Zit je vast in het verleden?

Zit je vast in het verleden?
Zit je vast in het verleden

Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte? Nostalgie betekent verlangen naar je verleden, al is het misschien in een roze versie. We mijmeren over mensen, plaatsen, ervaringen en dingen die voorbij zijn – of zelfs over eerdere versies van onszelf.

Nostalgie betekende oorspronkelijk heimwee, een toestand waarin we verlangen naar ergens anders te zijn. En in tegenstelling tot fantasie, biedt nostalgie geen alternatief voor de realiteit. Wanneer we nostalgisch zijn, weten we dat we in het heden zijn. We hebben simpelweg zin om herinneringen op te halen aan een plek waar we ons herinneren dat dingen beter waren dan vandaag.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

 • samenstelling voor jou persoonlijk
 • op basis van je klachten en karakter
 • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
 • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Kan nostalgie positief zijn?

In de afgelopen decennia hadden psychologen de neiging om nostalgie als negatief te beschouwen. Er werd namelijk gedacht dat nostalgie ons ervan weerhield te accepteren wat we zijn kwijtgeraakt en in het heden te leven. Maar recenter onderzoek laat zien dat nostalgie een positief effect kan hebben op onze geestelijke gezondheid.

Onderzoekers zien nu dat nostalgie ons kan helpen om ons meer verbonden te voelen als we terugdenken aan goede tijden met onze dierbaren. Het kan ons ook inspireren om de uitdagingen van het heden aan te gaan - goede dingen zijn ons overkomen in het verleden, dus als we onze doelen proberen te bereiken, kunnen er opnieuw goede tijden komen. Bovendien kan nostalgie ons een sterker gevoel van identiteit geven - we zijn verbonden met het verleden en zijn iemand die erbij hoort.

In stressvolle tijden kunnen nostalgische herinneringen eenzaamheid tegengaan, ons helpen emotioneel en cognitief om te gaan, en onze culturele identiteit en sociale banden versterken. Bijvoorbeeld, emigranten kunnen ontdekken dat het delen van herinneringen aan hun thuisland hen kan helpen om zich te vestigen in hun nieuwe land.

Maar heeft nostalgie ook een duistere kant?

Therapeuten denken nu dat er verschillende soorten nostalgie zijn, en sommige daarvan zijn niet nuttig. Bijvoorbeeld, het verlangen naar dingen uit het verleden die ons meer verbonden en gemotiveerd doen voelen om deze gelukkige tijden opnieuw te beleven, wordt persoonlijke nostalgie genoemd. Maar soms beginnen we dingen te missen terwijl ze nog steeds gebeuren. Dit staat bekend als anticiperende nostalgie en kan leiden tot zorgen, verdriet en angst.

Nostalgie op verkeerde momenten kan ook van invloed zijn op ons vermogen om te leren van onze herinneringen. Bijvoorbeeld, als je iemand ontmoet die je leuk vindt, maar in plaats van gelukkig te zijn in het heden, begin je je zorgen te maken over hoe verdrietig je zult zijn als de relatie voorbij is.

Onbewuste en willekeurige nostalgie kan ook schadelijk zijn. Wanneer we bewust proberen het verleden te herinneren, kan dit onze stemming verbeteren. Maar als nostalgie zich op onverwachte momenten in onze gedachten nestelt, is het waarschijnlijker dat het ons negatief beïnvloedt.

Leef je te veel in het verleden?

Bedenk hoe nostalgie je laat voelen. Als je voortdurend in nostalgie verwikkeld bent en je verdrietig en ontmoedigd voelt, kan dat een teken zijn van andere problemen. Vraag jezelf eens af:

 • Zit je vast in het verleden en word je tegengehouden door willekeurige nostalgische gedachten?
 • Vergelijk je het hier en nu voortdurend in ongunstige zin met (rooskleurige) herinneringen aan vroeger?
 • Kun je niet genieten van goede dingen zoals ze gebeuren omdat je je zorgen maakt over hoe verdrietig je je zult voelen als ze voorbij zijn?

Als nostalgie je tegenhoudt, helpt Bachbloesem Honeysuckle je om het verleden, zowel goed als slecht, los te laten, zodat je niet vast blijft hangen in de “goede oude dagen”.

Nostalgie kan een probleem voor de geestelijke gezondheid worden

Ongezonde, negatieve denkpatronen kunnen soms lijken op nostalgie, maar kunnen tekenen zijn van verschillende geestelijke gezondheidsproblemen, zoals:

Depressie kan worden getriggerd door herhaaldelijk terug te denken aan het verleden, met gevoelens van schuld, onwaardigheid en zelfhaat.

Ruminatie is wanneer je niet kunt stoppen met je te concentreren op verontrustende dingen die in het verleden zijn gebeurd en probeert uit te zoeken waarom ze zijn gebeurd en wat de mogelijke gevolgen ervan zijn.

Een verslaving aan romantiek en liefde kan ertoe leiden dat we obsessief nadenken over een ex of iemand die we hebben ontmoet, zodanig dat het onze mogelijkheid om met het dagelijks leven om te gaan beïnvloedt. Hierdoor kunnen we onze gevoelens verbergen voor vrienden en familie.

Angst is wanneer we voortdurend bezorgd zijn over de toekomst op een angstige manier die steeds onlogischer wordt. Anticiperende nostalgie kan je soms paniekerig en gespannen laten voelen, en deze gevoelens kunnen zich ontwikkelen tot angst.

Hoe in het heden te leven

Als je het gevoel hebt dat je verheerlijking van het verleden je tegenhoudt in het leven, kun je het beste het heft in handen nemen en ervoor kiezen om positiever te zijn.

Leven in het moment vereist dat je je omgeving waardeert, met wie je bent en wat je doet. In plaats van verstrikt te raken in herinneringen of je zorgen te maken over de toekomst, geniet je van elk moment. Het doorbreken van het gewoontepatroon van nostalgie kan in het begin een uitdaging lijken, maar deze tips zullen je helpen om je meer te richten op het heden:

 • Let op je omgeving
 • Voel dankbaarheid voor wat je hebt
 • Breng tijd door met degenen die je gelukkig maken
 • Accepteer de dingen zoals ze zijn, in plaats van te verlangen dat ze anders zijn
 • Doe niet aan multitasking; concentreer je op één ding tegelijk.
 • Beoefen mindfulness of mediteer
 • Neem een pauze van technologie en sociale media
 • Beweeg regelmatig

Een laatste gedachte

Richt je op het hier en nu en laat het verleden achter je. Het verleden heeft je misschien gemaakt tot wie je nu bent, maar het bepaalt niet wie je in de toekomst zult zijn. Kiezen voor minder nostalgie en meer optimisme over het heden zal je helpen om je doelen te bereiken en je leiden naar een gelukkig en vervuld leven.


Sources:

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/depression-management-techniques/201604/rumination-problem-in-anxiety-and-depression

https://www.wellandgood.com/stuck-in-past/


Marie Pure

Andere artikelen


Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

Is het OCD Kom het hier te weten!

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Lees het volledig artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Lees het volledig artikel

Thuis met een depressie

Thuis met een depressie

Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden...

Lees het volledig artikel

beter-humeur

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

Lees het volledig artikel

Hoe toxisch gedrag spotten

Hoe toxisch gedrag spotten

Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.

Lees het volledig artikel

omgaan met de zomertijd

Omgaan met de zomertijd

Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.

Lees het volledig artikel

Is de wereld zoals we die kennen voorbij

Is de wereld zoals we die kennen voorbij?

COVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.

Lees het volledig artikel

autisme

De oorzaak van autisme ontdekt

Groot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....