Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

De relatie tussen narcose en vermoeidheid

De effecten van narcose op tijdelijke en blijvende vermoeidheid zijn nog niet altijd helemaal duidelijk. Toch zijn er al enkele theorieën verschenen over dit verschijnsel. Vele mensen blijken na narcose last te hebben van vermoeidheid die toch enige tijd aanhoudt. Maar wat is narcose nu precies en waarom kunnen bepaalde patiënten een tijd last krijgen van vermoeidheid?

Vermoeidheid als bijwerking na narcose

Vermoeidheid is een vrij frequent voorkomende klacht na narcose. Narcose is het verdoven van de patiënt tijdens een operatie of onderzoek. De moderne anesthesie bestaat momenteel uit drie groepen: bewustzijnsverlaging, pijnbestrijding en spierverslapping. Om dit effect te bereiken maakt men gebruik van verschillende medicijnen.

De vermoeidheid die een groot deel patiënten na een narcose ervaren, is dus te wijten aan deze medicijnen en kan daarom als een bijwerking worden beschouwd.

Soorten vermoeidheid na narcose

De relatie tussen narcose en vermoeidheidEr kunnen verschillende soorten vermoeidheid na een narcose optreden. De eerste is zeer snel voorbij. Wanneer men opnieuw wakker wordt, kan men het gevoel krijgen last te hebben van vermoeidheid. Dit komt meestal omdat de stoffen nog niet helemaal zijn uitgewerkt. Dit soort vermoeidheid na narcose is zeer vluchtig en zeker voorbij wanneer je het ziekenhuis verlaat.

Verwardheid kan ook optreden samen met vermoeidheid na een narcose. Dit geldt meestal voor personen die een operatie onder narcose hebben ondergaan. Hier werkt de narcose niet alleen in op de verwardheid en vermoeidheid, maar ook de operatie zelf die belastend kan zijn voor het menselijke lichaam. Vele mensen hebben hiervan slechts een klein beetje last, terwijl ouderen heel vatbaar zijn voor dergelijke verschijnselen.

Vermoeidheid kan ook na narcose voorkomen vanwege een allergische reactie op de stoffen die tijdens de narcose werden gebruikt. Dit komt niet zo vaak voor, maar het kan eigenlijk wel. Daarom is het zeker altijd aangeraden je behandelde arts op de hoogte te stellen van eventuele allergieën waarvan je last hebt. Doordat het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen moet vechten, kan vermoeidheid na narcose optreden totdat de stoffen volledig uit het lichaam zijn verdwenen.

Niet alleen de fysieke kant van de narcose speelt een rol bij vermoeidheid, maar ook de mentale kant. Wanneer iemand angst heeft voor narcose, heeft hij of zij meer kans om last te hebben van vermoeidheid na de operatie. Dit komt niet door de narcose zelf, maar wel door een angstproblematiek die de vermoeidheid hier gaat veroorzaken. Stress voor de operatie kan na de narcose ook heel wat vermoeidheid veroorzaken. Indien je dit wilt vermijden, ga dan een gesprek aan met de anesthesist die je alvast wat kan gerust stellen.

Vermoeidheid kan na narcose ook optreden door passiviteit van het menselijke lichaam. Dit geldt vooral voor mensen die een operatie hebben ondergaan en hierdoor lang stil hebben moeten liggen op een harde tafel. Deze vermoeidheid na narcose gaat vaak gepaard met spierpijn en rugpijn. Hoewel voor de spierpijn en de rugpijn meestal rust wordt aangeraden, moet het lichaam ook wat activiteit ondergaan om de passieve staat waarin het lichaam is te stoppen, en de vermoeidheid na narcose tegen te gaan.

 

Delen

Andere artikelen


Vermoeidheid door suiker

Vermoeidheid door suiker

Suiker kan vermoeidheid veroorzaken. Zoveel is bewezen uit tal van wetenschappelijke onderzoeken die de effecten van suiker op het menselijke lichaam uittesten. Maar hoe veroorzaakt suiker nu precies vermoeidheid, en is dit te vermijden?  

Lees het volledig artikel

vermoeidheid en hooikoorts

Vermoeidheid bij hooikoorts

De rol van vermoeidheid bij hooikoorts kan enigszins worden verklaard door de aard van dit probleem, namelijk de allergie. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem van ons lichaam. Wanneer er bepaalde stoffen in ons lichaam terechtkomen die ons lichaam niet herkent of als schadelijk ziet, gaat ons lichaam deze stoffen bevechten.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij een keelontsteking

Vermoeidheid bij een keelontsteking

Vermoeidheid komt vaak voor bij een keelontsteking. Dit heeft voornamelijk te maken met de aard van de aandoening, namelijk de infectie. Gelukkig is vermoeidheid bij een keelontsteking gemakkelijk aan te pakken, maar moet men wel voldoende rust nemen om verdere complicaties te voorkomen.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door een tekort aan ijzer

Vermoeidheid door een tekort aan ijzer

Er zijn vele functies van ijzer waardoor een tekort bepaalde symptomen zoals vermoeidheid gaat veroorzaken. Allereerst staat ijzer in voor het leveren van energie in ons lichaam. Ook zorgt ijzer voor het aanmaken van afweerstoffen in het lichaam.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid en benauwdheid: symptomen van een onderliggend probleem?

Vermoeidheid en benauwdheid: symptomen van een onderliggend probleem?

Vermoeidheid en benauwdheid zijn twee symptomen die kunnen wijzen op een onderliggend probleem of aandoening. Zowel emotionele als fysieke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van dergelijke symptomen.  

Lees het volledig artikel

Depressie en vermoeidheid

Depressie en vermoeidheid

Niet alleen fysieke oorzaken kunnen vermoeidheid veroorzaken, maar ook emotionele oorzaken - zoals een depressie bijvoorbeeld. De vermoeidheid kan bij een depressie ook in verschillende gradaties optreden. Meestal is de vermoeidheid echter een gevolg van een lang aanslepende depressie.  

Lees het volledig artikel

Ook in de ochtend last van vermoeidheid?

Ook in de ochtend last van vermoeidheid?

Als je in de ochtend opstaat en nog steeds even moe bent als wanneer je bent gaan slapen, dan kan dit soort vermoeidheid een teken zijn dat er iets mis is.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens een verkoudheid

Vermoeidheid tijdens een verkoudheid

Tijdens een verkoudheid kan het gebeuren dat er een vorm van vermoeidheid optreedt.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na longontsteking

Vermoeidheid na longontsteking

Iemand die een longontsteking heeft gehad, kan nog geruime tijd last hebben van vermoeidheid. Een longontsteking is namelijk een infectie die veel vergt van het menselijk lichaam. Maar hoe ga je met deze vermoeidheid om? En hoe lang duurt de vermoeidheid na een longontsteking.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid tijdens de examens

Vermoeidheid tijdens de examens

Bijna iedere student krijgt te maken met vermoeidheid tijdens de examens. Examens zijn zeer stresserend en daarom is vermoeidheid tijdens deze drukke periode bijna niet te vermijden. Gelukkig zijn er heel wat verschillende manieren om vermoeidheid tijdens de examens tegen te gaan.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....