Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

De relatie tussen narcose en vermoeidheid

De effecten van narcose op tijdelijke en blijvende vermoeidheid zijn nog niet altijd helemaal duidelijk. Toch zijn er al enkele theorieën verschenen over dit verschijnsel. Vele mensen blijken na narcose last te hebben van vermoeidheid die toch enige tijd aanhoudt. Maar wat is narcose nu precies en waarom kunnen bepaalde patiënten een tijd last krijgen van vermoeidheid?

Vermoeidheid als bijwerking na narcose

Vermoeidheid is een vrij frequent voorkomende klacht na narcose. Narcose is het verdoven van de patiënt tijdens een operatie of onderzoek. De moderne anesthesie bestaat momenteel uit drie groepen: bewustzijnsverlaging, pijnbestrijding en spierverslapping. Om dit effect te bereiken maakt men gebruik van verschillende medicijnen.

De vermoeidheid die een groot deel patiënten na een narcose ervaren, is dus te wijten aan deze medicijnen en kan daarom als een bijwerking worden beschouwd.

Soorten vermoeidheid na narcose

De relatie tussen narcose en vermoeidheidEr kunnen verschillende soorten vermoeidheid na een narcose optreden. De eerste is zeer snel voorbij. Wanneer men opnieuw wakker wordt, kan men het gevoel krijgen last te hebben van vermoeidheid. Dit komt meestal omdat de stoffen nog niet helemaal zijn uitgewerkt. Dit soort vermoeidheid na narcose is zeer vluchtig en zeker voorbij wanneer je het ziekenhuis verlaat.

Verwardheid kan ook optreden samen met vermoeidheid na een narcose. Dit geldt meestal voor personen die een operatie onder narcose hebben ondergaan. Hier werkt de narcose niet alleen in op de verwardheid en vermoeidheid, maar ook de operatie zelf die belastend kan zijn voor het menselijke lichaam. Vele mensen hebben hiervan slechts een klein beetje last, terwijl ouderen heel vatbaar zijn voor dergelijke verschijnselen.

Vermoeidheid kan ook na narcose voorkomen vanwege een allergische reactie op de stoffen die tijdens de narcose werden gebruikt. Dit komt niet zo vaak voor, maar het kan eigenlijk wel. Daarom is het zeker altijd aangeraden je behandelde arts op de hoogte te stellen van eventuele allergieën waarvan je last hebt. Doordat het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen moet vechten, kan vermoeidheid na narcose optreden totdat de stoffen volledig uit het lichaam zijn verdwenen.

Niet alleen de fysieke kant van de narcose speelt een rol bij vermoeidheid, maar ook de mentale kant. Wanneer iemand angst heeft voor narcose, heeft hij of zij meer kans om last te hebben van vermoeidheid na de operatie. Dit komt niet door de narcose zelf, maar wel door een angstproblematiek die de vermoeidheid hier gaat veroorzaken. Stress voor de operatie kan na de narcose ook heel wat vermoeidheid veroorzaken. Indien je dit wilt vermijden, ga dan een gesprek aan met de anesthesist die je alvast wat kan gerust stellen.

Vermoeidheid kan na narcose ook optreden door passiviteit van het menselijke lichaam. Dit geldt vooral voor mensen die een operatie hebben ondergaan en hierdoor lang stil hebben moeten liggen op een harde tafel. Deze vermoeidheid na narcose gaat vaak gepaard met spierpijn en rugpijn. Hoewel voor de spierpijn en de rugpijn meestal rust wordt aangeraden, moet het lichaam ook wat activiteit ondergaan om de passieve staat waarin het lichaam is te stoppen, en de vermoeidheid na narcose tegen te gaan.

 

Delen

Andere artikelen


De behandeling van chronische vermoeidheid

De behandeling van chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is nog steeds een aandoening waarvan men nog niet kan genezen, dus is het moeilijk om in dit artikel van een behandeling te spreken. Toch is het voor personen die leiden aan chronische vermoeidheid, perfect mogelijk om een normaal leven te leiden zonder zich moe te voelen.  

Lees het volledig artikel

De relatie tussen de darmen en vermoeidheid

De relatie tussen de darmen en vermoeidheid

Problemen met de darmen kunnen heel wat ongemakken gaan bezorgen, bijvoorbeeld vermoeidheid. Natuurlijk is de gradatie van de vermoeidheid afhankelijk van de darmproblemen waarmee je te maken krijgt.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na chemo

Vermoeidheid na chemo

Vermoeidheid tijdens en na chemo is zeker geen vreemd symptoom. Chemotherapie kan namelijk heel zwaar zijn voor het menselijke lichaam.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheidsklachten

Men kan vermoeidheidsklachten krijgen om verschillende redenen. Vermoeidheidsklachten zijn eigenlijk klachten die optreden als men zich moe voelt, uitgeput voelt en geen energie meer heeft. Meestal is er voor die vermoeidheid en de bijhorende klachten een aanwijsbare reden. Stel dat je een zware dag achter de rug had, dan is het niet meer dan normaal dat je ’s avonds vermoeid in de zetel ploft.  

Lees het volledig artikel

Test voor chronische vermoeidheid?

Test voor chronische vermoeidheid?

Velen vragen zich af wat een test voor chronische vermoeidheid precies inhoudt. Wat allereerst moet worden vermeld, is dat chronische vermoeidheid niet door één enkele test kan worden vastgesteld.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en buikpijn

Vermoeidheid en buikpijn

Buikpijn en vermoeidheid kunnen ook worden veroorzaakt door de zogenaamde candida. Candida bacteriën zijn normaal in de darmen terug te vinden

Lees het volledig artikel

De vermoeidheid kliniek

De vermoeidheid kliniek

De vermoeidheid kliniek is voor velen een echte redder in nood. Vele patiënten kampen echter met vermoeidheid die niet voorbij gaat en waarvan de oorzaak maar niet worden gevonden. In een vermoeidheid kliniek kan men echter op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak en oplossing.  

Lees het volledig artikel

Hoe een bril de oplossing kan zijn voor jouw vermoeidheid

Hoe een bril de oplossing kan zijn voor jouw vermoeidheid

Soms kan je met simpele dingen je vermoeidheid behandelen, bijvoorbeeld door het dragen van een bril. Dit is vooral van toepassing voor mensen met visuele vermoeidheid, een veel voorkomende klacht bij 60% van twintig tot vijfenveertig jarigen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en koorts

Vermoeidheid en koorts

Er zijn heel wat oorzaken die vermoeidheid en koorts kunnen teweeg brengen. De meeste van deze oorzaken komen ook heel veel voor, waardoor een diagnose meestal relatief gemakkelijk te stellen is.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij migraine

Vermoeidheid bij migraine

De relatie tussen vermoeidheid en migraine is eigenlijk sterker dan je op het eerste gezicht zou denken. Vermoeidheid staat zelfs zo dicht bij migraine dat vermoeidheid migraine kan veroorzaken.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....