Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

De invloed van antibiotica op vermoeidheid

De invloed van antibiotica op vermoeidheid

Er is momenteel een echte discussie in de wetenschappelijke wereld of antibiotica een effect heeft op vermoeidheid. Vele wetenschappers geloven dat de vermoeidheid een resultaat is van de aandoening waarvoor het antibioticum wordt ingenomen, en dus niet van de antibiotica zelf.

Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van antibiotica op vermoeidheid

Om de theorie van de invloed van antibiotica op vermoeidheid te staven, gebeurde al een wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek werden de effecten van antibiotica op gezonde proefpersonen toegepast. Deze proefpersonen kregen gedurende een week 3 maal daags 500 mg antibiotica of een placebo.

Tijdens deze proef kon niet met zekerheid worden gezegd dat het antibiotica vermoeidheid veroorzaakt. Na de inname van de antibiotica klaagden slechts 6 van de proefpersonen van vermoeidheid, bij het gebruik van placebo middelen 5.

Kan antibiotica vermoeidheid veroorzaken?

Antibiotica zelf kan geen vermoeidheid veroorzaken, maar de neveneffecten van de antibiotica kunnen dit wel. Ook de aandoeningen waarvoor de antibiotica wordt gebruikt, kunnen vermoeidheid gaan veroorzaken.

Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van antibiotica bij infecties. Infecties zijn kleine organismen die ons lichaam kunnen binnendringen via de luchtwegen, huid en andere lichaamsopeningen. Wanneer deze stoffen in ons lichaam terechtkomen, wordt een bepaalde afweerreactie door het lichaam opgestart. Deze afweerreactie zorgt ervoor dat het lichaam tegen de lichaamsvreemde stoffen gaat vechten. Het vechten tegen een infectie kost heel wat energie, dus het lichaam is ook zeer snel uitgeput van het vele vechten tegen de lichaamsvreemde stoffen. Het vechten tegen een infectie kan dus al vermoeidheid veroorzaken.

Soms is ons immuunsysteem en de afweerreactie alleen echter niet genoeg om de infectie te gaan behandelen. Daarom wordt heel vaak gebruik gemaakt van antibiotica om beter te kunnen vechten tegen de infectie. Teveel gebruik van antibiotica wordt echter afgeraden, doordat het lichaam een resistentie tegen het middel kan gaan ontwikkelen.

Sommige mensen ondervinden echter enkele bijwerkingen bij het gebruik van antibiotica. Deze bijwerkingen zetten het lichaam weer aan het werk, waardoor de vermoeidheid enige tijd kan aanhouden. De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn spijsverteringsproblemen, huiduitslag, jeuk en veroorzaken ook een slechte werking van de pil. De neveneffecten van antibiotica, zoals vermoeidheid, zijn slechts van tijdelijke aard en gaan meestal voorbij zodra de infectie voorbij is.
Uit deze vaststellingen kunnen we besluiten dat de vermoeidheid eigenlijk van twee kanten komt. Op een indirecte manier en een directe manier. Door het gebruik van antibiotica ontstaan de bijwerkingen die de vermoeidheid veroorzaken, waardoor de antibiotica op een indirecte manier de vermoeidheid gaat veroorzaken. De infectie is de tweede oorzaak van vermoeidheid, die meestal voorbijgaat nadat de infectie is afgelopen. Door deze problemen kan de vermoeidheid bij een infectie en een antibioticakuur zeer hevig gaan optreden.

Het aanpakken van de vermoeidheid bij een infectie en een antibioticakuur hoeft eigenlijk niet. De vermoeidheid gaat namelijk verdwijnen wanneer de infectie voorbij is en wanneer de antibioticakuur wordt gestopt. De vermoeidheid kan dus enkel worden aangepakt nadat de antibiotica werd ingenomen en nadat men voldoende rust heeft genomen zodat het lichaam zich kan herstellen.

 

Delen

Andere artikelen


De relatie tussen nieren en vermoeidheid

De relatie tussen nieren en vermoeidheid

Vermoeidheid kan niet alleen een voorbijgaande klacht zijn, maar kan ook een indicatie zijn voor een onderliggende aandoening – zoals minder goed functionerende nieren. Wanneer onze nieren niet meer goed werken, draagt dit heel wat symptomen met zich mee bijvoorbeeld vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

Kan de lever vermoeidheid veroorzaken?

Kan de lever vermoeidheid veroorzaken?

 Wanneer de lever niet naar behoren werkt, kan deze vermoeidheid met zich meebrengen. Voor vele aandoeningen ter hoogte van de lever, is vaak het enige symptoom altijd aanwezige vermoeidheid. Andere symptomen komen meestal aan het licht wanneer er al blijvende schade aan de lever is toegebracht.

Lees het volledig artikel

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij MS

Vermoeidheid bij MS

De vermoeidheid die gaat optreden bij MS heeft eigenlijk niets te maken met een slaaptekort of een gebrek aan vitamines. Vermoeidheid wordt hier eigenlijk door de MS zelf veroorzaakt.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij epilepsie?

Vermoeidheid bij epilepsie?

Vroeger werden de meeste patiënten die last hadden van epilepsie en vermoeidheid, afgeraden om te gaan sporten. Gelukkig staat de wetenschap vandaag heel wat verder, en is er geen reden waarom personen met epilepsie en vermoeidheid niet kunnen sporten.  

Lees het volledig artikel

Bloedonderzoek bij vermoeidheid?

Bloedonderzoek bij vermoeidheid?

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht die huisartsen wel dagelijks van meerdere patiënten te horen krijgen. Dit is zeker niet vreemd, want de minste infectie of verkoudheid kan al vermoeidheid bij de patiënt gaan veroorzaken.  

Lees het volledig artikel

Aandoeningen gekenmerkt door jeuk en vermoeidheid

Aandoeningen gekenmerkt door jeuk en vermoeidheid

Levercirrose is de eerste aandoening die wordt gekenmerkt door vermoeidheid en jeuk. Deze kwaal is het resultaat van chronische schade aan de lever veroorzaakt door diverse leverziektes.  

Lees het volledig artikel

De relatie tussen de darmen en vermoeidheid

De relatie tussen de darmen en vermoeidheid

Problemen met de darmen kunnen heel wat ongemakken gaan bezorgen, bijvoorbeeld vermoeidheid. Natuurlijk is de gradatie van de vermoeidheid afhankelijk van de darmproblemen waarmee je te maken krijgt.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na CVA

Vermoeidheid na CVA

Vermoeidheid na CVA (Cerebro Vascular Accident) is een veelvoorkomende klacht. Bij het grootste deel van de patiënten verdwijnt de vermoeidheid enige tijd na herstel, terwijl een klein deel last heeft van blijvende tot chronische vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en CVS

Vermoeidheid en CVS

Vermoeidheid is het meest prominente symptoom bij CVS of het chronisch vermoeidheidsyndroom. De oorzaak van CVS is nog altijd onbekend, en dit heeft ook gevolgen voor de behandeling van dit syndroom.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....