Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

De invloed van antibiotica op vermoeidheid

De invloed van antibiotica op vermoeidheid

Er is momenteel een echte discussie in de wetenschappelijke wereld of antibiotica een effect heeft op vermoeidheid. Vele wetenschappers geloven dat de vermoeidheid een resultaat is van de aandoening waarvoor het antibioticum wordt ingenomen, en dus niet van de antibiotica zelf.

Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van antibiotica op vermoeidheid

Om de theorie van de invloed van antibiotica op vermoeidheid te staven, gebeurde al een wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek werden de effecten van antibiotica op gezonde proefpersonen toegepast. Deze proefpersonen kregen gedurende een week 3 maal daags 500 mg antibiotica of een placebo.

Tijdens deze proef kon niet met zekerheid worden gezegd dat het antibiotica vermoeidheid veroorzaakt. Na de inname van de antibiotica klaagden slechts 6 van de proefpersonen van vermoeidheid, bij het gebruik van placebo middelen 5.

Kan antibiotica vermoeidheid veroorzaken?

Antibiotica zelf kan geen vermoeidheid veroorzaken, maar de neveneffecten van de antibiotica kunnen dit wel. Ook de aandoeningen waarvoor de antibiotica wordt gebruikt, kunnen vermoeidheid gaan veroorzaken.

Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van antibiotica bij infecties. Infecties zijn kleine organismen die ons lichaam kunnen binnendringen via de luchtwegen, huid en andere lichaamsopeningen. Wanneer deze stoffen in ons lichaam terechtkomen, wordt een bepaalde afweerreactie door het lichaam opgestart. Deze afweerreactie zorgt ervoor dat het lichaam tegen de lichaamsvreemde stoffen gaat vechten. Het vechten tegen een infectie kost heel wat energie, dus het lichaam is ook zeer snel uitgeput van het vele vechten tegen de lichaamsvreemde stoffen. Het vechten tegen een infectie kan dus al vermoeidheid veroorzaken.

Soms is ons immuunsysteem en de afweerreactie alleen echter niet genoeg om de infectie te gaan behandelen. Daarom wordt heel vaak gebruik gemaakt van antibiotica om beter te kunnen vechten tegen de infectie. Teveel gebruik van antibiotica wordt echter afgeraden, doordat het lichaam een resistentie tegen het middel kan gaan ontwikkelen.

Sommige mensen ondervinden echter enkele bijwerkingen bij het gebruik van antibiotica. Deze bijwerkingen zetten het lichaam weer aan het werk, waardoor de vermoeidheid enige tijd kan aanhouden. De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn spijsverteringsproblemen, huiduitslag, jeuk en veroorzaken ook een slechte werking van de pil. De neveneffecten van antibiotica, zoals vermoeidheid, zijn slechts van tijdelijke aard en gaan meestal voorbij zodra de infectie voorbij is.
Uit deze vaststellingen kunnen we besluiten dat de vermoeidheid eigenlijk van twee kanten komt. Op een indirecte manier en een directe manier. Door het gebruik van antibiotica ontstaan de bijwerkingen die de vermoeidheid veroorzaken, waardoor de antibiotica op een indirecte manier de vermoeidheid gaat veroorzaken. De infectie is de tweede oorzaak van vermoeidheid, die meestal voorbijgaat nadat de infectie is afgelopen. Door deze problemen kan de vermoeidheid bij een infectie en een antibioticakuur zeer hevig gaan optreden.

Het aanpakken van de vermoeidheid bij een infectie en een antibioticakuur hoeft eigenlijk niet. De vermoeidheid gaat namelijk verdwijnen wanneer de infectie voorbij is en wanneer de antibioticakuur wordt gestopt. De vermoeidheid kan dus enkel worden aangepakt nadat de antibiotica werd ingenomen en nadat men voldoende rust heeft genomen zodat het lichaam zich kan herstellen.

 

Delen

Andere artikelen


Test voor chronische vermoeidheid?

Test voor chronische vermoeidheid?

Velen vragen zich af wat een test voor chronische vermoeidheid precies inhoudt. Wat allereerst moet worden vermeld, is dat chronische vermoeidheid niet door één enkele test kan worden vastgesteld.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheidsklachten

Men kan vermoeidheidsklachten krijgen om verschillende redenen. Vermoeidheidsklachten zijn eigenlijk klachten die optreden als men zich moe voelt, uitgeput voelt en geen energie meer heeft. Meestal is er voor die vermoeidheid en de bijhorende klachten een aanwijsbare reden. Stel dat je een zware dag achter de rug had, dan is het niet meer dan normaal dat je ’s avonds vermoeid in de zetel ploft.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Vermoeidheid in de zwangerschap is heel normaal. Toch is het goed om na te gaan wat de redenen voor die vermoeidheid zijn.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid verslaan met een dieet!

Vermoeidheid verslaan met een dieet!

 Indien vermoeidheid een groot probleem is in je leven, dan kan een dieet misschien helpen. Dieet betekend in dit geval niet alleen afvallen, maar ook het gebruik van gezondere voedingsproducten. Gezonde voeding kan namelijk ons energie goed op peil houden!

Lees het volledig artikel

Ook in de ochtend last van vermoeidheid?

Ook in de ochtend last van vermoeidheid?

Als je in de ochtend opstaat en nog steeds even moe bent als wanneer je bent gaan slapen, dan kan dit soort vermoeidheid een teken zijn dat er iets mis is.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na CVA

Vermoeidheid na CVA

Vermoeidheid na CVA (Cerebro Vascular Accident) is een veelvoorkomende klacht. Bij het grootste deel van de patiënten verdwijnt de vermoeidheid enige tijd na herstel, terwijl een klein deel last heeft van blijvende tot chronische vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

Kortademigheid en vermoeidheid

Kortademigheid en vermoeidheid

Wanneer kortademigheid en vermoeidheid samen voorkomen, is het zeker aangeraden zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan de huisarts. Natuurlijk moeten dergelijke symptomen niet meteen wijzen op hartproblemen, maar toch is het beter op veilig te spelen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij obstipatie

Vermoeidheid bij obstipatie

Obstipatie (of constipatie) gaat vrij vaak gepaard met vermoeidheid. Dit kan worden verklaard door het niet goed werken van het spijsverteringsstelsel. Wanneer je niet regelmatig naar het toilet kunt gaan, worden afvalstoffen niet vaak genoeg uit het lichaam geloosd.  

Lees het volledig artikel

ik ben zo moe

Ik ben zo moe...

Ik ben zo moe... Hoe vaak horen we dit zinnetje niet zeggen? Mensen voelen zich vaak enorm moe, zonder dat er enige aanwijzing voor is. Hoe komt het toch dat mensen dikwijls zo moe zijn?

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door ontstekingen

Vermoeidheid door ontstekingen

Ontstekingen zijn een echte boosdoener wanneer het om vermoeidheid gaat. Niet alleen tijdens het optreden van de ontsteking kan vermoeidheid optreden, maar ook na een ontsteking kan je nog een tijdje last hebben van vermoeidheid.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....