Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.
Als je lijdt aan het bedriegerssyndroom, dan heb je het gevoel dat je niet verdient om te zijn waar je bent. Je hebt het niet bereikt met hard werken, maar je hebt het gevoel dat alles door toevalligheden en geluk op je pad is gekomen. De term wordt meestal toegepast op het gebied van werk en intelligentie, maar is evenzeer van toepassing op relaties. Het oplichterssyndroom kan ook een vorm van sociale angst zijn. Zelfs als je goed presteert in een sociale situatie, heb je het gevoel dat het gewoon toeval is en dat een sociaal onbekwaam persoon nooit in de groep zal thuishoren. Je overtuiging dat je sociaal onhandig bent, is zo sterk dat je je altijd een bedrieger voelt en heb je het gevoel de hele tijd het risico te lopen dat een ander erachter komt dat je niet verdient waar je bent. En je dus ontmaskert als een bedrieger. Mensen die lijden aan het bedriegerssyndroom hebben de neiging om hun gevoelens te verbergen en zullen in stilte lijden, uit angst om ontmaskert te worden. Deze gevoelens zullen uiteindelijk de angst verergeren en kunnen een depressie veroorzaken.
Bach bloesem op maat :
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard
Het oplichterssyndroom kent verschillende symptomen. Enkele van de tekenen zijn:
Mensen die lijden aan het bedriegerssyndroom zijn vaak hoogvliegers, maar hun prestaties gaan ten koste van voortdurende angst. Ze kunnen harder werken dan nodig is of zich te nauwgezet voorbereiden, zodat niemand ontdekt dat ze ‘faken’. Ze lijken niet in staat om hun successen te internaliseren. Hoe groter hun prestaties, hoe meer ze zich bedriegers voelen.
Het oplichterssyndroom wordt vaak in gang gezet door ouders die switchen tussen hoge lofprijzingen voor de prestaties van een kind en het te hard bekritiseren van diezelfde prestaties. Het kan ook getriggerd worden door de overgang naar een andere levensfase; een student die voor het eerst aan de universiteit begint, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat hij het niet verdient om daar te zijn.
Veel mensen die lijden aan het oplichterssyndroom, voelen zich hier heel alleen in. Maar knoop in je oren: je bent zeker niet alleen! Psychologen geloven dat ongeveer 70% van de mensen minstens één keer in hun leven aan het bedriegerssyndroom zal lijden. Maar hoe kom je erachter of je last hebt van dit syndroom? Dat kan door jezelf de volgende vragen te stellen – en deze ook zeer eerlijk te beantwoorden:
Heb je op meerdere vragen ‘ja’ beantwoord? Dan kan het dus zijn dat je aan het oplichterssyndroom lijdt.
Psychologen hebben verschillende persoonlijkheidstypes geïdentificeerd die gevoeliger zijn om het bedriegerssyndroom te ervaren, te weten:
Het is mogelijk om het oplichterssyndroom achter je te laten. Dit kost tijd, want je moet een aantal van je meest diepgewortelde overtuigingen over jezelf onder ogen zien. Met deze technieken lukt het je vast om meer te geloven in je eigen kunnen:
Een belangrijk kenmerk van het bedriegerssyndroom is zelftwijfel. Maar ook negatieve gedachten en zelfsabotage komen veelvuldig voor. Deze gevoelens hebben een negatieve invloed op veel aspecten van je leven. Maar er is hulp. Bach bloesem mix 44 is speciaal samengesteld om te helpen bij prestatie-angst, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. De druppels helpen je om zekerder in je schoenen te staan, minder angst te voelen en meer vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Dit kan dus goed ondersteunen om van het oplichterssyndroom af te komen.
Erkennen dat je lijdt aan het bedriegerssyndroom is de eerste stap om er mee om te gaan. Laat je niet tegenhouden door negatieve emoties. Wanneer je voelt dat er twijfel over jezelf ontstaat, probeer dan je gedachten in een positieve richting te sturen door je alles te herinneren wat je in je leven hebt bereikt. Dit zal je zelfvertrouwen vergroten en je op het juiste pad zetten om met toekomstige uitdagingen om te gaan.
Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent!
Lees het volledig artikelHet is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.
Of het nu je partner is, of een huisgenoot, het staat buiten kijf dat elke relatie met een narcist een zware beproeving is. Zijn er manieren om daar beter mee om te gaan? Of is het beter de relatie achter je te laten?
Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.
De lente is in het land en dat brengt ons energie! Sommige van ons keken er al weken naar uit, maar nu is het eindelijk zover. De langverwachte lente is in het land. Weg met de winter!
Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.
Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.
Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.
Lees het volledig artikelJe hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.
Dat de gemiddelde Belg bezig is met de gezondheid, is een feit. Maar waar liggen wij eigenlijk het meest wakker van? Wat baart ons het meeste zorgen en waar zijn we weinig of niet mee bezig?
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.