Perfectionisme aanpakken? 6 Tips tegen perfectionisme!

Perfectionisme aanpakken? 6 Tips tegen perfectionisme!
perfectionisme

'Perfecte' tips tegen perfectionisme

Perfectionisme: het wordt meer en meer van mensen gevraagd terwijl men meer en meer inziet dat perfectionisme niet haalbaar is. Toch geraken heel wat mensen de pedalen kwijt omdat zij proberen de perfectie na te streven.

Perfectionisme: het ondermijnt een mens

Salvador Dali zei over perfectionisme dat men er niet bang voor moet zijn omdat het toch niet haalbaar is. Waarom streven dan zoveel mensen de perfectie na? De reden hiervoor is dat men maar weinig fouten van mensen kan verdragen. Ook al is het maken van een fout het meest menselijke wat er is, toch wordt dit steeds minder en minder getolereerd. 

Het gevolg is dat het overgrote deel van de Westerse bevolking behoorlijk op de toppen van zijn tenen loopt, uit vrees een flater te begaan. Er hoeft geen tekening bij te worden gemaakt om aan te tonen dat dergelijke houding tot depressie of burn-out leidt. Ook op het gebied van het uiterlijk wordt meer en meer gestreefd naar perfectie. Plastische chirurgen hebben uitpuilende agenda’s om tegemoet te komen aan mensen die het gewone niet goed genoeg vinden.

Het is aangetoond dat mensen die perfectie nastreven doorgaans het minst gelukkig zijn. Hoe kan je dan met deze nefaste houding omgaan, zonder te vervallen in nonchalant zijn?

  1. Leer inzien dat perfectionisme niet haalbaar is, zowel voor jezelf als voor anderen. Een fout maken en daar iets uit leren is veel belangrijker dan iets niet durven doen uit schrik om een fout te maken.

  2. Durf inzien dat mensen die perfectie nastreven niet gelukkig zijn. Zelfs het meest knappe fotomodel vindt wel iets dat ze niet goed genoeg vindt aan haar lichaam. Gevolg: perfectie is niet haalbaar.

  3. Leer relativeren. Er zijn 2 mogelijkheden om met een gemaakte fout om te gaan. Je kan je er in ergeren of je kan tevreden op de fout terugkijken omdat jij er iets van geleerd hebt en omdat je anderen de kans hebt gegeven om eens te lachen.

  4. Stel geen doelen voorop die niet haalbaar zijn. Het is te frustrerend om vast te stellen dat je iets niet kon bereiken terwijl het volop genieten is als je iets hebt bereikt en je het gevoel hebt dat je nog meer zal kunnen bereiken.

  5. Vermijd zwart-wit denken. Iets is nooit helemaal slecht of helemaal goed. Probeer in zoveel mogelijk dingen iets positief te vinden.

  6. Last but not least: hou van jezelf en wees fier op de dingen die je al gerealiseerd hebt.
Wist je dat er Bach bloesems bestaan die je helpen om zaken beter te kunnen relativeren? Via een mix van Bach bloesems, die wordt samengesteld op basis van jouw specifieke problemen, kan je jouw overdaad aan perfectionisme aanpakken. Vraag advies.

Marie Pure

Andere artikelen


Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Laten we 2021 beter maken dan 2020

Voor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?

Lees het volledig artikel

Al eens aan yoga gedacht? De voordelen van yoga

Al eens aan yoga gedacht? De voordelen van yoga

Al eens aan yoga gedacht? Het uitoefenen van yoga biedt veel voordelen. Het is een holistische praktijk die voordelig is op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.

Lees het volledig artikel

gameverslaving

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Lees het volledig artikel

Voel jij je neerslachtig

Voel jij je neerslachtig?

Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.

Lees het volledig artikel

Depressie

7 verrassende redenen waarom je depressief bent

Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent! 

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

Musturbeer jij te veel

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....