Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken. Maar nu is er op de ernst van dat gevaar nog een getal gekleefd.
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) heeft een vergelijkend onderzoek uitgevoerd waarbij het effect van het roken bekeken werd op de levensverwachting. Hieruit blijkt dat mannen van 30 die gemiddeld roken hun leven met iets minder dan 8 jaar inkorten, terwijl vrouwen iets meer dan 8 jaar verliezen.
Stoppen met roken, is uiteraard aangewezen. Maar ook mensen die stoppen met roken, dragen de gevolgen van hun rookgedrag. Door ooit gerookt te hebben wordt de levensverwachting zowel bij mannen als bij vrouwen zo’n 2,5 jaar verminderd. Uiteraard is deze schade kleiner naarmate men vroeger stopt met roken.
Uit het onderzoek blijkt ook een vreemde vaststelling, die rokers wel eens als positief zouden kunnen ervaren. Zo werd vastgesteld dat rokende mannen bijna 7 jaar minder met beperkingen op de levenskwaliteit zouden leven. Voor vrouwen gaat het om iets meer dan 6 jaar dat zij minder met ouderdomskwalen leven.
Het positieve aan dit nieuws is echter heel relatief. Dat een roker minder geplaagd zit met ouderdomskwalen is logisch, aangezien men de kans niet krijgt om ouder te worden. In die zin kan men deze vaststelling nog steeds niet aanwenden om roken te motiveren.
Dat roken negatieve gevolgen heeft voor de roker zelf, is overduidelijk. Echter niet alleen de roker zelf deelt in de klappen van zijn/haar rookgedrag. De ganse overheid (en dus ook alle niet-rokers) moet opdraaien voor het feit dat rokers meer ziek zijn. Dit komt natuurlijk de kosten van de gezondheidszorg niet ten goede. Om die reden zal de overheid dan ook blijven inzetten om mensen te overtuigen om niet met roken te starten. Ook zal er blijvende aandacht besteed worden aan het ondersteunen van mensen die willen stoppen met roken.
07/08/2014
De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...
Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.
Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.
Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.
Voor veel mensen is 2020 een van de slechtste jaren die ze zich kunnen herinneren. De COVID -19 pandemie en sociale onrust hebben ons leven veranderd op een manier die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. En als januari 2021 komt, staan we waarschijnlijk nog steeds voor vele uitdagingen. Kan 2021 een beter jaar worden?
De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren.
Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.
Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.
COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.
Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.