Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

De relatie tussen narcose en vermoeidheid

De effecten van narcose op tijdelijke en blijvende vermoeidheid zijn nog niet altijd helemaal duidelijk. Toch zijn er al enkele theorieën verschenen over dit verschijnsel. Vele mensen blijken na narcose last te hebben van vermoeidheid die toch enige tijd aanhoudt. Maar wat is narcose nu precies en waarom kunnen bepaalde patiënten een tijd last krijgen van vermoeidheid?

Vermoeidheid als bijwerking na narcose

Vermoeidheid is een vrij frequent voorkomende klacht na narcose. Narcose is het verdoven van de patiënt tijdens een operatie of onderzoek. De moderne anesthesie bestaat momenteel uit drie groepen: bewustzijnsverlaging, pijnbestrijding en spierverslapping. Om dit effect te bereiken maakt men gebruik van verschillende medicijnen.

De vermoeidheid die een groot deel patiënten na een narcose ervaren, is dus te wijten aan deze medicijnen en kan daarom als een bijwerking worden beschouwd.

Soorten vermoeidheid na narcose

De relatie tussen narcose en vermoeidheidEr kunnen verschillende soorten vermoeidheid na een narcose optreden. De eerste is zeer snel voorbij. Wanneer men opnieuw wakker wordt, kan men het gevoel krijgen last te hebben van vermoeidheid. Dit komt meestal omdat de stoffen nog niet helemaal zijn uitgewerkt. Dit soort vermoeidheid na narcose is zeer vluchtig en zeker voorbij wanneer je het ziekenhuis verlaat.

Verwardheid kan ook optreden samen met vermoeidheid na een narcose. Dit geldt meestal voor personen die een operatie onder narcose hebben ondergaan. Hier werkt de narcose niet alleen in op de verwardheid en vermoeidheid, maar ook de operatie zelf die belastend kan zijn voor het menselijke lichaam. Vele mensen hebben hiervan slechts een klein beetje last, terwijl ouderen heel vatbaar zijn voor dergelijke verschijnselen.

Vermoeidheid kan ook na narcose voorkomen vanwege een allergische reactie op de stoffen die tijdens de narcose werden gebruikt. Dit komt niet zo vaak voor, maar het kan eigenlijk wel. Daarom is het zeker altijd aangeraden je behandelde arts op de hoogte te stellen van eventuele allergieën waarvan je last hebt. Doordat het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen moet vechten, kan vermoeidheid na narcose optreden totdat de stoffen volledig uit het lichaam zijn verdwenen.

Niet alleen de fysieke kant van de narcose speelt een rol bij vermoeidheid, maar ook de mentale kant. Wanneer iemand angst heeft voor narcose, heeft hij of zij meer kans om last te hebben van vermoeidheid na de operatie. Dit komt niet door de narcose zelf, maar wel door een angstproblematiek die de vermoeidheid hier gaat veroorzaken. Stress voor de operatie kan na de narcose ook heel wat vermoeidheid veroorzaken. Indien je dit wilt vermijden, ga dan een gesprek aan met de anesthesist die je alvast wat kan gerust stellen.

Vermoeidheid kan na narcose ook optreden door passiviteit van het menselijke lichaam. Dit geldt vooral voor mensen die een operatie hebben ondergaan en hierdoor lang stil hebben moeten liggen op een harde tafel. Deze vermoeidheid na narcose gaat vaak gepaard met spierpijn en rugpijn. Hoewel voor de spierpijn en de rugpijn meestal rust wordt aangeraden, moet het lichaam ook wat activiteit ondergaan om de passieve staat waarin het lichaam is te stoppen, en de vermoeidheid na narcose tegen te gaan.

 

Delen

Andere artikelen


Vermoeidheid en erectie problemen

Vermoeidheid en erectie problemen

Een vaak vergeten oorzaak van erectie problemen is vermoeidheid. Maar ook het omgekeerde is mogelijk, sommige mannen krijgen een onverwachte erectie wanneer zij vermoeid zijn. Maar wat is nu precies de invloed van vermoeidheid op een erectie en waarom is deze voor bepaalde mannen anders.  

Lees het volledig artikel

Ernstige vermoeidheid

Ernstige vermoeidheid

Een klacht die vrij veel voorkomt in onze drukke maatschappij is ernstige vermoeidheid. Hoewel deze klacht zeer aanwezig is, is het niet altijd even gemakkelijk om met ernstige vermoeidheid om te gaan. De onderliggende oorzaken van ernstige vermoeidheid zijn namelijk zeer divers, waardoor het moeilijk is voor een arts om de ernst van dergelijke vermoeidheid in te schatten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens de menstruatie cyclus

Vermoeidheid tijdens de menstruatie cyclus

Vermoeidheid tijdens de menstruatie cyclus is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen. Ook tijdens de overgang krijgen vele vrouwen te maken met gelijkaardige vermoeidheidsklachten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na eten

Vermoeidheid na eten

Er zijn verschillende redenen waarom vermoeidheid na het eten optreedt. Vele mensen ervaren de vermoeidheid ook in verschillende gradaties. Zo moeten sommige mensen meteen na het eten even slapen om de dag door te komen, terwijl anderen zich slechts licht vermoeid voelen.  

Lees het volledig artikel

Leven met aanhoudende vermoeidheid

Leven met aanhoudende vermoeidheid

Aanhoudende vermoeidheid is een kwaal waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen. De oorzaken van deze aanhoudende vermoeidheid kunnen echter vrij divers zijn. Sommige oorzaken zijn slechts tijdelijk, terwijl andere oorzaken ervoor kunnen zorgen dat de vermoeidheid blijft.  

Lees het volledig artikel

Welke aandoeningen veroorzaken vermoeidheid en een futloos gevoel?

Welke aandoeningen veroorzaken vermoeidheid en een futloos gevoel?

Allereerst moet er vermeldt worden dat vermoeidheid en een futloos gevoel meer oorzaken kunnen hebben dan dat er hier worden weergegeven. De oorzaken die hier worden genoemd zijn de meest voorkomende aandoeningen die gekenmerkt worden door vermoeidheid en een futloos gevoel.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na chemo

Vermoeidheid na chemo

Vermoeidheid tijdens en na chemo is zeker geen vreemd symptoom. Chemotherapie kan namelijk heel zwaar zijn voor het menselijke lichaam.  

Lees het volledig artikel

Overgeven en vermoeidheid

Overgeven en vermoeidheid

Overgeven en vermoeidheid zijn twee zaken die vaak kunnen samen gaan. Er zijn situaties waarbij dit een onschuldige kwaal is die meestal vanzelf weer over gaat.  

Lees het volledig artikel

Weinig energie door vermoeidheid

Weinig energie door vermoeidheid

Iedereen maakt in zijn leven wel eens een moment mee waarbij het lijkt alsof je te weinig energie hebt. De kans dat dit door vermoeidheid veroorzaakt wordt is heel groot.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid in de benen: wat doe je eraan?

Vermoeidheid in de benen: wat doe je eraan?

Vermoeidheid in de benen wordt veroorzaakt door verzwakte interne kanalen. Het kan ook gebeuren dat de kanalen in dikte gaan variëren en gaan uitzetten.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....