Denk jij te veel na? Of te weinig?

Denk jij te veel na? Of te weinig?
Denk jij te veel na Of te weinig

Wanneer je beslissingen moet maken - en zeker bij belangrijke – dan is het gewoonlijk dat je al je opties overweegt en onderzoekt zodat je de best geïnformeerde beslissing kan maken. Maar wat als je te veel tijd spendeert om over je keuzes te gaan? Zodanig veel tijd, dat je je voortdurend overdenkt en uiteindelijk geen beslissing kan maken?

Dit type overdenken kan zelfs voorkomen bij relatief kleine beslissingen, zoals welke koffiekan je koopt of welk broodje je zal nemen als lunch. En wanneer het bij belangrijkere beslissingen komt, zoals bijvoorbeeld een huis kopen of van job veranderen, dan maak je je zorgen dat je de foute beslissing maakt, zelfs nadat je voorzichtig alle voor- en nadelen hebt afgewogen.

Je voelt je gevangen in een denkpatroon van mogelijke uitkomsten en er maar niet in slagen gelijk welke beslissing te maken. Gevangen in een eindeloze cyclus van “Wat als?” scenario’s.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Waarom overdenken we dingen?

Heb je moeite met beslissingen maken? Dan kan dit helpen om te begrijpen waarom.

Misschien is het omdat een vorige beslissing niet goed heeft uitgepakt. Dus je vertrouwt jezelf niet om de juiste beslissing te maken deze keer.

Misschien maak je je zorgen dat de verkeerde beslissing maken een negatieve impact heeft op anderen. Of misschien denk je dat anderen een oordeel over je beslissing zullen klaar hebben. Natuurlijk vinden veel mensen het af en toe een uitdaging om een beslissing te maken. Maar als je bijna elke beslissing overdenkt, groot of klein, probeer dan dat patroon te doorbreken.

Begin klein door snelle beslissingen te nemen over onbelangrijke zaken. In plaats van een uur te verspillen aan het doorzoeken van Netflix om iets te vinden om te kijken, kies de eerste serie die je aanspreekt. Ga wandelen zonder je route te plannen. Neem een nieuw merk ontbijtgranen zonder erover na te denken.

Je kunt in het begin wat angstig zijn om dit te doen. Maar snelle beslissingen nemen zonder jezelf tijd te geven om de alternatieven af te wegen, kan je helpen om meer besluitvaardig te zijn wanneer het gaat om belangrijke keuzes.

Bach bloesem mix 44 kan je helpen zelfverzekerder te zijn in je besluitvorming en meer in jezelf te geloven.

Acties ondernemen is wat ons vooruit helpt, dus in de meeste gevallen zouden we dit prioriteit moeten geven. In het leven kom je niet vooruit zonder resultaten te behalen, en door actie te ondernemen verkrijg je die resultaten vanzelf.

Of misschien denk je niet genoeg na?

Impulsiviteit is wanneer je niet nadenkt over de mogelijke gevolgen van je handelingen. En de resultaten kunnen rampzalig zijn.

Jonge kinderen handelen vaak ondoordacht, waardoor ze hun speelkameraadjes van streek maken of zelfs zichzelf in gevaar brengen. Maar volwassenen kunnen ook te impulsief zijn, en deze eigenschap kan hun carrière, hun relaties en zelfs hun gezondheid ondermijnen.

Mensen met een impulsieve persoonlijkheid zijn geneigd snel te handelen zonder na te denken over de gevolgen. Ze zijn risiconemers, nemen snel beslissingen en zeggen dingen in het heetst van de strijd waar ze later spijt van kunnen krijgen. Ze komen echter niet altijd over als wild of ondoordacht, omdat deze neiging vaak wordt gemaskeerd door goede sociale vaardigheden.

Te impulsieve mensen lijken op veel manieren goed door het leven te kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld zowel een drukke carrière als sociaal leven hebben. Hun vermogen om snel beslissingen te nemen, zolang het eindresultaat goed uitpakt, kan hen opwindend, gedurfd en onconventioneel doen lijken. En sommigen kunnen zeer succesvol zijn in hun carrière. Hun impulsiviteit kan echter wellicht chaos veroorzaken op bepaalde andere gebieden van hun leven, zoals hun relaties, financiële zaken of middelenmisbruik.

Bach bloesem mix 48 helpt bij impulsiviteit door je te ondersteunen om meer georganiseerd te zijn, minder afgeleid en minder geneigd om zonder nadenken te handelen.

Een balans vinden

Hoe weet je precies wanneer je te veel nadenkt? Gelukkig is er een eenvoudige manier om te veel en te weinig nadenken in evenwicht te brengen, zodat je je besluitvorming kunt optimaliseren door je denkprocessen te beheersen.

Denken moet worden begrepen als een tool dat je helpt actie te ondernemen.

Je kunt denken opsplitsen in twee aspecten:

  • Analyse om dingen beter te begrijpen
  • Planning om de efficiëntie van je acties te maximaliseren

De regel is om deze twee aspecten in evenwicht te brengen en ervoor te zorgen dat je niet te snel in actie komt of te lang nadenkt over de verschillende opties.

Je mag nadenken over iets zolang het je helpt om de actie die je moet ondernemen te plannen. Zodra je een plan hebt, stop dan met verschillende opties te overwegen. Nu is het tijd om actie te ondernemen.

Nadat je hebt bepaald wat je gaat doen, heb je altijd de mogelijkheid om op je stappen terug te keren en opnieuw te analyseren of je plan te veranderen naarmate je meer informatie verzamelt. En optimaliseren terwijl je meer inzicht krijgt, is hoe dan ook een efficiëntere manier om dingen gedaan te krijgen.

Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans. Dus doe je onderzoek, anticipeer wat je kan anticiperen, neem dan je beslissing en ga ervoor!


Bronnen:

https://health.clevelandclinic.org/is-overthinking-a-mental-illness/

https://www.webmd.com/mental-health/what-is-impulsivity#:~:text=Impulsivity%20is%20the%20tendency%20to,necessarily%20a%20sign%20of%20trouble.


Marie Pure

Andere artikelen


Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren. 

Lees het volledig artikel

verlegenheid

Als verlegenheid je parten speelt

Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!

Lees het volledig artikel

het verleden loslaten

Het verleden loslaten: 5 tips

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en iedereen maakt wel eens iets mee wat men liever niet had meegemaakt. Hoe kan je het verleden loslaten? Lees hier 5 tips.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

griep

Hij is in het land… de griep

Als er nu iets is wat we in deze periode van het jaar liefst niet verwelkomen, dan is het wel de griep. En nochtans komt deze elk jaar opnieuw langs. En het bezoek van de griep gaat meestal niet onopgemerkt voorbij. De griep eist elk jaar dodelijke slachtoffers. Wat kan je eraan doen?

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

gezonde voeding

5 weetjes over gezond eten

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

Hoe voorkom ik dat alles fout gaat

Hoe voorkom ik dat alles fout gaat?

Soms kun je het gevoel hebben dat echt alles fout gaat. Het leven kan inderdaad wel eens tegen zitten. Het is dan belangrijk om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal van slechte gedachten komt vast te zitten.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....