Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Is hoogsensitief zijn erfelijk?

Hoogsensitief zijn is erfelijk volgens Elaine Aron

Hoogsensitief zijn is erfelijk volgens hoogsensitiviteitsexperte Elaine Aron. Deze Amerikaanse psychotherapeute voert sinds de jaren ’90 van vorige eeuw onderzoek uit naar hoogsensitiviteit. Tijdens dat onderzoek kwam ze tot de vaststelling dat hoogsensitief zijn naar alle waarschijnlijkheid erfelijk is. Bij een hoogsensitief kind was het bijvoorbeeld opvallend dat de hoogsensitiviteit steeds opnieuw in de familie van het kind terug te vinden was. Het ging dan meestal over één of beide ouders of over de grootouders van het hoogsensitief kind. Op die manier kwam zij tot de conclusie dat hoogsensitief zijn hoogstwaarschijnlijk een erfelijke eigenschap is. Hoogsensitief zijn betekent dat je duidelijker of meer voelt, ruikt, waarneemt dan andere mensen. Dit is het gevolg van een uitzonderlijk fijn afgesteld zenuwstelsel waardoor je gevoeliger bent voor alle mogelijke externe prikkels, ook voor gevoelens van de mensen rondom je heen, bijvoorbeeld. Als je zelf hoogsensitief bent en je bent jezelf daar van bewust, dan kan je via een speciaal ontwikkelde kindertest nagaan of je kinderen ook hoogsensitief zijn. Zo kan je hen beter begeleiden en de omgeving, de school daarvan op de hoogte stellen. Als je hoogsensitief bent kan je ook eens nadenken over je ouders en/of grootouders. De kans is groot dat ze koste wat het kost hun hoogsensitief zijn verborgen hielden of onderdrukten. Zeker in de tijd van onze grootouders werd hoogsensitief zijn zeker niet aanvaardt en gezien als flauw, aanstellerig, niet flink, enz. Maar als je goed nadenkt dan is de kans groot dat je je hoogsensitiviteit wel zal herkennen in één of meerdere ouders of grootouders. Als je je bewust bent van het feit dat hoogsensitief zijn erfelijk is, dan is dit als ouder naar je kind toe zeker een voordeel.

Hoogsensitief, erfelijk belast of overgedragen gave?

Hoogsensitief zijn is waarschijnlijk erfelijk en je hebt deze eigenschap dus cadeau gekregen van je ouders, je grootouders, je oom of je tante. Maar is hoogsensitief zijn nu een voordeel of betekent hoogsensitief zijn dat je erfelijk belast bent? Hoogsensitief zijn is, om te beginnen, zeker geen ziekte. En hoogsensitief zijn hoeft ook geen nadeel te zijn. Hoogsensitief zijn is een karaktereigenschap en geen psychische aandoening. Als je hoogsensitief bent dan zijn daar nadelen aan verbonden, maar zeker ook voordelen. Je zult bijvoorbeeld heel intens kunnen genieten van heerlijk eten, een mooi uitzicht, muziek en een goed gesprek. Intenser dan laagsensitieve mensen. Omdat je hoogsensitief bent, zal je ook heel geschikt zijn voor jobs in de hulpsector, begeleidende jobs zoals therapie en coaching zullen je erg liggen, maar ook als manager is hoogsensitief zijn een pluspunt. Als je hoogsensitief bent kan je dus niet zeggen dat je erfelijk belast bent. Mits je leert omgaan met je gave en oplet voor de valkuilen mag je blij en trots zijn dat je deze eigenschap hebt overgeërfd.

Hoogsensitief zijn is erfelijk, hoe moet je leven met deze eigenschap?

Hoogsensitief zijn is erfelijk. Je wordt hoogsensitief geboren en die hoogsensitiviteit zal nooit verdwijnen. Dat is ook geen probleem. Je moet leren leven en leren omgaan met deze erfelijke eigenschap. Hoogsensitief zijn kan problemen veroorzaken. Zo kunnen CVS of een burn-out optreden als je niet op een juiste manier met je hoogsensitief zijn omgaat. Als je hoogsensitief bent heb je bijvoorbeeld extra veel rust en tijd voor jezelf nodig. Een drukke, stresserende job is waarschijnlijk niets voor jou. Problemen omwille van het hoogsensitief zijn kan je vermijden door middel van Bachbloesem therapie. Bachbloesems zijn vloeibare plantenextracten die negatieve emoties kunnen omzetten in positieve gevoelens. De Bachbloesem mix 77 zal wie hoogsensitief is weerbaarder maken voor externe prikkels, zodat er veel minder snel overbelasting zal optreden en zal de emotionele gevoeligheid wat temperen, zodat angst, stress en spanning minder snel kans zullen maken. Op die manier zullen de negatieve kanten van het hoogsensitief zijn minder naar voren komen en kan je de positieve kanten volop tot ontwikkeling laten komen. Als je hoogsensitief bent kan je daar dus mee leren leven op een positieve manier. Als je hoogsensitief bent, ben je dus verre van erfelijk belast.

 

Delen

Andere artikelen


Test of je hoogsensitief bent

Test of je hoogsensitief bent

Als mensen een test uitvoeren om te zien of zij hoogsensitief zijn, dan is dat natuurlijk omdat zij hier hinder van ondervinden.  

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief zijn is geen ADD

Hoogsensitief zijn is geen ADD

Hoogsensitief zijn en ADD vertonen overeenkomsten met elkaar, maar er bestaan ook duidelijke verschillen. Toch gebeurt het wel vaker dat een hoogsensitief kind met ADD gediagnosticeerd wordt en bijgevolg ook een ADD behandeling krijgt.  

Lees het volledig artikel

HSP zijn, leven met hooggevoeligheid

HSP zijn, leven met hooggevoeligheid

HSP is de naam die gegeven wordt aan iemand met hooggevoeligheid. HSP de afkorting voor ‘Higly Sensitive Person’, een hooggevoelig iemand dus. De term HSP werd voor het eerst gebruikt door Dr. Elaine Aron.  

Lees het volledig artikel

HSP wat is dat?

HSP wat is dat?

Wat HSP is, dat kan je omschrijven als een vorm van gevoeligheid die sterker is dan wat de gemiddelde persoon aanvoelt.  

Lees het volledig artikel

Liefde als je hoogsensitief bent

Liefde als je hoogsensitief bent

Als je hoogsensitief bent zal je zoektocht naar de ware liefde niet zonder slag of stoot verlopen. Dat geldt natuurlijk ook vaak voor laaggevoelige mensen, maar dan wel in mindere mate.  

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief of autistisch zijn, een wereld van verschil

Hoogsensitief of autistisch zijn, een wereld van verschil

Hoogsensitief zijn en autistisch zijn kennen waarschijnlijk eenzelfde oorzaak: een versterkte gevoeligheid. Er bestaat dus een verband tussen het hoogsensitief zijn en het lijden aan autisme, maar er bestaan ook duidelijke, belangrijke verschillen tussen beide situaties.  

Lees het volledig artikel

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid betekent dat je extreem gevoelig zal reageren op externe stimuli. Hooggevoelige mensen verwerken externe prikkels op een nauwkeurigere en uitgebreidere manier dan andere, minder gevoelige, mensen.  

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief zijn en kritiek van anderen

Hoogsensitief zijn en kritiek van anderen

Wetenschappelijke kritiek over hoogsensitief zijn is schaars. Als het over hoogsensitief zijn gaat zijn de meningen, zeker op wetenschappelijk gebied, erg verdeeld.  

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief of ADHD?

Hoogsensitief of ADHD?

Hoogsensitief zijn en ADHD worden wel vaker met elkaar verward. Nochtans bestaan er een aantal duidelijke verschillen tussen de twee. Hoogsensitief zijn is, ten eerste, geen afwijking en hoeft niet te leiden tot problemen, terwijl ADHD een echte stoornis is.  

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief zijn in de liefde

Hoogsensitief zijn in de liefde

Hoogsensitief zijn kan problemen in de liefde veroorzaken. Het zou handig zijn mochten hoogsensitieve personen steeds verliefd worden op elkaar, maar in de realiteit gebeurt dit niet vaak natuurlijk.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....