Duizeligheid door griep

Duizeligheid door griep

Duizeligheid door griep: wanneer spreek je van duizeligheid?

Iedereen heeft wel eens het gevoel van duizeligheid, al dan niet veroorzaakt door een griep. Duizeligheid houdt in dat je het gevoel hebt dat de omgeving rondom jou aan het bewegen is. Maar net zo goed spreekt men van duizeligheid als iemand zich licht in het hoofd voelt, of als iemand het gevoel heeft dat men zelf aan het bewegen is alsof men op een kermismolen zit.

In regel is duizeligheid iets onschuldig. Het is meestal ook van korte duur. In een aantal gevallen doet men er goed aan om de duizeligheid te laten onderzoeken. Dit is vooral het geval als men bijvoorbeeld frequent last heeft van duizeligheid. 

Griep: één van de onschuldige oorzaken van duizeligheid 

Als griep de oorzaak is van duizeligheid, dan hoeft men zich niet echt zorgen te maken. De duizeligheid gaat vrij vlug weer over en al gauw voelt men zich weer de oude. Naast griep zijn er nog een reeks onschuldige oorzaken van duizeligheid, die niet echt moeten gecontroleerd worden door een arts. Zo is er een tijdelijk verlaagde bloeddruk bij het veranderen van lichaamshouding dat heel vaak als oorzaak van duizeligheid voorkomt. Ook een ontsteking in het binnenoor kan aanleiding zijn voor duizeligheid. Veel mensen hebben last van duizeligheid als zij een nieuwe bril dragen. Zeker als die nieuwe bril multifocale glazen heeft, is duizeligheid een veel gehoorde klacht. Voor sommige mensen is de duizeligheid zo vervelend dat zij zelfs niet eens met de bril verder doen en opnieuw overschakelen naar een “gewone” bril. 

Verder zijn er nog hyperventilatie, te lage bloedsuikerspiegel, vermoeidheid, stress of angst die een korte aanval van duizeligheid kunnen veroorzaken. Op zich is de duizeligheid in die omstandigheden ongevaarlijk, wat niet inhoudt dat het aan te raden is om aan de oorzaak zelf iets te doen.

Naast griep zijn er minder onschuldige oorzaken van duizeligheid 

Griep is een onschuldige oorzaak van duizeligheid, maar helaas zijn er omstandigheden waarbij de duizeligheid een pak minder onschuldig is. Zo kan een herseninfarct of een tumor in de hersenen duizeligheid veroorzaken. Ook epilepsie, een trombose of schade aan het zenuwstelsel kan oorzaak zijn van duizeligheid. Sommige mensen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs of medicijnen kunnen ook last hebben van een duizelig gevoel. Na een whiplash of een letsel aan het hoofd kan er eveneens duizeligheid optreden. Stoornissen in het hartritme ten slotte kunnen ook duizeligheid veroorzaken. Deze oorzaken zijn ernstig en moeten zeker behandeld worden.


Marie Pure

Andere artikelen


Wat te doen bij duizeligheid rond de menstruatie?

Duizeligheid tijdens de menstruatie

Duizeligheid kan op heel wat momenten voorkomen, waaronder de menstruatie. Zowel voor, tijdens als na de menstruatie is het mogelijk dat vrouwen last hebben van onder andere duizeligheid.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....