Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Meer info

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid. Maar hoe veroorzaakt een aandoening aan de nieren deze vermoeidheid precies?

Hoe veroorzaken minder goed functionerende nieren vermoeidheid?

De vermoeidheid die aan het licht komt bij slecht werkende nieren, heeft veel te maken met de functies die de nieren uitoefenen.

De nieren zorgen, samen met de lever, voor het verwijderen van schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren echter niet goed werken, gaan deze afvalstoffen niet langer uit het lichaam worden verwijderd. In plaats daarvan gaan de afvalstoffen zich in het lichaam gaan opstapelen en het bloed vergiftigen. Deze functie is ook een grote reden waarom vermoeidheid bij nierfalen slechts later wordt opgemerkt. Het lichaam heeft namelijk heel wat reserves, daarom komt de aandoening pas in een later stadium aan het licht.

Nieren gaan ook de bloeddruk gaan regelen. Hierdoor kan men minder goed werkende nieren en bijgaande vermoeidheid ook gaan vaststellen door het nemen van de bloeddruk. Bij iemand met slecht functionerende nieren gaat de bloeddruk immers heel wat hoger liggen.

Doordat de nieren ook zorgen voor de regeling van water en zout, krijgen vele patiënten met slecht werkende nieren ook te maken met vochtretentie. Om deze klachten tegen te gaan, moet de patiënt meestal een zoutarm dieet ondergaan.

De vermoeidheid die zich bij slecht werkende nieren voordoet, kan alvast op deze manier worden verklaard. Nieren zijn immers verantwoordelijk voor heel wat lichaamsfuncties. Wanneer deze lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken, zal bij slecht werkende nieren vermoeidheid optreden.

Hoe pak je de vermoeidheid bij slecht werkende nieren aan?

Het aanpakken van vermoeidheid bij slecht werkende nieren is zeer afhankelijk van de aandoening zelf. Wanneer het onderliggende fysieke probleem niet wordt aangepakt, zal vermoeidheid immers blijven optreden.

Bij slecht werkende nieren die gepaard gaan met vermoeidheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een huisarts en een specialist te contacteren. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Wanneer de nieren een probleem ondervinden, gaan een deel afvoerbuisjes van de nieren afsterven en littekenweefsel gaan vormen. Hierdoor moeten de overgebleven “gezonde” afvoerbuisjes veel harder gaan werken. Door het harder werken van deze afvoerbuisjes gaan deze functies ook veel sneller slijten.

Om de vermoeidheid bij nierfalen tegen te gaan, is het ook zeer belangrijk regelmatig op controle te gaan bij je huisarts. Door regelmatig je bloeddruk te laten controleren, kan ook een maatstaf worden genomen hoe het herstel verloopt en of de vermoeidheid een indicatie is van het verslechteren van de nierfunctie. Verder kan je zelf ook heel wat doen om de vermoeidheid bij slecht werkende nieren tegen te gaan, zoals stoppen met roken en overgewicht tegengaan. Ga ook even langs bij de specialist en doe navraag naar dingen die je moet vermijden om geen verdere schade aan de nieren toe te brengen en vermoeidheid te stoppen.

 

Delen
Bach bloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bach bloesem mix 47 helpt om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 47

Andere artikelen


De epidemiologie van vermoeidheid

De epidemiologie van vermoeidheid

De epidemiologie van vermoeidheid is zeer uitgebreid, en dit heeft veel te maken met de verschillende aspecten die tot vermoeidheid bijdragen.  

Lees het volledig artikel

Stemmingswisselingen door vermoeidheid

Stemmingswisselingen door vermoeidheid

Eigenlijk is het niet meer dan normaal dat iemand door vermoeidheid een humeur heeft waar je niet op kan rekenen. Een ander woord voor een onbetrouwbaar humeur vindt men in de term “stemmingswisselingen”.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid in de benen: wat doe je eraan?

Vermoeidheid in de benen: wat doe je eraan?

Vermoeidheid in de benen wordt veroorzaakt door verzwakte interne kanalen. Het kan ook gebeuren dat de kanalen in dikte gaan variëren en gaan uitzetten.  

Lees het volledig artikel

vermoeidheid en hooikoorts

Vermoeidheid bij hooikoorts

De rol van vermoeidheid bij hooikoorts kan enigszins worden verklaard door de aard van dit probleem, namelijk de allergie. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem van ons lichaam. Wanneer er bepaalde stoffen in ons lichaam terechtkomen die ons lichaam niet herkent of als schadelijk ziet, gaat ons lichaam deze stoffen bevechten.  

Lees het volledig artikel

Klachten bij normale & chronische vermoeidheid

Klachten bij vermoeidheid

De klachten die je bij vermoeidheid kan ervaren, kunnen zeer divers zijn. Dit komt omdat er vele aandoeningen zijn die met vermoeidheid gepaard gaan, en hierbij ook verschillende symptomen gaan vertonen. Toch zijn er enkele veelvoorkomende klachten die gepaard gaan met vermoeidheid en die hieronder in detail worden besproken.  

Lees het volledig artikel

Wat betekenen vermoeidheid en diarree?

Wat betekenen vermoeidheid en diarree?

Vermoeidheid en diarree als symptomen van voedselvergiftiging, zwangerschap & buikgriep + tips voor het voorkomen van diarree, vermoeidheid en besmettingen die de symptomen veroorzaken.  

Lees het volledig artikel

Wat betekent vermoeidheid bij keelpijn?

Wat betekent vermoeidheid bij keelpijn?

Acute keelpijn of angina is het meest voorkomende probleem waarbij vermoeidheid kan voorkomen. Ongeveer 40% van personen die last hebben van acute keelpijn, wordt de aandoening veroorzaakt door een virale infectie.  

Lees het volledig artikel

Acute vermoeidheid

Acute vermoeidheid

Acute vermoeidheid is één van de drie fasen waarin vermoeidheid wordt ingedeeld. Acute vermoeidheid treedt op wanneer iemand iets minder dan een maand aanhoudend moe is geweest, zonder dat daar een verklaarbare oorzaak werd voor vastgesteld  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door een tekort aan ijzer

Vermoeidheid door een tekort aan ijzer

Er zijn vele functies van ijzer waardoor een tekort bepaalde symptomen zoals vermoeidheid gaat veroorzaken. Allereerst staat ijzer in voor het leveren van energie in ons lichaam. Ook zorgt ijzer voor het aanmaken van afweerstoffen in het lichaam.  

Lees het volledig artikel

Plotse vermoeidheid

Plotse vermoeidheid

Plotse vermoeidheid is een symptoom die iedereen kan overvallen. De oorzaak van de vermoeidheid is ook vaak moeilijk te vinden, omdat vermoeidheid een zeer veelvoorkomend symptoom is.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....