Het mooie studentenleven

Het mooie studentenleven
Het mooie studentenleven

Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Hierbij denken ze aan gezellige avonden met de vrienden op kamer, nachtenlange uitstapjes in de uitgaansbuurten en o ja, tussendoor nog eens naar de les gaan ook. Maar die lessen zien ze als veel losser dan bij het voortgezet onderwijs. Je zit in een grote aula en de prof maakt er geen heisa rond als je met je smartphone bezig bent.

Ondertussen is het schooljaar al enkele weken bezig, en voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Meer nog, onderzoek aan de KU Leuven bij duizenden studenten brengt onthutsende zaken aan het licht.

Studenten kampen met emotionele problemen

Uit het onderzoek is gebleken dat maar liefst 20% van de studenten het risico loopt op een depressie. Dat is heel wat, aangezien dit percentage bij de totale bevolking slechts 13% is. Verdere cijfers tonen aan dat maar liefst 1 op de 7 studenten (dus meer dan 14%) effectief psychische problemen heeft. En het wordt nog straffer als men gaat polsen naar zelfmoordgedachten. Dan komt men uit op een cijfer van 5%. Concreet betekent dit dat in elke groep van 20 studenten er 1 student met suïcidale gedachten loopt.

Maar waar komen die negatieve emoties vandaan? De leuke kanten aan het studentenleven zijn er inderdaad wel, maar deze blijken plots niet zo fenomenaal als men dacht. Uit het onderzoek blijkt ook dat de overstap van naar het hoger onderwijs meestal moeizamer verloopt dan verwacht. Er komen heel wat opdrachten, de druk om te presteren is groot, de regelmaat van het voortgezet onderwijs valt weg en er moet op een efficiënte manier geleerd worden om te studeren.

In de ganse problematiek is het van groot belang dat studenten zich verbonden voelen met andere studenten. Staat men er helemaal alleen voor, dan is de kans dubbel zo groot dat men zal geconfronteerd worden met emotionele problemen.

Voorkomen is beter dan genezen. Bestaat er dan geen middeltje om de studenten weerbaarder te maken? Iedere student is anders, dus iedere student zal op een andere manier reageren. Maar het staat vast dat voor elk emotioneel probleem bij de student er kan gewerkt worden met een Bach bloesem die het probleem efficiënt en op een gezonde manier aanpakt. Heeft de student bijvoorbeeld heimwee of is het probleem eerder stress? Maar ook angsten kunnen parten spelen. Daar je problematiek met een ervaren bloesemtherapeut te bespreken, kan je een remedie op maat krijgen.

22/10/15


Marie Pure

Andere artikelen


Zinloze medicijnen?

Zinloze geneesmiddelen?

Als je iets van geneesmiddelen mag verwachten, dan is het natuurlijk wel dat ze je beter maken. Los van het feit dat geneesmiddelen doorgaans bijwerkingen hebben, blijkt nu echter ook dat heel wat geneesmiddelen niet zou werken.

Lees het volledig artikel

op reis

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.

Lees het volledig artikel

Musturbeer jij te veel

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Lees het volledig artikel

hapje-voor-het-slapengaan

Een hapje voor het slapengaan?

Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Lees het volledig artikel

roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist.

Lees het volledig artikel

Ramadan

Vasten of Ramadan: is dat wel gezond?

 Is meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!

Lees het volledig artikel

drinkgewoontes

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Lees het volledig artikel

rilatine

Gebruik medicijnen bij ADHD neemt toe

Het gebruik van medicijnen die het bestanddeel methylfenidaat bevatten, blijft angstwekkend stijgen. Methylfenidaat wordt voorgeschreven als er de stoornis ADHD bij kinderen wordt vastgesteld.

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe iets

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....