Je hond alleen laten: hoe?

Je hond alleen laten: hoe?

Wie een hond heeft als huisdier, weet dat het niet altijd even makkelijk is om die alleen te laten. Bij sommige hondenrassen is dit meer een probleem dan bij de ander.
Maar hoe kan je je hond leren alleen te zijn? Dat hangt natuurlijk van verschillende factoren af.
Sowieso is een hond een gezelschapsdier en is het niet de bedoeling om je hond altijd alleen te laten. Toch moet je in staat zijn om een hond op een werkdag alleen thuis te laten.
Volg deze stappen en je zal geen problemen meer ondervinden om je hond alleen te laten.

Zo kan je je hond leren alleen zijn

Het eerste jaar van zijn leven is cruciaal voor een hond. Het is daarom belangrijk om het je hond zo vroeg mogelijk in zijn leven gewoon te maken dat hij soms eens alleen zal zijn.

 • Als je met een bench werkt, wat in vele gevallen aan te raden is, kan je je hond even alleen laten in zijn bench terwijl jij in een andere ruimte bent of even in de tuin gaat.
 • Verkies je zonder bench te werken, dan kan je je hond even alleen laten beneden terwijl jij boven bent.

Eens je hond dit al kent, kan je beginnen met het huis te verlaten terwijl je hond nog thuis is.

 • Begin met  je hond eens een kwartiertje tot half uurtje alleen te laten als je kort boodschappen gaat doen.
 • Zorg dat je hond weet dat je terugkomt, door een commando te gebruiken. Door simpelweg ‘tot later’ te zeggen kan je hond al begrijpen dat je hem even alleen zal laten. Ga hierin niet overdrijven en geef je hond voor het afscheid zeker geen extra aandacht, anders zal die het nog lastiger hebben door het grote verschil als hij plots alleen is.
 • Geef geen affirmatie als je hond het niet leuk vindt om alleen te zijn, en dit op een negatieve manier uitdrukt. Als je hond blaft, jankt, of tegen de deur springt of krabt, wacht dan even tot hij daarmee stopt voor je binnen gaat.

Het is in elk geval cruciaal dat je deze stappen geleidelijk onderneemt. Je kan je hond niet van de ene dag op de andere aan zijn lot overlaten. Begin bij een paar minuten, een uur, een paar uur en daarna kan je je hond eens een halve tot hele dag alleen laten.
Als je stappen overslaat, is de kans groot dat je terug naar af moet omdat je hond bang is geworden door je langdurige afwezigheid.

Hoe kan je weten of je hond wel alleen kan zijn?

Natuurlijk zijn de meeste honden liefst in de buurt van hun baasje, maar hoe kan je negatief gedrag van je hond opsporen zonder dat je zelf thuis bent?

 • Probeer een geluids- of video-opname te maken als je je hond aanleert om alleen te zijn. Zo kan je bemerken of je hond jankt of huilt.
 • Let erop of je hond eet en drinkt tijdens dat je weg bent, een ongelukkige of bange hond zal niet eten of drinken.
 • In sommige gevallen ontdek je bij thuiskomst dat je hond het niet leuk vond om alleen te zijn. Dit kan zich uiten in onzindelijkheid of vernielzucht.

Je hond alleen laten blijft een aanhoudend probleem

Heb je al deze stappen ondernomen en merk je dat je je hond nog altijd niet alleen kan laten? Dan kan je een dierenarts of gedragstherapeut raadplegen. Ook Bach bloesems kunnen ondersteuning bieden om je hond alleen te laten. Neem contact op voor meer info.
Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem mix op maat helpt bij dieren :

 • stress en spanning doen afnemen
 • minder schrik hebben
 • beter sociaal contact
 • dominant gedrag
Klik hier en ontdek Bach bloesems voor dieren
Marie Pure

Andere artikelen


Natuurlijke Bach bloesems bij dieren

Bach bloesems geschikt voor dieren?

Bach bloesems zijn niet alleen zeer goed geschikt voor mensen, maar ook voor dieren. Als een dier één of ander probleem heeft, dan ga je uiteraard best eerst naar de dierenarts.

Lees het volledig artikel

De lichaamstaal van een paard

De lichaamstaal van een paard

Een paard geeft via de lichaamstaal veel informatie prijs over de geestelijke toestand. Lees hoe het lichaam van het paard een vorm van communicatie is.

Lees het volledig artikel

De hond en zijn schrik voor onweer.

De hond en zijn schrik voor onweer.

Bij vele honden veroorzaakt onweer een onaangenaam gevoel. Ze raken in paniek of verstijven van angst.

Lees het volledig artikel

Wagenziekte bij honden oplossen: tips

Wagenziekte bij honden oplossen: tips

Heeft jouw hond last van wagenziekte? Elke hond moet wel eens mee met de wagen. Hoe kan je wagenziekte bij honden oplossen, zonder gebruik te maken van medicijnen? Hoe kan je een autorit voor je hond aangenaam maken, en voorkomen dat je hond wagenziek wordt?

Lees het volledig artikel

De lichaamstaal van honden

De lichaamstaal van honden

Honden voeren communicatie via hun lichaam. Leer wat de lichaamstaal van honden betekent, en ontdek het belang om die lichaamstaal te kennen.

Lees het volledig artikel

De verrassende voordelen van een huisdier hebben

De verrassende voordelen van een huisdier hebben

Huisdieren hebben heeft wat nadelen, maar natuurlijk zijn er ook veel voordelen aan een huisdier hebben. Wat is er zo leuk aan een huisdier? 

Lees het volledig artikel

Je hond wil maar niet zindelijk zijn ....

Je hond wil maar niet zindelijk zijn….

Het al dan niet zindelijk zijn van je hond kan heel wat oorzaken hebben. Een eerste vereiste is dat we onze hond het juiste gedrag aanleren.

Lees het volledig artikel

Communiceren met dieren

Communiceren met dieren

Communiceren met dieren verloopt voornamelijk via lichaamstaal. Lees hoe je dieren kan helpen als zij aangeven dat ze zich niet lekker voelen.

Lees het volledig artikel

Paardengedrag

Paardengedrag

Paarden communiceren via hun gedragingen. Lees welke vormen van gedragingen bij paarden een boodschap verhullen en ontdek hoe je hier mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Kattengedrag

Kattengedrag

Kattengedrag begrijpen vergt heel wat kennis. Lees hoe je kattengedrag kan begrijpen en waarom het belangrijk is dat je het gedrag van je kat kent.

Lees het volledig artikel

ebook Bach bloesems voor dieren

Gratis e-book "Bach bloesems voor dieren"


In dit e-book leer je meer over hoe Bach bloesems bij dieren toegepast kunnen worden.

Vul nu je e-mail adres in en download GRATIS het volledig nieuwe e-book "Bach bloesems voor dieren".