Als verlegenheid je parten speelt

Als verlegenheid je parten speelt
verlegenheid

Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? En geeft “in de belangstelling staan” jou hetzelfde gevoel als wanneer je een horrorfilm bekijkt? Dan ben je vast en zeker een verlegen type.

Is er iets mis met verlegenheid?

Verlegenheid is eigenlijk een karaktertrek en men hoeft niet altijd op zoek te gaan naar een dieper liggende oorzaak. Niet iedereen wordt geboren als een haantje de voorste die maar wat graag in de belangstelling staat; gelukkig maar. Maar soms kan de verlegenheid je wel behoorlijk parten speelt en krijg je het gevoel dat je langs de kant geduwd wordt. Heel vaak wordt verlegenheid gelinkt aan een dieper liggend gevoel van onzekerheid of een laag zelfbeeld. Dit is deels juist, want de meeste mensen die problemen hebben met verlegenheid zijn vooral bang om door anderen negatief te worden beoordeeld. Maar er zijn net zo goed mensen die onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben en die als ware “spring in ’t veld” door het leven gaan. Dit doen zij dan om hun onzekerheid te verbergen.

 Hoe ga je om met verlegenheid?

Als de verlegenheid proporties aanneemt in de zin dat je het gevoel hebt dat deze verlegenheid jouw leven probeert te beheersen, dan is het tijd voor actie. Verlegen mensen denken heel vaak dat hier niets tegen te doen, maar dat is verre van waar. Met een beetje goede wil en volharding kan men zich echt trainen om assertiever te worden en dus minder last te hebben van de verlegenheid.

Wat je zeker niet mag doen als je van de verlegenheid wilt verlost geraken, is om in de val te lopen van andere, assertieve/arrogante, mensen. Voor verlegen mensen is het heel lastig om samen te werken met mensen die er om gekend zijn dat zij maar al te graag het hoge woord voeren. Bedenk dat deze houding heel vaak een masker is om hun eigen onzekerheid te bedekken.

Wat je best ook niet doet, is jezelf vergelijken met anderen. Verlegen mensen lopen gauw in de valstrik om te gaan denken dat anderen het allemaal zoveel beter kunnen zeggen. Maar jij hoeft helemaal niet zoals die anderen te zijn. En geef eens toe, denk je niet vaak bij jezelf over anderen: hoe irritant dat die zich altijd zo manifesteert. Wees er maar van overtuigd dat andere mensen net hetzelfde denken, en dus moet je zeker niet proberen zijn zoals die praatjesmakers.

Wat kan je tegen onzekerheid of verlegenheid doen?

Je weet intussen al wat je beter niet doet, maar wat ken je wel doen om die onzekerheid en verlegenheid  te temperen?

  1. Je zelfvertrouwen opkrikken. Ga je naar een vergadering of een bijeenkomst, overtuig jezelf dan op voorhand dat jouw mening evenveel waard is als die van een ander. En krijg je het gevoel dat je jezelf in de hoek laat drummen, deel dat dan ook mee aan de anderen.

  2. Wordt assertiever. Een goede tip hiervoor is jezelf een opdracht geven. Stel dat je naar een feestje gaat, dan bedenk je op voorhand een gespreksonderwerp waar jij het graag over zou hebben (een nieuw kleedje dat je kocht, een nieuwe auto, een reis die je gaat maken,…). Op dat feestje zorg je er dan voor dat in om het even welk groepje het gesprek op dit onderwerp komt. Lukt het je om een groepje mensen aan de praat te krijgen over iets wat jou interesseert? Dan verdien je zeker een beloning en is het heel belangrijk dat je regelmatig aan dat moment terugdenkt.

  3. Bach bloesem. Lukt het je niet om in je eentje je verlegenheid vaarwel te zeggen, dan kan je ook gebruiken van Bach bloesem. Dit zijn vloeibare plantenextracten die inwerken op negatieve emoties. Zo zal verlegenheid omgezet worden in openheid, meer zelfvertrouwen en moed.


20/07/2015


Marie Pure

Andere artikelen


snotterseizoen

Start van het snotterseizoen

De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.

Lees het volledig artikel

herfst

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

 Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.

Lees het volledig artikel

tips-bij-einde-van-de-winter

5 tips om het einde van de winter dragelijk te maken!

De winter loopt op zijn einde en we snakken allemaal naar die langverwachte zonnestralen. Waar blijven die heerlijke lentedagen, de verlengde weekends en de lange zomeravonden toch! De vermoeidheid slaat bij ons allemaal toe en we kunnen niet wachten tot de winter over is.

Lees het volledig artikel

Hoe toxisch gedrag spotten

Hoe toxisch gedrag spotten

Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.

Lees het volledig artikel

Is het OCD Kom het hier te weten!

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Lees het volledig artikel

Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Lees het volledig artikel

De financiële gevolgen van een burn-out

De financiële gevolgen van een burn-out

Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

Tekens van depressie onder de radar

Tekens van depressie onder de radar

Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....