Keelklachten door stress

Keelklachten door stress

Eén van de dingen die niet men niet meteen aan stress gaat koppelen, zijn keelklachten. Nochtans is het mogelijk dat keelklachten veroorzaakt worden door een teveel aan stress. Typerend voor keelklachten die veroorzaakt worden door stress, is dat men meestal onbewust gestresseerd door het leven gaat.

Hoe zien keelklachten door stress er uit?

Met keelklachten, al dan niet veroorzaakt door stress, bedoelt men niet meteen de keelpijn die men voelt tijdens een keelontsteking bijvoorbeeld. De keelklachten waar het hier over gaat geven het gevoel dat er een vervelende brok in de keel blijft steken. Meestal voelt men die brok aan ter hoogte van het strottenhoofd. Het gevolg is dat men veel gaat kuchen, schrapen of slikken om de brok weg te krijgen. Hierdoor ontstaat dan weer vaak een branderig gevoel in de keel omdat men teveel schraapt.

Dergelijke brok in de keel kan een beangstigend gevoel geven. Gelukkig zijn deze klachten echter meestal onschuldig. Maar omwille van het licht verstikkende gevoel dat gepaard gaat met de brok in de keel, maakt men zich vaak ongerust. 

Stress is niet de enige oorzaak voor keelkachten

Stress kan één van de oorzaken van keelklachten zoals hierboven beschreven zijn, maar is zeker niet de enige oorzaak. 

Net zo goed als angst zorgt stress er voor dat men de spieren in de hals en de keel onbewust gaat aanspannen. Dit zorgt er dan voor dat er een brokgevoel ontstaat. Van zodra men minder gespannen is, gaat dit gevoel vanzelf weer over. In dergelijke situaties is het overduidelijk dat stress als de oorzaak kan worden aangetoond. Daarnaast kunnen keelklachten ook ontstaan doordat we onbewust speeksel en slijm doorslikken. In die omstandigheden is stress niet de echte oorzaak.

Naast stress als psychische oorzaak van keelklachten kunnen er ook een aantal lichamelijke oorzaken zijn. Eén van de meest voorkomende lichamelijke oorzaken van keelklachten, is reflux. Dat houdt in dat men een brandend maagzuur voelt tot in de keel. Ook een allergie, spierspanningen in de slokdarm of het strottenhoofd of een vergrote schildklier kunnen keelklachten veroorzaken.
Iets ernstiger wordt het als de keelklachten een gevolg zijn van een slechte bloeddoorstroming van de kransslagader. Dan kunnen deze klachten een voorbode zijn van een nakend hartinfarct. Ook als het brokgevoel samengaat met stemveranderingen en gewichtsverlies, is het sterk aangewezen om een arts te raadplegen. De klachten zouden dan kunnen wijzen op keelkanker.

Wat doe je tegen keelklachten door stress?

Als je keelklachten hebt die veroorzaakt worden door stress, dan is het natuurlijk noodzakelijk om de stress aan te pakken. Dit kan door middel van ontspanningsoefeningen waarbij u de spieren in de hals en de keel leert ontspannen. Ook met het gebruik van Bach bloesems kan je jezelf weerbaarder maken tegen stress. Bach bloesem mix 71 of een mix op maat kan je helpen om beter met stress om te gaan.
Bach bloesem Mix 71: Stress

Bach bloesem mix 71 helpt om:

  • Innerlijke spanning te verminderen
  • Beter met stress te kunnen omgaan
  • Rustiger te worden
  • Voorkomen dat men zich neerslachtig voelt
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 71
Marie Pure

Andere artikelen


welke soort stress heb jij

Welke soort stress heb jij?

Goede stress vs slechte stress. Welke stress heb jij? Doe de test en kom te weten of de stress die jij ervaart wel nog gezond is.

Lees het volledig artikel

Hoe kan ik mij volledig ontspannen

Hoe kan ik mij volledig ontspannen?

Herken je dit: je bent op vakantie of een dagje uit en je zou je ontspannen moeten voelen, maar je hoofd is nog steeds bezig met werk en of je alles goed hebt achtergelaten en wat er bij terugkomst nog allemaal moet gebeuren.

Lees het volledig artikel

Is leven zonder stress echt mogelijk

Is leven zonder stress echt mogelijk?

Je kan je stresssymptomen beu zijn, maar wist je dat je je manier van denken kan veranderen? Is leven zonder stress echt mogelijk?

Lees het volledig artikel

12 gewoontes voor een stressvrij leven

12 gewoontes voor een stressvrij leven

Vraag jij je soms af hoe mensen alles in hun leven kunnen laten passen zonder gek te worden? Lees onze 12 gewoontes voor een stressvrij leven.

Lees het volledig artikel

7 verrassende voordelen van stress

7 verrassende voordelen van stress

Het woord ‘stress’ doet ons vaak denken aan slechte dingen, zoals buikpijn of slaapproblemen. Maar waarom ervaren we het? En wat zijn de voordelen?

Lees het volledig artikel

10 stresserende momenten in ons dagelijks leven

10 stresserende momenten in ons dagelijks leven

We hebben een lijstje gemaakt van de meest voorkomende dagelijkse dingen die stress uitlokken. Hoeveel ervan hebben effect op jou?

Lees het volledig artikel

Typische problemen die mensen die regelmatig aan stress lijden zullen herkennen

Typische problemen die mensen die regelmatig aan stress lijden zullen herkennen

Als sommige scenario’s in dit artikel je bekend in de oren klinken, dan is het goed om steun te zoeken en een poging te doen om te gaan met de stress die je hebt.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....