Feit of fictie? Is het echt gezond?

Feit of fictie? Is het echt gezond?
Feit of fictie Is het echt gezond

Er zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.

Het is zo al moeilijk genoeg om gezond te blijven, zonder mythes over wat gezond en ongezond is. Hier zijn enkele vaak voorkomende aangenomen waarheden waarvan het huidig wetenschappelijk advies beweert dat het niet zo is.

Bach bloesem Mix 51: Afvallen

Bach bloesem mix 51 helpt om:

  • Je eetgewoontes te veranderen
  • je dieet vol te houden
  • discipline te creëren om je aan een voedingspatroon te houden
  • moed te krijgen om geen schuldgevoelens te ervaren
  • je emoties beter onder controle te krijgen
  • verdraagzamer te worden
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 51

1. Een vetarm dieet

Jarenlang kregen we te horen van dokters en diëtisten dat we moesten opletten van voedsel die veel vet bevatten – ze zouden namelijk de hoofdoorzaak zijn van hart- en vaatziektes. Veel mensen lieten daarom boter, kaas en spek links liggen om een vetarm en koolhydraatrijk dieet te kunnen volgen. Dat zou namelijk gezonder zijn.

Als je het nu aan je dokter zou vragen, zou die zeggen dat je je niet zoveel zorgen moet maken over hoeveel vet je eet. Vet kan goed voor je zijn: vette vis en avocado’s zijn rijk aan vetten maar zijn heel gezond. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en “vetarme” versies van snacks want deze bevatten vaak ongezonde additieven.

2. Proteïnerepen

Proteïnerepen worden vaak gezien als “natuurlijk” en “gezond” voedsel, maar dat is misleidend. Ze zijn makkelijke snacks om mee te nemen, maar als je de ingrediënten bekijkt zal je zien dat ze vol suiker, additieven en bewaarmiddelen zitten. Vers fruit is een veel beter alternatief.

3. Antibacteriële zeep

Vaak je handen wassen is goed om de vieze beestjes weg te wassen. Toch is antibacteriële zeep niet meer aangeraden. Dat komt omdat het eigenlijk niet beter is om ziektes tegen te houden dan gewone zeep. Er wordt nu zelfs onderzoek gevoerd om na te gaan of antibacteriële zeep de resistentie tegen antibiotica bij bepaalde bacteriën niet vergroot.

Handzeep wordt ook onder de loep gehouden omdat het misschien niet zo effectief is tegen bacteriën en virussen als zeep en warm water.

4. Blijf uit de zon

Een zonnebrand is schadelijk zowel voor je huid als esthetische redenen. Te veel zonnebaden veroudert je huid niet alleen veel sneller, maar verhoogt de kans ook op huidkanker. Echter is het zo dat, als je niet in tropische regionen woont, het nog een groter gezondheidsrisico is niet genoeg zonlicht te krijgen.

Ons lichaam heeft blootstelling aan zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Een te laag gehalte van deze essentiële vitamine veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen, van kanker tot slapeloosheid tot neerslachtigheid. Vergeet je zonnecrème niet, maar probeer zoveel mogelijk zonlicht op te nemen.

5. Smoothies en sapjes

In de voorbije jaren zijn we bedolven geweest met marketing die ons vertelt dat smoothies en sapjes een gezonde manier zijn om je fruit en groenten te consumeren. Toch zijn voedingsspecialisten niet overtuigd! Fruitsap bevat evenveel suiker als andere suikerige dranken. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen de suiker uit deze sapjes met de suiker die je uit een glas cola opneemt.

Het is veel beter om fruit en groenten te consumeren in hun natuurlijke vorm dan als sapje. Als je bijvoorbeeld een sinaasappel of appel eet in plaats van een glas fruitsap drinkt, krijg je minder calorieën binnen en meer voedingsstoffen en vezels. Het geeft je ook een meer voldaan gevoel. Toch dorst? Drink dan meer water.

6. Geen alcohol meer

Met mate consumeren is essentieel, maar er is geen reden om je schuldig te voelen als je af en toe een glas bier of wijn drinkt. Bier is rijk aan vitamine B6, dat helpt om de opbouw van homocysteïne te voorkomen – deze stof is gelinkt aan hartziektes.

Een glas wijn beschermt misschien ook tegen sommige kankers en promoten een gezond hart. Dus natuurlijk, als je nog geen alcohol drinkt, moet je er niet mee starten omdat er een kans is dat het je gezondheid verbetert. Drink je wel alcohol, dan is er geen nood om het helemaal stop te zetten.

Maak je je zorgen om de hoeveelheid die je drinkt en wil je graag wat minderen, dan kan Bach bloesem mix 62 je helpen om de sociale druk om te drinken te weerstaan en rust te vinden zonder alcohol.

7. Jezelf regelmatig wegen

Als je fitter wil worden en gewicht probeert te verliezen denk je misschien dat je dagelijks wegen de beste manier is om te slagen. Het probleem daarvan is dat spieren meer wegen dan vet, en de weegschaal kent het verschil niet tussen een kilo spieren en een kilo vet.

Bouw je je fitheid op door meer te bewegen, dan zullen je spieren versterken en zal je zelfs een beetje gewicht bijkomen. Dat is dus niet altijd slecht.
In plaats van obsessief bezig te zijn met het nummer op je weegschaal, houd bij hoe je eruit ziet, hoe je je voelt en hoe goed je kleren passen.

Om je te helpen bij gewichtsverlies kan Bach bloesem mix 51 helpen om je eetgewoontes te veranderen, je zelfdiscipline te verbeteren en je te helpen volhouden als je niet meteen resultaten hebt.


Bronnen:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/

https://www.webmd.com/diet/ss/hidden-sugar-slideshow


Marie Pure

Andere artikelen


slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

motilium-touristil

Medicijnen uit de handel

Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?

Lees het volledig artikel

Hoe toxisch gedrag spotten

Hoe toxisch gedrag spotten

Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.

Lees het volledig artikel

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Lees het volledig artikel

menopauze

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Lees het volledig artikel

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.

Lees het volledig artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Lees het volledig artikel

Gaat alles te snel voor jou

Gaat alles te snel voor jou

Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.

Lees het volledig artikel

rilatine

Riltaline tijdens de examenperiode?

De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...

Lees het volledig artikel

7 redenen waarom je kind slecht presteert

7 redenen waarom je kind slecht presteert

Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....