Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren. Maar net zoals bij mensen kan die stress teveel worden en krijgt de hond er problemen door.

Vormen van stress bij honden

Als honden met negatieve stress worden geconfronteerd, dan kan dit tal van oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken die stress veroorzaken zijn:

  •  ziekte of pijn,

  • seksualiteit (zowel voor de reu die zich wilt opdringen als voor het teefje dat de reu moet afweren).

  • gebrek aan slaap met uitputting tot gevolg,

  • het verliezen van een ander dier in huis of van het baasje,

  • een andere verblijfplaats (tijdelijk of  definitief)

  • onduidelijke verwachtingen die het baasje tegenover het dier stelt,

  • kinderen of andere dieren die zich te veel opdringen,

  • weersomstandigheden zoals onweer,

  • te weinig bewegingsruimte.

Deze factoren zijn slechts een fractie van oorzaken die de hond stress kunnen bezorgen. Doorgaans merk je dat een hond problemen heeft met stress als het dier zich op een andere manier gaat gedragen. Typische voorbeelden hiervan zijn: vaak blaffen, zaken vernielen, eetproblemen, minder beweeglijk worden. 

Stress bij honden of bij het baasje?

Als je vermoedt dat je hond problemen heeft met stress, is het zeker geen slecht idee om eens na te gaan in hoeverre je als baasje niet gebukt gaat onder de stress. Het is heel logisch dat men de eigen stress gaat overzetten op het dier. Je komt bijvoorbeeld vol stress thuis van je werk en je bent onaanspreekbaar. Je hond is eigenlijk blij op dat moment dat je thuis bent en gaat kwispelend rond jou huppelen. Als het dier dan afgewezen wordt, brengt hem dat in verwarring. Heb je zelf heel wat stress, dan doe je goed aan om hier eerst aan te werken alvorens je de hond gaat helpen.

Heeft je hond stress, dan probeer je best eerst de oorzaak van die stress op te zoeken. Vaak kan een bezoek bij de dierenarts verhelderend werken. Maar net zo goed kan de oorzaak psychisch zijn, en op dat moment staat ook de dierenarts machteloos.

Bach bloesems voor honden met stress

Als de stress bij honden een psychische oorzaak heeft, dan kunnen Bach bloesems op een gezonde en verantwoorde manier werken. Honden die bijvoorbeeld schrik hebben (voor vuurwerk, donderen,…) kan je op het moment van hun angst de Rescue Remedy toedienen. Je zal merken dat het dier rustiger gaat worden. Maar er zijn uiteraard meer Bachb loesems dan alleen maar de Rescue Remedy. Om te weten welke remedie je best voor je hond gebruikt, doe je er goed aan om het probleem van je viervoeter te bespreken met een ervaren bloesemtherapeut. Die kan op basis daarvan een mix van Bach bloesems samenstellen. Die kan je ook inlichten hoeveel Bach bloesems je geeft en op welke momenten dat best gebeurt. Doorgaans reageren honden heel snel op de positieve werking van Bach bloesems.

Delen

Andere artikelen


Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Hond verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....