Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?
De meeste slechte gewoonten worden veroorzaakt door slechts twee dingen: verveling en stress. Een breed scala aan slechte gewoonten, van te veel drinken tot te veel tijd besteden aan gamen of uren verspillen op Facebook, is vaak een reactie op verveling of stress. In beide gevallen weet je namelijk niet wat je moet doen en meestal vul je die tijd op met een slechte gewoonte.
Soms kan stress worden veroorzaakt door een onderliggende angst of overtuiging. Voordat je aan je slechte gewoontes kan beginnen, is het noodzakelijk eerst die onderliggende problemen te identificeren en aan te pakken. Hoewel het moeilijk kan zijn, moet je eerlijk tegen jezelf zijn als je serieus slechte gewoonten wilt overwinnen. Nadat je de triggers voor je slechte gewoonten hebt herkend, kun je nieuw, gezonder gedrag aanleren als een alternatieve manier om met verveling of angst om te gaan.
Al jouw gedragingen, zowel goede als slechte, zijn er niet voor niets en komen je in bepaalde opzichten ten goede, hoewel ze in andere opzichten schadelijk voor je kunnen zijn. Omdat een slechte gewoonte je een voordeel oplevert, is het niet gemakkelijk om er gewoon mee te stoppen. Het geheim is niet om schadelijk gedrag te elimineren, maar om het te vervangen door gezond gedrag.
Het voordeel van een slechte gewoonte kan biologisch zijn, zoals bij afhankelijkheid van alcohol of drugs of roken. Het kan emotioneel zijn, bijvoorbeeld wanneer je in een ongezonde relatie blijft. Het kan lichamelijk zijn en een manier om met te veel stress om te gaan, zoals wanneer je aan je haar trekt, op je nagels bijt of met je tanden knarst.
Deze redenen gelden ook voor minder ernstige gewoonten. Check je bijvoorbeeld je sociale media zodra je jouw laptop aanzet? Deze gewoonte verspilt tijd, vertraagt je productiviteit en leidt vaak tot meer stress. Maar tegelijkertijd helpt het je om je verbonden te voelen, en dus blijf je het doen.
Het is dus moeilijk om ‘gewoon te stoppen’. In plaats daarvan moet je je slechte gewoonte vervangen door een nieuw, gezonder gedrag dat een vergelijkbaar voordeel biedt.
Laten we het proces van het doorbreken van slechte gewoonten eens op een andere manier bekijken. Hier zijn een paar tips om te proberen:
Maak een plan over wat je gaat doen als je je verveelt of gestrest bent. Wat je slechte gewoonte ook is, je moet weten waar je hem door gaat vervangen. Wat ga je doen als je trek krijgt in een sigaret of de koektrommel plundert? Wat kun je doen om het eerste drankje van de avond te vermijden. Tip: probeer een ontspannend bad of maak een wandeling. Wat ga je doen in plaats van door je Facebook-feed te scrollen? Tip: schrijf in plaats daarvan een paar zinnen voor je werk.
Bach bloesem mixen ondersteunen je wanneer je slechte gewoontes probeert te doorbreken. Ze zijn samengesteld uit verschillende bloesems die verlangens helpen te onderdrukken en stress en angst verminderen. Bach bloesem mix 58 is een ideale aanvulling als je stopt met roken, terwijl Bach bloesem mix 62 mensen ondersteunt die hun relatie met alcohol willen aanpakken.
Als je probeert te stoppen met roken, ga dan niet om met vrienden die roken. Als je het niet kunt weerstaan om aan koekjes te knabbelen, zorg dan dat je er geen in huis hebt. Als je een trigger, zoals stress, hebt gevonden voor jouw slechte gewoonte, probeer dan andere manieren te vinden om te ontspannen.
Misschien heb je geprobeerd om af te vallen, maar heb je het niemand verteld? Je denkt misschien dat het dan niet zo gênant zal zijn als je je dieet opgeeft. Maar je hebt meer kans van slagen als je samenwerkt met een vriend - je kunt elkaar in de gaten houden en steunen. En de wetenschap dat iemand anders van je verwacht dat je je doel bereikt, helpt je op koers te blijven.
Stel jezelf voor dat je gezonder voedsel gaat kopen, nieuwe kleren gaat kiezen of jouw sigaretten weggooit. Je bouwt mentaal aan een nieuwe identiteit voor jezelf: welk gedrag je ook wilt stoppen, stel jezelf voor dat je het verslaat en geniet van de overwinning.
Je hebt niet altijd slechte gewoontes gehad, dus je hoeft jezelf niet in een nieuw persoon te veranderen. Je hoeft alleen maar terug te gaan naar de persoon die je ooit was. Je hoeft niet te stoppen met roken; je hoeft alleen maar terug te gaan naar iemand die niet rookt. Denk niet aan jezelf als iemand die alcohol moet opgeven, maar visualiseer de terugkeer naar een niet-drinker. Ook al is het lang geleden, je weet dat je zonder deze slechte gewoonten kunt leven, omdat je het al eerder hebt gedaan.
Wanneer je slechte gewoonten probeert te doorbreken, is het maar al te gemakkelijk om jezelf te veroordelen voor elke kleine misstap en het gevoel te hebben dat het je nooit zal lukken. Probeer in plaats daarvan het woord ‘maar’ te gebruiken:
Iedereen maakt wel eens een foutje. In plaats van jezelf daar over op de kop te geven, omdat je faalt en je doel opgeeft, moet je lief zijn voor jezelf. Je zult snel een beter, gezonder leven leiden: het geheim van succes is weer op het goede spoor komen en volhouden.
Bronnen:
https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/take-steps-now-to-stop-smoking/
https://www.psychologytoday.com/gb/blog/fulfillment-any-age/201108/5-steps-breaking-bad-habits
Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!
Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?
Deze tijd van het jaar is traditioneel de periode dat de wachtzalen van artsen bomvol zitten. Ook dit jaar is het omwille van de griepepidemie niet anders...
Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.
Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.
Dat de gemiddelde Belg bezig is met de gezondheid, is een feit. Maar waar liggen wij eigenlijk het meest wakker van? Wat baart ons het meeste zorgen en waar zijn we weinig of niet mee bezig?
Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.
Lees het volledig artikelNarcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde.
Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.
Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.