Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. De meest gekende geneesmiddelen met dit bestanddeel bij ons zijn Motilium en Touristil.
Dat deze geneesmiddelen vanaf 1 september niet meer mogen verkocht worden, heeft alles te maken met de bijwerkingen die domperidon met zich kan meebrengen. Vooral de werking van het hart zou behoorlijk te lijden hebben onder deze stof, aangezien deze hartritmestoornissen kan veroorzaken. In de Verenigde Staten werd om die reden het middel nooit op de markt toegelaten. Het kon dus niet uit blijven dat de Europese Commissie een beslissing ging nemen.
Deze beslissing treft niet alle soorten Motilium en Touristil. Uitsluitend de medicijnen waarin een dosis van meer dan 10mg domperidon zit, moeten uit de rekken.
Deze maatregel is eigenlijk een vervolg van een eerder genomen maatregel. Vorig jaar had het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) al besloten dat deze medicijnen uitsluitend op doktersvoorschrift mochten verkocht worden. Tot dan kon men deze producten vrij kopen bij de apotheker.
Motilium is een medicijn dat wordt toegediend aan mensen die misselijk zijn en maagklachten hebben. Touristil wordt vooral toegediend bij mensen die problemen hebben met wagenziekte.
Staan mensen die ofwel maagklachten hebben of die vlug reisziek zijn nu in de koude? Helemaal niet natuurlijk. Er zijn nog andere producten die vaak op zijn minst even efficiënt zijn. Welk alternatief men neemt, gaat men best met de arts bespreken.
Maar dit moment kan ook een mooie gelegenheid zijn om bepaalde klachten eens anders te gaan aanpakken. Hoe komt het dat je maagklachten hebt? Sta je bol van de stress? Zijn er zaken waar je jezelf aan ergert? Een medicijn zal de acute pijn wel verzachten, maar aangezien je de oorzaak niet aanpakt, kan je er donder op zeggen dat de pijn of klacht zal terugkeren.
Ook tegen reisziekte zijn tal van alternatieven mogelijk. Vooral als deze reisziekte voorkomt bij mensen die ook problemen hebben met migraine, is het goed om eens een alternatief voor de medicatie te zoeken.
18/08/2014
Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.
De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.
Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?
Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.
Sommige dagen zit je vol goede moed en ga je al vroeg aan de slag met alles wat je gepland had. Andere dagen had je goede plannen, maar is de motivatie ver te zoeken om ook maar iets te doen. Motivatie kan nogal ongrijpbaar zijn, vooral als je het even niet hebt.
Op minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.
Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.
Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.
Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.