Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Wat betekenen symptomen zoals een bloedneus en vermoeidheid?

Symptomen zoals vermoeidheid en een bloedneus die samen voorkomen, moeten serieus worden genomen! Er kan namelijk sprake zijn van een ernstig onderliggend probleem, dus daarom is het aangeraden zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts. Hier volgt alvast een overzicht van de aandoeningen die horen bij symptomen zoals een bloedneus en vermoeidheid.

Bloedneus en vermoeidheid door anemie

Anemie of bloedarmoede is de eerste aandoening waarbij symptomen zoals een bloedneus en vermoeidheid voorkomen. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan rode bloedcellen of een te laag gehalte aan hemoglobine in het bloed. Hemoglobine staat in voor het transport van zuurstof naar verschillende delen van het lichaam, een tekort aan hemoglobine kan daarom verschillende klinische gevolgen hebben zoals een bloedneus of vermoeidheid.

De behandeling van anemie is afhankelijk van de ernst van de anemie en de oorzaak. Op basis hiervan wordt kan gebruikt worden van een aanvulling met ijzer, bloedtransfusies, zuurstof of andere stimulerende stoffen. Wanneer anemie naar behoren wordt behandeld, heb je niet langer last van een vervelende bloedneus of bijhorende vermoeidheid.

Bloedneus en vermoeidheid door thrombocytopenie

Vermoeidheid en bloedneus?

Thrombocytopenie is een aandoening die gekenmerkt wordt door een bloedneus, vermoeidheid, onverklaarbare blauwe plekken en bloedend tandvlees. De aandoening wordt veroorzaakt door een te laag aantal bloedplaatjes in het bloed. Het normale gehalte bloedplaatjes bedraagt tussen de 150,000 en 450,000 bloedplaatjes per microliter bloed. Er wordt meestal gesproken van thrombocytopenie bij een aantal van 50,000 bloedplaatjes per microliter bloed.

Net zoals bij anemie is de behandeling van thrombocytopenie afhankelijk van de ernst van het tekort. Als behandeling kan er gebruik worden gemaakt van medicatie die het aantal bloedplaatjes terug doet toenemen. Ook kan men gebruik maken van een stof die de bloedplaatjes productie in het beenmerg gaat stimuleren. Bij extreme gevallen wordt er gebruik gemaakt van een transfusie om de bloedplaatjes in het bloed drastisch te doen toenemen. Het goed behandelen van thrombocytopenie zorgt voor afname van vermoeidheid en het verdwijnen van de bloedneus.

Bloedneus en vermoeidheid door en te hoge bloeddruk

De meest voorkomende oorzaak van een bloedneus en vermoeidheid, is een te hoge bloeddruk. In deze drukke maatschappij is een te hoge bloeddruk namelijk een zeer vaak voorkomende aandoening. Gelukkig kan er vandaag heel veel worden gedaan aan een te hoge bloeddruk, maar zal je zelf ook wat inspanning moeten leveren.

Een te hoge bloeddruk verhoogt ook de kans op hart en vaatziekten. Het is daarom zeer belangrijk je bloeddruk op een normaal peil te houden. Er wordt gesproken van een te hoge bloeddruk bij waarden hoger dan 140/90 mm Hg.

Om een hoge bloeddruk te behandelen wordt bijna altijd gebruik gemaakt van medicatie om de bloeddruk opnieuw te verlagen. Ook vermijd je beter stress en het gebruik van zout. Indien je kampt met een overgewicht is een dieet vaak noodzakelijk. Dit natuurlijk in samenspraak met je huisarts.

Indien de hoge bloeddruk goed wordt behandeld en je een gezonde levenswijze blijft hanteren, zal de vermoeidheid en de bloedneus in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen.

Delen

Andere artikelen


Vermoeidheid bij reuma

Vermoeidheid bij reuma

Wanneer iemand last heeft van reuma kost het heel wat meer moeite om dingen gedaan te krijgen, vandaar dat vermoeidheid sneller ontstaat. Ook probeert het lichaam zich steeds te herstellen, waarvoor ook energie vereist is.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Een vitaminetekort is één van de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid. Ons lichaam maakt heel veel gebruik van vitamines, dus is het zeker niet vreemd dat een tekort kan optreden.  

Lees het volledig artikel

Welke aandoeningen veroorzaken vermoeidheid en een futloos gevoel?

Welke aandoeningen veroorzaken vermoeidheid en een futloos gevoel?

Allereerst moet er vermeldt worden dat vermoeidheid en een futloos gevoel meer oorzaken kunnen hebben dan dat er hier worden weergegeven. De oorzaken die hier worden genoemd zijn de meest voorkomende aandoeningen die gekenmerkt worden door vermoeidheid en een futloos gevoel.  

Lees het volledig artikel

De betekenis van vermoeidheid

De betekenis van vermoeidheid

De betekenis van vermoeidheid wordt vaak verkeerd begrepen. Vermoeidheid is namelijk een veel te algemene term waarmee allerhande verschillende aandoeningen worden benoemd. Ook kan vermoeidheid bij heel wat verschillende aandoeningen optreden en ook op verschillende niveaus.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij studenten

Vermoeidheid bij studenten

Vooral tijdens examens merkt men dat studenten problemen kunnen krijgen met vermoeidheid. Zij proberen een massa leerstof te verwerken en hierdoor zijn de nachten eerder kort.  

Lees het volledig artikel

Astma en vermoeidheid

Astma en vermoeidheid

Astma die vermoeidheid veroorzaakt is eigenlijk een fysiek verschijnsel. Om te begrijpen waarom astma vermoeidheid veroorzaakt, moet er gekeken worden naar wat astma precies is.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid verslaan met een dieet!

Vermoeidheid verslaan met een dieet!

 Indien vermoeidheid een groot probleem is in je leven, dan kan een dieet misschien helpen. Dieet betekend in dit geval niet alleen afvallen, maar ook het gebruik van gezondere voedingsproducten. Gezonde voeding kan namelijk ons energie goed op peil houden!

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na longontsteking

Vermoeidheid na longontsteking

Iemand die een longontsteking heeft gehad, kan nog geruime tijd last hebben van vermoeidheid. Een longontsteking is namelijk een infectie die veel vergt van het menselijk lichaam. Maar hoe ga je met deze vermoeidheid om? En hoe lang duurt de vermoeidheid na een longontsteking.  

Lees het volledig artikel

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens je maandstonden

Vermoeidheid tijdens je maandstonden

Het is zeker geen nieuw fenomeen, vermoeidheid tijdens je maandstonden. Vele vrouwen krijgen met dergelijke symptomen te kampen en deze kunnen zelfs zo intens worden dat je zelfs moeite hebt om ’s morgens je bed uit te komen.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....