval langer duurt dan vijf à tien minuten of wanneer de hond meerdere (korte) aanvallen na elkaar heeft zonder bij bewustzijn te komen.
 • Neem bij ernstige gevallen ook de temperatuur van je hond. Is de temperatuur boven de 40°C dan moet je een natte handdoek nemen en wikkelen om je hond. Zo zal je hond afkoelen.
 • Indien het de eerste aanval is van je hond, dan kan je best een afspraak maken met de dierenarts om je hond te laten onderzoeken.
 • Bij kennis van epilepsie bij je hond kan er medicatie worden gegeven na een aanval.

Hoe kan je epilepsie bij honden behandelen?

Na een eerste aanval (van primaire epilepsie) is het niet meteen nodig om een behandeling te starten. Het is wel belangrijk om bij een dagboek bij te houden hoeveel aanvallen de hond doet over een bepaalde periode. Afhankelijk hiervan wordt er een gepaste behandeling gekozen. Een hond die bijvoorbeeld maar enkele aanvallen heeft per jaar moet geen medicatie krijgen, in tegenstelling tot een hond die maandelijks aanvallen heeft.

Epilepsie bij honden wordt met medicatie behandeld, waarbij men de evolutie bijhoudt en de medicatie aanpast indien nodig. Genezing is helaas onmogelijk. Het doel van de medicatie is afhankelijk van welke soort epilepsie er sprake is. Zo zal de behandeling van primaire epilepsie gericht zijn om de frequentie en de ernst van de aanvallen te verminderen, terwijl het doel van de behandeling van secundaire epilepsie gericht is om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Medicatie kan onder andere zorgen voor mogelijke neveneffecten zoals meer eetlust, meer drinken of meer plassen. Na een aanval-vrije periode van zes maanden kan de medicatie worden afgebouwd.

Er bestaan ook alternatieve middelen om de aanvallen bij honden aan te pakken, waaronder Bach bloesems. Dit is een natuurlijk product zonder bijwerkingen. Onze mix 104 “aanvallen bij honden” kan zorgen dat je hond zich rustiger voelt en minder stress ervaart. Het helpt ook om de schok na een aanval te verwerken.

Delen

Andere artikelen


Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Hond verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....