11 tips om je angsten te verslaan

11 tips om je angsten te verslaan
Tips om je angsten te verslaan

Miljoenen mensen leven met angsten. Als jij één van die mensen bent, dan zal je vast weten dat het leven daardoor lastig kan zijn. Leren om je angst onder controle te houden kost tijd, en het zal anders zijn voor elk individu. Wat werkt voor de ene werkt misschien niet voor de ander. Denk aan je angstmanagement als een langetermijnproject. Er zullen momenten zijn waarbij je je goede intenties laat vallen, maar als je de juiste strategieën in je leven integreert, is het mogelijk om met angst te leven en de verstoring in je leven tot een minimum te beperken.

Tips om je angsten te verslaan

1. Begin bij de ademhaling

De ergste angstsymptomen worden gelinkt aan slechte ademhalingsgewoontes, dus leren je ademhaling onder controle te houden, is in elke situatie is belangrijk. Eigenlijk is het behoorlijk makkelijk om te oefenen om je ademhaling onder controle te krijgen. Probeer te hyperventileren door snel en hard te ademen en jezelf onder druk te zetten. Ga na wat het doet met je polsslag en je lichaamstemperatuur. Vertraag nu terug je ademhaling, haal diep in, en over verschillende ademstoten probeer je dit onder controle te houden tot je terug normaal ademhaalt. Je zal merken dat je jezelf makkelijk kan kalmeren.

Wanneer je de volgende keer in een situatie belandt die je angst opwekt, let dan op je ademhaling. Weet je nog hoe je hebt geleerd jezelf te kalmeren? Herhaal de techniek die je hebt gebruikt, en je zal je angstsymptomen doen afnemen.

2. Leid jezelf af

Als je jezelf in een gespannen en angstige situatie bevindt, zoek dan afleiding. Een goed idee is om met iemand te beginnen praten die er vriendelijk uitziet. Als je er alleen voor staat, naar wie zou je dan kunnen bellen? Als je dat wil kan je ook ontsnappen richting sociale media. Erken dat je je angstig voelt. Wees niet verlegen. Er is steun, onder vrienden, familie en collega’s – je moet er alleen naar vragen.

3. Zelfbevestiging

Positief denken is niet voor iedereen, maar velen vinden heil bij zelfbevestiging. Zelfbevestiging betekent dingen herhalen voor jezelf die je beter doen voelen. Dit zijn enkele voorbeelden daarvan:

  • Ik ben oké. Dit is alleen angst en ik zal er wel over geraken.
  • Ik heb een leuk leven en ik kijk uit naar X.
  • Ik heb alles onder controle.

4. Sporten

Aan sport doen zal je lichaam vullen met serotonine – het ‘Feel good’-hormoon. Gezien angst je verdrinkt in adrenaline, kan je dat effect goed gebruiken door te sporten. Daarom zie je soms in films dat mensen hun gevoelens afreageren op een kussen of door te boksen als ze verontrust zijn. Sporten zal je dwingen om dieper adem te halen en zal je afleiden, dus zal je je angst beperken op een aantal manieren. Zelfs een stevige wandeling zal je al deugd doen!

5. Ontspan

De tegenpool van sporten is ontspannen. Doe de dingen die voor je werken. Een bad, aromatherapie, in de zetel hangen om een goede film te bekijken of boek te lezen. Yoga of meditatie. Neem een massage of bak iets. Wacht niet om dit te doen, doe het voor je overweldigd wordt door je angst.

6. Wees niet bang

Angst wordt normaal veroorzaakt door bang te zijn. Je geest herkent iets waar je bang van bent (wat het ook is- een persoon, een gedachte, een situatie) en veroorzaakt een fysieke respons. Om te beginnen moet je het bonzen in je borst of de vlinders in je buik erkennen als een angstreactie. Geef het een naam “Oh, ik voel me wat bang.” Dan moet je herkennen dat je lichaam een fysieke reactie geeft op wat je bang maakt. Uiteindelijk, moet je je gedachten ombuigen  “Waar moet ik eigenlijk bang van zijn? Ik kan dit aan!”

Neem de leiding over van je gedachten zodra je merkt dat een fysieke reactie je ongemakkelijk maakt. Oefen dan je ademhaling en je bevestigingen. Hoe meer je dit doet, hoe efficiënter je zal worden in het onder controle houden van je angstaanvallen.

7. Onthoud dat je angstgevoelens komen en gaan

Alle angst- en paniekaanvallen eindigen. Soms kan je ze zelf stoppen, soms gaan ze hun gang en moet je wachten tot ze over zijn. Blijf zo kalm als je kan.

8. Vang de negativiteit op

Vaak wordt onze angst veroorzaakt door toe te staan dat onze gedachten in een negatieve spiraal terechtkomen. We hebben geen controle over wat we denken. Je kan proberen de gedachten in toom te houden, door jezelf af te leiden, en je kan triggers negeren. Vraag jezelf of je je echt zo moet voelen. Spreken je gedachten de waarheid? Of overdrijven ze?
Is er enig bewijs dat je het niet aankan of iets niet kan doen? Jezelf zorgen maken is nuttig omdat het je aanmoedigt actie te ondernemen om een probleem op te lossen. Maar als je de controle overlaat aan die zorgen, en je gedachten niet meer onder controle hebt, dan moet je het in de kiem smoren en jezelf op je gemak stellen door je zelf aan te spreken op die negativiteiten zo positief mogelijk te gaan denken.

Soms heb je niet door dat je dit doet, dus het is zaak je van die negatieve gedachten bewust te worden.

9. Schrijf het op

Een zorgendagboek bijhouden is een uitstekende manier om patronen te vinden in wat je denkt. Kijk of je een week lang een dagboek kan bijhouden. Merk op wat er je angstig maakt. Schrijf op waar en wanneer het gebeurt, bij wie je was, wat het veroorzaakte en wat er hielp om je beter te doen voelen. Na een tijd, zal je beginnen patronen te zien en kan je specifieke elementen gaan aanpakken voor wat er jou problemen geeft. Je zal misschien ook vinden dat je overdrijft. Je kan je dagboek gebruiken om de gedachten die je hebt bij het zorgen maken, in perspectief te stellen.

10. Houd goed gezelschap

Spendeer minder tijd met mensen die je angstig maken. Je hoeft je niet slecht of angstig te voelen, en als iemand je zo laat voelen, dan moet je het contact met hen beperken. Als je daar niet in slaagt, misschien is het dan gewoon goed bepaalde onderwerpen of situaties te mijden?

11. Leef voor het nu

Probeer zoveel mogelijk in het moment te leven. Er is geen punt om je zorgen te maken over de toekomst, en je kan niet veranderen wat er in het verleden is gebeurd.

Uiteindelijk

Omarm de kennis die je hebt over je angst en probeer alle elementen te begrijpen die jouw individuele uitdaging maken tot wat het is. Weet wat er je fysieke reacties uitlokt, en werk om je gedachten onder controle te kunnen krijgen. Wees niet obsessief, en stop niet met leven. Blijf proberen en focus op het positieve.

Veel succes!




Bach bloesem Mix 85: Angst

Bachbloesem mix 85 helpt om:

  • minder bang en ongerust te zijn
  • momenten van paniek te vermijden
  • uitdagingen te durven aangaan
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 85
Marie Pure

Andere artikelen


Stop onmiddellijk met uitstellen en doe iets

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Lees het volledig artikel

Tekens van depressie onder de radar

Tekens van depressie onder de radar

Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.

Lees het volledig artikel

Leer leven met je angsten

Leer leven met je angsten

Als je lijdt aan angst is het belangrijk dat je ermee leert leven en dat je ‘technieken’ aanleert die je kunnen helpen om je emoties te kunnen beheersen.

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

energiedrankjes - bron: viralmundo.nl

Energiedrankjes: niet de gezondste oplossing

De populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.

Lees het volledig artikel

hapje-voor-het-slapengaan

Een hapje voor het slapengaan?

Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

Voel jij je neerslachtig

Voel jij je neerslachtig?

Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.

Lees het volledig artikel

autisme

De oorzaak van autisme ontdekt

Groot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden.

Lees het volledig artikel

perfectionisme

Perfectionisme aanpakken? 6 Tips tegen perfectionisme!

Perfectionisme: het wordt meer en meer van mensen gevraagd terwijl men meer en meer inziet dat perfectionisme niet haalbaar is. Toch geraken heel wat mensen de pedalen kwijt omdat zij proberen de perfectie na te streven. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....