Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.
De signalen van depressie bij kinderen zijn subtiel – de symptomen zijn niet altijd dezelfde als bij volwassenen, en ze kunnen moeilijk te zien zijn. Oudere tieners kunnen ook signalen tonen dat ze ongelukkig zijn, en als ouder, moet je ze kunnen herkennen en weten hoe je je kind kan helpen.
Als een kind ongelukkig lijkt, wil dat nog niet meteen zeggen dat het depressief is. Alle kinderen ervaren weleens een mindere periode wanneer ze opgroeien en ontwikkelen. Houden de ongelukkige gevoelens aan, en verstoren ze hun schoolactiviteiten en de gewoonlijke interesses, dan kan dat betekenen dat je kind lijdt aan een depressie. Onthoud dat dit een zware aandoening kan zijn, maar het is ook zeker te behandelen, en je zal je kind kunnen helpen.
Probeer een goed, veilig en niet-oordelend oor te zijn. Ondersteun je kind en geef positieve opties, inclusief hulp van specialisten in de mentale gezondheidszorg. Laat weten dat iedereen het wel eens moeilijk heeft met de problemen in zijn of haar leven, en dat het heel normaal is om daarvoor hulp te zoeken.
Als depressie in de familie zit, en je kind is oud genoeg om het te begrijpen, spreek dan daarover met je kind. Door dat te doen zal je kind begrijpen dat het niet zijn of haar schuld is.
De symptomen van depressie bij kinderen variëren heel erg, en het kan dat een kind niet alle symptomen zal ervaren, of verschillende symptomen zal ervaren op verschillende momenten. Kijk uit voor de volgende signalen:
Het komt heel zelden voor bij kinderen onder de 12, toch komen ook in die leeftijdscategorie ook zelfmoordpogingen voor. Deze zijn vaak een impuls wanneer ze boos of ontzet zijn. Kinderen met symptomen van een depressie en met een voorgeschiedenis in de familie van huiselijk geweld, middelenmisbruik, of seksueel of fysiek misbruik hebben een groter risico op zelfmoordgedachten.
Kinderen met depressie zullen ook sneller beginnen experimenteren met alcohol of drugs, vooral als ze ouder zijn dan 12.
De tienerjaren zijn vaak gekarakteriseerd als een gelukkige, zorgeloze tijd, maar dat is niet altijd zo – tieners hebben vaak moeite met dezelfde levensproblemen als volwassenen. Denk je dat je tiener ongelukkig is, let dan op deze signalen:
Een symptoom van depressie bij tieners is diep verdriet dat langer duurt dan twee weken. Daarbij hebben tieners met depressie vaak zelfmoordgedachten of spreken ze over zelfpijniging door te snijden of andere methodes.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat meisjes met overwicht tweemaal zoveel kans maken op depressie dan meisjes met een gezond gewicht. Dus als je tiener ongelukkig is en sukkelt met gewichtstoename, kan dat een symptoom van depressie zijn.
Een ander teken is een verandering in eetgewoontes, plots veel minder of meer eten. Probeer met je tiener te praten als je dat ziet.
Tieners met depressie hebben vaak veranderde slaappatronen. Sommigen slapen veel meer dan verwacht, anderen hebben dan weer slapeloosheid of slaapproblemen.
Verminderde energie en activiteit kunnen ook symptomen van depressie zijn. Bijvoorbeeld, sommige tieners kunnen geagiteerd overkomen. Rondlopen, constant met hun handen knoeien of nagelbijten. Anderen zijn dan weer lethargisch, tonen verminderde activiteit en zijn slomer.
Dit zijn waarschuwingssignalen voor depressie bij je tiener, die zich anders met goed geweten gedraagt: Plots drugs of alcohol beginnen te misbruiken, promiscue zijn of in de problemen geraken met de politie. Daarbij kunnen tieners zich wanhopig, waardeloos of schuldig voelen en een negatieve attitude ontwikkelen. Depressie zorgt er ook voor dat ze humeurig, overgevoelig en makkelijk ontzet zijn.
Andere signalen van depressie bij tieners is dat ze niet tevreden zijn met hun uiterlijk en zich veel langer bezig houden dan anders met zich klaar te maken om uit te gaan of naar school te gaan. Ze kunnen voortdurend bevestiging zoeken van familie of leerkrachten. Andere signalen dat ze ongelukkig zijn kunnen zijn dat ze zich ongeliefd voelen of dat ze waardeloos zijn. Bach bloesem mix 66 kan tieners helpen om neerslachtige gevoelens te verslaan en een positief zelfbeeld te herstellen. Depressieve tieners vallen meestal in een negatieve spiraal, met zelfkritische gedachten. Dus neem de tijd om met je tiener te spreken en te weten te komen waarom ze zich zo voelen.
Als je je zorgen maakt of je kind ongelukkig is, moedig hem of haar dan aan om te spreken over waar ze mee bezig zijn. Soms zal een kind het makkelijker vinden om met iemand anders te praten dan een ouder, dus misschien kan je de hulp van een grootouder, leerkracht, oom of tante inschakelen om je kind te helpen. Het kan soms een uitdaging zijn voor kinderen om ze te laten spreken over hun gevoelens, dus spendeer tijd met hen en probeer signalen te zoeken terwijl je ermee bezig bent.
Ten slotte, als je je nog steeds zorgen maakt nadat je met je kind gesproken hebt, aarzel niet om met een dokter te spreken voor advies. Er zijn vele behandelingen beschikbaar om je kind weer gelukkig te laten voelen.
Bronnen:
https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/talk-to-children-about-feelings/
https://kidshealth.org/en/parents/understanding-depression.html
De knallen van het vuurwerk zijn verstomd, de flessen champagne worden naar de glascontainer gebracht en het merendeel van de nieuwjaarsbrieven is voorgelezen. Kortom, het gewone leven komt weer op gang.
Maar hoe zit het met al die goede voornemens die men bij zichzelf oplegt bij de jaarwisseling?
Voor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?
De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.
Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.
Lees het volledig artikelSommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.
Het aantal mensen dat tot voor kort ooit over het MERS-virus had gehoord, kan je vast en zeker op één hand tellen. Momenteel duiken er echter steeds meer en meer artikels op in de pers over dit virus. Wat is er aan de hand? Is dit een nieuw soort virus? Is er sprake van een bedreiging? Of zijn er bepaalde gebieden die we beter vermijden?
Lees het volledig artikelWat zijn jouw doelen in het leven? Plan je rijk te zijn, een topvoetballer, een goede ouder of de eerste minister te worden? Hoe je ook je leven plant, vroeg of laat zal je obstakels tegenkomen die je voorkomen je doelen te bereiken.
De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...
Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.
Lees het volledig artikelHet is je vast wel eens opgevallen dat sommige mensen meteen aardig gevonden worden. Je hebt het vast wel eens bij een ander ervaren. Na het voorstellen dacht je meteen: ‘die is aardig’. Maar waarom? Veel mensen denken dat mensen je alleen aardig vinden vanwege natuurlijke eigenschappen waarmee je geboren bent: knap, talent en gezelligheid. Maar dit is een misvatting. Mensen je aardig laten vinden heb je zelf in de hand, en dat heeft alles te maken met zelfvertrouwen, jezelf kennen en emotioneel intelligent zijn. Hier is wat je moet doen om sympathieker te worden.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.