Het tijdperk van digibesitas

Het tijdperk van digibesitas
digibesitas

Via Internet gaan opzoeken wat digibesitas is, is zoiets als met je auto in de file gaan staan om naar het autosalon te gaan. Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media.

Liep je amper 15 jaar geleden door de stad met een mobiele telefoon, dan waren er 2 mogelijkheden: ofwel werd je er van verdacht een snob te zijn, ofwel vond men dat je een druk bezet persoon was die overal bereikbaar moest zijn. Durf je hooguit 1 decennium later beweren dat je geen GSM hebt, dan word je bekeken alsof je van een andere planeet komt. Dit alles toont aan hoe snel de digitale wereld evolueert. Maar nog meer toont het aan hoe moeilijk het is om deze snelle evolutie te volgen. En dat kan bij heel wat mensen parten spelen.

Op dit moment een plaats vinden waar geen "scherm" aanwezig is, is een behoorlijk zware klus. Onze huizen hangen vol van de schermen, stappen we in onze auto dan flitst ook daar meteen een scherm aan (gps, dvd-speler) en langs de wegen worden verkeersborden langzaam maar zeker verdrongen door zogezegd "slimme schermen". Professor De Marez liet onderzoek uitvoeren bij meer dan 2000 personen. Enkele vaststellingen van dit onderzoek doen toch wel eventjes de wenkbrauwen fronsen:

  • 1 op 3 van de ondervraagden brengt dagelijks méér dan 3 uren door aan de smartphone.
  • In een kwart van de Vlaamse gezinnen zijn op een oppervlakte van een doorsnee woonkamer 5 verschillende schermen aanwezig: smartphone, tablet, laptop, desktop, televisie).
  • Heel wat jongeren beseffen dat zij ontzettend veel tijd spenderen op hun laptop, tablet of smartphone, maar geven eveneens toe dat zij deze zaken niet kunnen missen.
  • Jongeren kunnen nauwelijks nog thuis studeren, omwille van de te grote afleiding door digitale zaken.

Is dat dan allemaal zo erg? Los van de discussie of deze apparaten al dan niet voor stralingsgevaar zorgen, is er een nog veel groter risico: het risico op verzadiging. Zaken zoals sociale media zijn namelijk niet in de plaats van iets anders gekomen, maar bovenop andere zaken. En dit kan er toe leiden dat we aan de grens komen van onze mogelijkheden om informatie te verwerken. En flirten met de grens van je mogelijkheden, loopt meestal fout af. Ligt hier misschien één van de oorzaken van het stijgende aantal burnouts bij jongeren?


Marie Pure

Andere artikelen


rilatine

Riltaline tijdens de examenperiode?

De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

Avocado

6 voedselsoorten die je angsten beperken

Deze 6 voedselsoorten bevatten stoffen die je angsten beperken. Meer weten? Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

crisis

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel

roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist.

Lees het volledig artikel

Verwacht jij te veel van anderen Doe de test!

Verwacht jij te veel van anderen? Doe de test!

Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

rilatine

Gebruik medicijnen bij ADHD neemt toe

Het gebruik van medicijnen die het bestanddeel methylfenidaat bevatten, blijft angstwekkend stijgen. Methylfenidaat wordt voorgeschreven als er de stoornis ADHD bij kinderen wordt vastgesteld.

Lees het volledig artikel

lente-energie

Lente brengt ons energie!

Hoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....