Ben jij hoog sensitief? Doe de test!

Ben jij hoog sensitief? Doe de test!
test

Ben jij hoog sensitief? Kom het te weten door deze 15 vragen te beantwoorden.

Psychologen definiëren een hoog sensitief person (HSP) als iemand die een hoge gevoeligheid (of aangeboren gevoeligheid) heeft bij zintuigelijke processen. Dit betekent dat ze veel gevoeliger zijn dan andere mensen bij een aanval op hun zintuigen. Dit kan komen in de vormen van extreme gevoeligheid of afkering van luid lawaai, heel felle of fluorescerende lichten of zelfs sterke geuren of smaken.

Er wordt geschat dat ongeveer 20% van de bevolking hoog sensitieve personen zijn, en dat er evenveel mannelijke als vrouwelijke hoog sensitieve personen zijn. Deze mensen verwerken de informatie die ze dagelijks krijgen op een veel dieper niveau dan alle anderen. De gevolgen voor een HSP kan betekenen dat ze zodanig verlegen zijn dat ze introvert worden, of lijden aan sociale fobieën, sociaal ‘afgeremd’ zijn en angstig zijn. De HSP kan een laag zelfbeeld hebben, hoewel dit niet altijd zo is. Het kan simpelweg betekenen dat HSP’s het moeilijk hebben te leven in een wereld die niet zo gevoelig is als zij zijn.
Echter zijn er ook HSP’s die gelukkig en zelfverzekerd zijn en hun gevoeligheid nuttig gebruiken.

Test: Ben jij een hoog sensitief persoon?

Hoe kan je weten of je een HSP bent? Beantwoord deze vragen eerlijk, door op iedere vraag een score te geven van 1 tot 5. 5 betekent “Hier herken ik mezelf helemaal in”, 1 betekent “Dit is helemaal niet toepasselijk bij mij”. Lees dan verder en ontdek wat de resultaten over jou zeggen.

 1. Zien mensen jou als gevoelig of verlegen? Dachten je leerkrachten zo over je toen je jong was?
 2. Huil je snel?
 3. Heb je een afkeer voor luid lawaai en muziek?
 4. Ben je empathisch? Voel je je verdrietig of neerslachtig als anderen in je omgeving zich niet goed in hun vel voelen?
 5. Heb je tijd nodig om alleen te zijn na een drukke dag, of spendeer je veel tijd met anderen? Vermoeien sociale interacties je? Verlang je om alleen te zijn om alle prikkels te kunnen blokkeren?
 6. Heb je een afkering voor verrassingen? Plan je graag op voorhand? Houd je er niet van dingen last-minute of in een haast te moeten doen?
 7. Houd je niet van verandering?
 8. Vermijd je of houd je niet van cafeïne of alcohol?
 9. Probeer je zaken te vermijden die je negatief doen voelen, of van streek brengen, zoals gewelddadige of agressieve televisieseries, het nieuws, bepaalde sporten of spelprogramma’s?
 10. Houd je er niet van om presentaties te geven, speeches te geven of bekeken te worden? Ben je soms zodanig zenuwachtig dat je ondermaats presteert?
 11. Lijk je gevoeliger te zijn voor pijn dan de meeste mensen die je kent?
 12. Apprecieer je de kalmere, rustigere, subtielere dingen in het leven zoals kunst, literatuur en gastronomie?
 13. Voel je jezelf gelukkig?
 14. Voel je je snel ‘gealarmeerd’?
 15. Houd je ervan om anderen comfortabel te laten voelen in jouw omgeving?

Natuurlijk zullen de meesten ‘ja’ antwoorden op sommige van deze vragen, omdat iedereen wel een beetje gevoeligheid heeft. Als je 30 of meer scoorde, dan is de kans groot dat je een HSP bent en dan is het zeker de moeite om verder te lezen erover en wat het voor jou betekent.

Het is geen slecht nieuws!

Houd de moed erin! HSP’s kunnen hun gevoeligheid gebruiken in hun voordeel. Het feit dat HSP’s een diepere gevoeligheid hebben, betekent dat ze fantastisch kunnen zijn om met anderen samen te werking, vooral in de zorgsector, of als leerkrachten of managers. Ze zijn ook hele goede vrienden, omdat ze echt proberen te begrijpen (en te voelen) wat hun vrienden en familie doorstaan. HSP’s zijn echte teamplayers, omdat iedereen iemand die goed kan nadenken nodig heeft in zijn team. Daarbij, gezien dat HSP’s zich veel meer focussen op details zijn ze goede afwerkers en zullen ze gewetensvoller zijn. Ten slotte, zijn HSP’s uitmuntend in creatieve projecten. 
Bach bloesem mix 77: hoogsensitiviteit

Bach bloesem mix 77 helpt om:

 • minder bang te zijn
 • emotionele gevoeligheid te verminderen
 • weerbaarder te worden tegen externe prikkels
 • stress en spanningen weg te nemen
 • durven “nee” te zeggen
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 77
Marie Pure

Andere artikelen


Hoogsensitief en homeopathie

Hoogsensitief en homeopathie

Als je hoogsensitief bent kan homeopathie je helpen. Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die op punt werd gesteld door dokter Samuel Hahnemann. Deze Duitse arts kwam er in de 19de eeuw achter dat bepaalde stoffen, die normaalgezien giftig zijn en je ziek maken, in sterk verdunde dosis je net beter kunnen maken.  

Lees het volledig artikel

Hoe omgaan met HSP

Hoe omgaan met HSP

We kennen wellicht allemaal wel een Hoogsensitief persoon of HSP, je partner, een collega of een familielid. Hoogsensitieve personen of HSP zijn gevoeliger aan impulsen dan anderen. Ze nemen meer informatie op uit hun omgeving dan anderen en verwerken het dieper. Het kan soms moeilijk zijn om dit bij onszelf te herkennen want het wordt vaak vergist met introvert zijn, verlegen zijn, onzekerheid, angst of depressie.

Lees het volledig artikel

Is er medicatie voor HSP?

Is er medicatie voor HSP?

Nogal wat mensen die HSP (hoogsensitief persoon) zijn, krijgen hiervoor medicatie voorgeschreven. Of ze zich daar beter door voelen, is nog maar de vraag.  

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief zijn en angst hebben

Hoogsensitief zijn en angst hebben

Wie hoogsensitief is, heeft veel sneller last van angst en stress dan wie veel minder gevoelig is voor externe prikkels.  

Lees het volledig artikel

hoogsensitiviteit hype of ziekte

Hoogsensitiviteit: Hype of ziekte?

Wat denk jij van hoogsensitiviteit: Hype of ziekte? Beschouw jij jezelf een hoogsensitief persoon? Ben jij aan het einde van je Latijn? Lees verder.

Lees het volledig artikel

De relaties van een HSP

De relaties van een HSP

Ook al is een HSP (hoogsensitief persoon) iemand die zich ontzettend goed in iemand anders kan inleven, toch heeft die persoon het vaak moeilijk met relaties.  

Lees het volledig artikel

tips

Tien tips om je te helpen omgaan met hoog sensitiviteit

Ben jij een hoog sensitief persoon (HSP)? Dan weet je vast dat je dagdagelijkse leven heel uitdagend kan zijn. 15-20% van de bevolking is een HSP, en toch wordt er weinig gedaan om hen te helpen.

Lees het volledig artikel

Hoogsensitief zijn en medicatie

Hoogsensitief zijn en medicatie

Kunnen medicijnen je helpen als je hoogsensitief bent? Wanneer je hoogsensitief bent, bestaat de kans dat je op een gegeven moment geconfronteerd zal worden met problemen die veroorzaakt worden door je hooggevoeligheid.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....