Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Hoe omgaan met een hond die bang is voor lawaai

hond bang van luid lawaai

Is je hond eigenlijk soms een beetje een bange poes? Reageert je hond slecht op luid lawaai? Trekt hij zich terug bij een hevige storm, of begint hij te beven wanneer hij vuurwerk hoort? Misschien is hij zelfs bang van de stofzuiger.

Sommige honden zijn extreem gevoelig en ontwikkelen een angst voor lawaai als ze opgroeien. Puppy’s die slecht gesocialiseerd zijn en niet veel blootgesteld geweest zijn aan alledaags leven in hun eerste vier maanden, zijn de meest voorkomende slachtoffers van angst voor luid lawaai. Toch kan deze angst voor lawaai bij elke hond en elke leeftijd voorkomen. Oudere honden kunnen angsten ontwikkelen na een slechte ervaring, bijvoorbeeld nadat ze weggelopen zijn bij een drukke weg met veel lawaaierige auto’s, of buiten zitten tijdens een storm. Het goede nieuws is dat met geduld, en door toewijding van veel liefde en tijd, je de angst kan behandelen.

Is je hond bang?

Een hond die bang is voor luid lawaai zal fysiologische, emotionele en gedragsreacties hebben op lawaai omdat hij denkt dat het geluid hem probeert pijn te doen. Hij zal een bepaalde situatie zien als iets dat potentieel gevaarlijk is. Een bange hond zal ineenkrimpen, hijgen, beven, rondlopen of kwijlen. Ze proberen misschien een donkere plek te vinden om te schuilen, of ze zullen aan jou kleven. Misschien gaan ze dingen kapot maken, of overdreven gaan blaffen.

Tips om je hond te helpen minder angstig te zijn voor luid lawaai

1. Systematische desensibilisatie

Systematische desensibilisatie kan heel effectief zijn indien het goed uitgevoerd wordt. Het houdt in dat je je huisdier blootstelt aan het geluid dat hen bang maakt. Het belangrijkste is dat het geluid in het begin op een lage drempel kan worden gegeven. Zo stil dat je hond het nauwelijks kan horen (onthoud hoe gevoelig een hond z’n gehoor is) en als je viervoeter het gewend wordt en blij is, speel dan een spelletje en beloon hem. De volgende keer ga je verder en verhoog je de intensiteit, het vergt een fijne balans om deze techniek goed te krijgen en je zou nooit angstreacties mogen uitlokken. Bied een hoogwaardig snoepje aan als beloning, met veel lof en strelen.

Deze techniek vergt veel sessies over weken en maanden. Telkens je hond angstig gedrag uitstraalt STOP je. Neem dan een paar stappen terug bij de volgende sessie, gebruik een lager volume, ééntje die geen angst uitlokt. Ga traag maar gestaag verder.

Dwing nooit je hond iets te doen dat hem bang maakt, en gebruik onder geen geval de flooding methode, waarin je je hond constant blootstelt aan hetgeen hem bang maakt. Dit kan de stress sterk doen stijgen en is onmenselijk.

2. Creëer een veilige plek

In een ideale wereld heeft je hond thuis een veilige plaats waar hij zich veilig en comfortabel voelt. Vele honden worden getraind om in een bench te slapen, en honden zien dat als hun toevluchtsoord. Dit is perfect voor als je hond een angst ontwikkelt voor een overprikkelende gebeurtenis zoals een storm. Een storm leidt tot een verandering in luchtdruk, lawaai, flitsende lichten en veel wind. Dit zijn allemaal dingen die je hond kunnen verontrusten.

Waar voelt je hond zich het veiligst thuis? Lokaliseer zijn veilig plekje daar, niet noodzakelijk een bench – een mand volstaat – en moedig je hond tijdens een storm aan daarheen te gaan. Probeer de ruimte zo goed mogelijk af te schermen van lawaai, en maak een comfortabel bed met je hond z’n favoriete speeltjes. Je kan proberen om je hond van het geluid en de flitsen af te schermen door de ramen en gordijnen te sluiten en relaxerende muziek op te leggen.

Houdt je hond wel degelijk van een bench, dan kan je die bedekken met een laken als dat helpt. Onder geen enkele geval mag je je hond in een bench stoppen als die dat niet gewoon is, en gestresseerd gedrag vertoont. Hij kan zichzelf dan kwetsen doordat hij probeert te ontsnappen. Je hond zou altijd de vrijheid moeten hebben om te komen en te gaan, en zich niet gevangen te voelen in een stresserende situatie.

3. Wees niet te vriendelijk

Ga niet te ver met vriendelijk zijn als je hond bang is. Je wil niet dat je hond de situatie interpreteert als eentje waarin hij altijd knuffels en aandacht krijgt als ze zich op een bepaalde manier gedraagt. Probeer je normaal te gedragen, maar gebruik natuurlijk een lage, kalme stem. Onthoud dat honden extreem gevoelig zijn voor het humeur van hun baasje.  Als jij je gestresseerd of bang voelt, zal je hond dat oppikken en op dezelfde manier reageren.

Natuurlijk, als je wil dat je hond bij je is omdat die zich dan beter en veiliger voelt, sta het dan toe. Wijs je hond nooit af of zend hem nooit weg. Onthoud dat je het probleem op een gegeven moment toch zal moeten aanpakken.

4. Afleiding

Leid je hond af met zijn favoriete speeltjes en toetjes. Spelen ze graag met de bal, speel dan wat vangbal binnen. Is je hond nog altijd bang, dan mag je het ook niet forceren.

5. Nooit straffen

Je kan je misschien gefrustreerd voelen omdat je hond lawaai maakt of dingen kapot maakt, maar herinner dat hij dit doet uit paniek en elke straf zal de situatie alleen nog erger maken.

6. Kalmerende hulpmiddelen

Er zijn een hoop middelen beschikbaar die je hond kunnen helpen wanneer die blootgesteld wordt aan luid lawaai. Je hond kan op iets kauwen om te kalmeren – dat is een optie. Bachbloesems zijn ook een uitstekend hulpmiddel.  of je kan ook een Adaptil halsband proberen. De Adaptil halsband laat feromonen vrij, dezelfde die vrijgelaten worden door een mamahond die haar pups wil kalmeren en geruststellen. Spreek de dierenarts hierover aan.  

Thundershirts, ook wel gekend als kalmerende shirts zijn een andere optie. Het pak verzacht elke angst die je hond uitstraalt, door druk uit te oefenen op bepaalde acupunctuursplekken. Deze pakken hebben al vaak hun waarde bewezen. Je kan ze online kopen of je kan er zelf een maken door een t-shirt te gebruiken. Het kan een paar pogingen vergen voor je een verbetering ziet in de symptomen van je hond.

7. Overweeg een hondengedragsspecialist

Als het probleem heel zwaar is en je voelt dat het verder gaat dan je vaardigheden als baasje, dan is het de moeite om een hondengedragsspecialist aan te spreken. De gedragsspecialist zal je hond zijn lichaamstaal lezen en bekijken hoe hij reageert in bepaalde situaties. Ze kunnen verdere tips geven, en jou trainen zodat je beter in staat bent om je hond te trainen.

8. Medicatie

Het is altijd wijs om advies in te winnen van de dierenarts en het is mogelijk dat het nodig is medicatie te gebruiken. Er zijn een aantal medicijnen die door je dierenarts voorgesteld kunnen worden. Je zal zien dat sommige regelmatig ingenomen moeten worden, en dat andere medicijnen alleen ingenomen moeten worden tijdens een bepaalde gebeurtenis waarin je hond angstig gedrag vertoond (zoals nachten met vuurwerk). Geef je hond nooit zomaar medicatie zonder dit eerst te bespreken met een arts.

Delen

Andere artikelen


Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Is je hond bang van vuurwerk

Vuurwerkangst en angst voor luid lawaai bij honden

Is je hond bang van vuurwerk? Zoek je een natuurlijke oplossing voor de stress bij je hond? Bach bloesem mix 100 voor schrik bij vuurwerk.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Hond verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....