Bach bloesem advies

Bach bloesem op maat - Wizard

Inhoud 50 ml

 • Aanbevolen kuur

Onmiddellijk leverbaar
GRATIS verzending vanaf € 30.00

BTW Incl.

Zit je vast in het verleden?

Zit je vast in het verleden

Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte? Nostalgie betekent verlangen naar je verleden, al is het misschien in een roze versie. We mijmeren over mensen, plaatsen, ervaringen en dingen die voorbij zijn – of zelfs over eerdere versies van onszelf.

Nostalgie betekende oorspronkelijk heimwee, een toestand waarin we verlangen naar ergens anders te zijn. En in tegenstelling tot fantasie, biedt nostalgie geen alternatief voor de realiteit. Wanneer we nostalgisch zijn, weten we dat we in het heden zijn. We hebben simpelweg zin om herinneringen op te halen aan een plek waar we ons herinneren dat dingen beter waren dan vandaag.

Kan nostalgie positief zijn?

In de afgelopen decennia hadden psychologen de neiging om nostalgie als negatief te beschouwen. Er werd namelijk gedacht dat nostalgie ons ervan weerhield te accepteren wat we zijn kwijtgeraakt en in het heden te leven. Maar recenter onderzoek laat zien dat nostalgie een positief effect kan hebben op onze geestelijke gezondheid.

Onderzoekers zien nu dat nostalgie ons kan helpen om ons meer verbonden te voelen als we terugdenken aan goede tijden met onze dierbaren. Het kan ons ook inspireren om de uitdagingen van het heden aan te gaan - goede dingen zijn ons overkomen in het verleden, dus als we onze doelen proberen te bereiken, kunnen er opnieuw goede tijden komen. Bovendien kan nostalgie ons een sterker gevoel van identiteit geven - we zijn verbonden met het verleden en zijn iemand die erbij hoort.

In stressvolle tijden kunnen nostalgische herinneringen eenzaamheid tegengaan, ons helpen emotioneel en cognitief om te gaan, en onze culturele identiteit en sociale banden versterken. Bijvoorbeeld, emigranten kunnen ontdekken dat het delen van herinneringen aan hun thuisland hen kan helpen om zich te vestigen in hun nieuwe land.

Maar heeft nostalgie ook een duistere kant?

Therapeuten denken nu dat er verschillende soorten nostalgie zijn, en sommige daarvan zijn niet nuttig. Bijvoorbeeld, het verlangen naar dingen uit het verleden die ons meer verbonden en gemotiveerd doen voelen om deze gelukkige tijden opnieuw te beleven, wordt persoonlijke nostalgie genoemd. Maar soms beginnen we dingen te missen terwijl ze nog steeds gebeuren. Dit staat bekend als anticiperende nostalgie en kan leiden tot zorgen, verdriet en angst.

Nostalgie op verkeerde momenten kan ook van invloed zijn op ons vermogen om te leren van onze herinneringen. Bijvoorbeeld, als je iemand ontmoet die je leuk vindt, maar in plaats van gelukkig te zijn in het heden, begin je je zorgen te maken over hoe verdrietig je zult zijn als de relatie voorbij is.

Onbewuste en willekeurige nostalgie kan ook schadelijk zijn. Wanneer we bewust proberen het verleden te herinneren, kan dit onze stemming verbeteren. Maar als nostalgie zich op onverwachte momenten in onze gedachten nestelt, is het waarschijnlijker dat het ons negatief beïnvloedt.

Leef je te veel in het verleden?

Bedenk hoe nostalgie je laat voelen. Als je voortdurend in nostalgie verwikkeld bent en je verdrietig en ontmoedigd voelt, kan dat een teken zijn van andere problemen. Vraag jezelf eens af:

 • Zit je vast in het verleden en word je tegengehouden door willekeurige nostalgische gedachten?
 • Vergelijk je het hier en nu voortdurend in ongunstige zin met (rooskleurige) herinneringen aan vroeger?
 • Kun je niet genieten van goede dingen zoals ze gebeuren omdat je je zorgen maakt over hoe verdrietig je je zult voelen als ze voorbij zijn?

Als nostalgie je tegenhoudt, helpt Bachbloesem Honeysuckle je om het verleden, zowel goed als slecht, los te laten, zodat je niet vast blijft hangen in de “goede oude dagen”.

Nostalgie kan een probleem voor de geestelijke gezondheid worden

Ongezonde, negatieve denkpatronen kunnen soms lijken op nostalgie, maar kunnen tekenen zijn van verschillende geestelijke gezondheidsproblemen, zoals:

Depressie kan worden getriggerd door herhaaldelijk terug te denken aan het verleden, met gevoelens van schuld, onwaardigheid en zelfhaat.

Ruminatie is wanneer je niet kunt stoppen met je te concentreren op verontrustende dingen die in het verleden zijn gebeurd en probeert uit te zoeken waarom ze zijn gebeurd en wat de mogelijke gevolgen ervan zijn.

Een verslaving aan romantiek en liefde kan ertoe leiden dat we obsessief nadenken over een ex of iemand die we hebben ontmoet, zodanig dat het onze mogelijkheid om met het dagelijks leven om te gaan beïnvloedt. Hierdoor kunnen we onze gevoelens verbergen voor vrienden en familie.

Angst is wanneer we voortdurend bezorgd zijn over de toekomst op een angstige manier die steeds onlogischer wordt. Anticiperende nostalgie kan je soms paniekerig en gespannen laten voelen, en deze gevoelens kunnen zich ontwikkelen tot angst.

Hoe in het heden te leven

Als je het gevoel hebt dat je verheerlijking van het verleden je tegenhoudt in het leven, kun je het beste het heft in handen nemen en ervoor kiezen om positiever te zijn.

Leven in het moment vereist dat je je omgeving waardeert, met wie je bent en wat je doet. In plaats van verstrikt te raken in herinneringen of je zorgen te maken over de toekomst, geniet je van elk moment. Het doorbreken van het gewoontepatroon van nostalgie kan in het begin een uitdaging lijken, maar deze tips zullen je helpen om je meer te richten op het heden:

 • Let op je omgeving
 • Voel dankbaarheid voor wat je hebt
 • Breng tijd door met degenen die je gelukkig maken
 • Accepteer de dingen zoals ze zijn, in plaats van te verlangen dat ze anders zijn
 • Doe niet aan multitasking; concentreer je op één ding tegelijk.
 • Beoefen mindfulness of mediteer
 • Neem een pauze van technologie en sociale media
 • Beweeg regelmatig

Een laatste gedachte

Richt je op het hier en nu en laat het verleden achter je. Het verleden heeft je misschien gemaakt tot wie je nu bent, maar het bepaalt niet wie je in de toekomst zult zijn. Kiezen voor minder nostalgie en meer optimisme over het heden zal je helpen om je doelen te bereiken en je leiden naar een gelukkig en vervuld leven.


Sources:

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/depression-management-techniques/201604/rumination-problem-in-anxiety-and-depression

https://www.wellandgood.com/stuck-in-past/

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen!

Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

3 Grote gezondheidszorgen bij Belgen

Dat de gemiddelde Belg bezig is met de gezondheid, is een feit. Maar waar liggen wij eigenlijk het meest wakker van? Wat baart ons het meeste zorgen en waar zijn we weinig of niet mee bezig?

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Gebruik medicijnen bij ADHD neemt toe

Het gebruik van medicijnen die het bestanddeel methylfenidaat bevatten, blijft angstwekkend stijgen. Methylfenidaat wordt voorgeschreven als er de stoornis ADHD bij kinderen wordt vastgesteld.

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

5 Middeltjes tegen ziek zijn

Deze tijd van het jaar is traditioneel de periode dat de wachtzalen van artsen bomvol zitten. Ook dit jaar is het omwille van de griepepidemie niet anders...

Zit je vast in het verleden?

Zit je vast in het verleden?
Zit je vast in het verleden

Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte? Nostalgie betekent verlangen naar je verleden, al is het misschien in een roze versie. We mijmeren over mensen, plaatsen, ervaringen en dingen die voorbij zijn – of zelfs over eerdere versies van onszelf.

Nostalgie betekende oorspronkelijk heimwee, een toestand waarin we verlangen naar ergens anders te zijn. En in tegenstelling tot fantasie, biedt nostalgie geen alternatief voor de realiteit. Wanneer we nostalgisch zijn, weten we dat we in het heden zijn. We hebben simpelweg zin om herinneringen op te halen aan een plek waar we ons herinneren dat dingen beter waren dan vandaag.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

 • samenstelling voor jou persoonlijk
 • op basis van je klachten en karakter
 • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
 • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Kan nostalgie positief zijn?

In de afgelopen decennia hadden psychologen de neiging om nostalgie als negatief te beschouwen. Er werd namelijk gedacht dat nostalgie ons ervan weerhield te accepteren wat we zijn kwijtgeraakt en in het heden te leven. Maar recenter onderzoek laat zien dat nostalgie een positief effect kan hebben op onze geestelijke gezondheid.

Onderzoekers zien nu dat nostalgie ons kan helpen om ons meer verbonden te voelen als we terugdenken aan goede tijden met onze dierbaren. Het kan ons ook inspireren om de uitdagingen van het heden aan te gaan - goede dingen zijn ons overkomen in het verleden, dus als we onze doelen proberen te bereiken, kunnen er opnieuw goede tijden komen. Bovendien kan nostalgie ons een sterker gevoel van identiteit geven - we zijn verbonden met het verleden en zijn iemand die erbij hoort.

In stressvolle tijden kunnen nostalgische herinneringen eenzaamheid tegengaan, ons helpen emotioneel en cognitief om te gaan, en onze culturele identiteit en sociale banden versterken. Bijvoorbeeld, emigranten kunnen ontdekken dat het delen van herinneringen aan hun thuisland hen kan helpen om zich te vestigen in hun nieuwe land.

Maar heeft nostalgie ook een duistere kant?

Therapeuten denken nu dat er verschillende soorten nostalgie zijn, en sommige daarvan zijn niet nuttig. Bijvoorbeeld, het verlangen naar dingen uit het verleden die ons meer verbonden en gemotiveerd doen voelen om deze gelukkige tijden opnieuw te beleven, wordt persoonlijke nostalgie genoemd. Maar soms beginnen we dingen te missen terwijl ze nog steeds gebeuren. Dit staat bekend als anticiperende nostalgie en kan leiden tot zorgen, verdriet en angst.

Nostalgie op verkeerde momenten kan ook van invloed zijn op ons vermogen om te leren van onze herinneringen. Bijvoorbeeld, als je iemand ontmoet die je leuk vindt, maar in plaats van gelukkig te zijn in het heden, begin je je zorgen te maken over hoe verdrietig je zult zijn als de relatie voorbij is.

Onbewuste en willekeurige nostalgie kan ook schadelijk zijn. Wanneer we bewust proberen het verleden te herinneren, kan dit onze stemming verbeteren. Maar als nostalgie zich op onverwachte momenten in onze gedachten nestelt, is het waarschijnlijker dat het ons negatief beïnvloedt.

Leef je te veel in het verleden?

Bedenk hoe nostalgie je laat voelen. Als je voortdurend in nostalgie verwikkeld bent en je verdrietig en ontmoedigd voelt, kan dat een teken zijn van andere problemen. Vraag jezelf eens af:

 • Zit je vast in het verleden en word je tegengehouden door willekeurige nostalgische gedachten?
 • Vergelijk je het hier en nu voortdurend in ongunstige zin met (rooskleurige) herinneringen aan vroeger?
 • Kun je niet genieten van goede dingen zoals ze gebeuren omdat je je zorgen maakt over hoe verdrietig je je zult voelen als ze voorbij zijn?

Als nostalgie je tegenhoudt, helpt Bachbloesem Honeysuckle je om het verleden, zowel goed als slecht, los te laten, zodat je niet vast blijft hangen in de “goede oude dagen”.

Nostalgie kan een probleem voor de geestelijke gezondheid worden

Ongezonde, negatieve denkpatronen kunnen soms lijken op nostalgie, maar kunnen tekenen zijn van verschillende geestelijke gezondheidsproblemen, zoals:

Depressie kan worden getriggerd door herhaaldelijk terug te denken aan het verleden, met gevoelens van schuld, onwaardigheid en zelfhaat.

Ruminatie is wanneer je niet kunt stoppen met je te concentreren op verontrustende dingen die in het verleden zijn gebeurd en probeert uit te zoeken waarom ze zijn gebeurd en wat de mogelijke gevolgen ervan zijn.

Een verslaving aan romantiek en liefde kan ertoe leiden dat we obsessief nadenken over een ex of iemand die we hebben ontmoet, zodanig dat het onze mogelijkheid om met het dagelijks leven om te gaan beïnvloedt. Hierdoor kunnen we onze gevoelens verbergen voor vrienden en familie.

Angst is wanneer we voortdurend bezorgd zijn over de toekomst op een angstige manier die steeds onlogischer wordt. Anticiperende nostalgie kan je soms paniekerig en gespannen laten voelen, en deze gevoelens kunnen zich ontwikkelen tot angst.

Hoe in het heden te leven

Als je het gevoel hebt dat je verheerlijking van het verleden je tegenhoudt in het leven, kun je het beste het heft in handen nemen en ervoor kiezen om positiever te zijn.

Leven in het moment vereist dat je je omgeving waardeert, met wie je bent en wat je doet. In plaats van verstrikt te raken in herinneringen of je zorgen te maken over de toekomst, geniet je van elk moment. Het doorbreken van het gewoontepatroon van nostalgie kan in het begin een uitdaging lijken, maar deze tips zullen je helpen om je meer te richten op het heden:

 • Let op je omgeving
 • Voel dankbaarheid voor wat je hebt
 • Breng tijd door met degenen die je gelukkig maken
 • Accepteer de dingen zoals ze zijn, in plaats van te verlangen dat ze anders zijn
 • Doe niet aan multitasking; concentreer je op één ding tegelijk.
 • Beoefen mindfulness of mediteer
 • Neem een pauze van technologie en sociale media
 • Beweeg regelmatig

Een laatste gedachte

Richt je op het hier en nu en laat het verleden achter je. Het verleden heeft je misschien gemaakt tot wie je nu bent, maar het bepaalt niet wie je in de toekomst zult zijn. Kiezen voor minder nostalgie en meer optimisme over het heden zal je helpen om je doelen te bereiken en je leiden naar een gelukkig en vervuld leven.


Sources:

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/depression-management-techniques/201604/rumination-problem-in-anxiety-and-depression

https://www.wellandgood.com/stuck-in-past/


Marie Pure

Andere artikelen


Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Stop met je zorgen te maken & leef in het moment

Je verdoet zoveel tijd door spijt te hebben van het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Maar dat is het niet waard! Zelfs wat gisteren gebeurde, doet er vandaag niet meer toe. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is en maak het meeste van ieder moment.

Lees het volledig artikel

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen!

Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.

Lees het volledig artikel

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken

De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Lees het volledig artikel

kopzorgen

3 Grote gezondheidszorgen bij Belgen

Dat de gemiddelde Belg bezig is met de gezondheid, is een feit. Maar waar liggen wij eigenlijk het meest wakker van? Wat baart ons het meeste zorgen en waar zijn we weinig of niet mee bezig?

Lees het volledig artikel

crisis

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel

rilatine

Gebruik medicijnen bij ADHD neemt toe

Het gebruik van medicijnen die het bestanddeel methylfenidaat bevatten, blijft angstwekkend stijgen. Methylfenidaat wordt voorgeschreven als er de stoornis ADHD bij kinderen wordt vastgesteld.

Lees het volledig artikel

Zet je seksleven je relatie op het spel

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Lees het volledig artikel

middeltjes-tegen-ziek-zijn

5 Middeltjes tegen ziek zijn

Deze tijd van het jaar is traditioneel de periode dat de wachtzalen van artsen bomvol zitten. Ook dit jaar is het omwille van de griepepidemie niet anders...

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....