Bach bloesem advies

7 tips om werkelijk een ‘gelukkig’ nieuwjaar te hebben

7 tips voor een gelukkig nieuwjaar

Velen van ons zien de jaarwisseling met de nodige zorgen tegemoet. Het jaar dat achter ons ligt is misschien wel niet het gelukkigste jaar uit ons leven, en we maken ons soms zorgen over wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Het is makkelijk gezegd dat je je nergens op voorhand zorgen moet over maken, maar wat kan je doen om te verzekeren dat je het nieuw jaar ingaat met een positieve ingesteldheid?
Hier zijn onze tips om werkelijk een gelukkig nieuwjaar tegemoet te gaan.

1. Sta eens stil bij vorig jaar

Het is misschien moeilijk, maar probeer om niet te lang te piekeren over dingen die heel negatief waren in de voorbije twaalf maanden. Focus in plaats daarvan op wat je goed gedaan hebt.
Stel jezelf deze vragen:

  • Wat is er goed gegaan?
  • Welke nieuwe vaardigheden heb je aangeleerd?
  • Wie zijn de nieuwe mensen die in je leven zijn gekomen?
  • Wat heb je achter je kunnen laten dat echt een verschil heeft gemaakt op je leven?
  • Welke muziek, boeken, films, kunst heb je kunnen ervaren?
  • Wat is er niet aanwezig op dit lijstje, dat je er wel graag bij had gehad?

Eens je alle antwoorden hebt, ben je in een goede positie om te denken over de doelen die je voor het volgend jaar wil stellen.

2. Bepaal enkele realistische doelen voor het volgende jaar

We maken vaak goede voornemens in het begin van het jaar die we al opgegeven hebben tegen de tweede week van januari. Het is veel beter om te denken aan bepaalde mijlpalen die je graag zou bereiken en dat je realistische doelen voor ogen houdt.

Denk aan iets dat je graag zou bereiken – en verdeel het dan in realistische en bereikbare doelen. Als je bijvoorbeeld graag een halve marathon zou lopen, beeld jezelf dan in dat je dat doet. Hoe ziet het eruit? Wat heb je nodig om dit te bereiken? Begin voorzichtig. Afhankelijk van hoe het met je conditie gesteld is, moet je waarschijnlijk heel klein beginnen. Probeer eens 5 minuten op een loopband in het fitnesscentrum, of anderhalve kilometer te lopen. Hoe ver wil je staan tegen het einde van januari? Wat moet je deze week uitvoeren? Waar moet je vandaag in slagen? Maak een plan en houd je eraan. Een doel opdelen in verschillende stappen maakt het makkelijker om het te bereiken en veel minder beangstigend. Onthoud, Rome is niet op één dag gebouwd.

3. Droom er niet alleen van!

Je kan tip 2 toepassen op elk aspect in je leven. Als je een droom hebt, hoe kan je stappen ondernemen om het te verwezenlijken? Misschien heb je wel een plan van 2, 5 of 10 jaar nodig. Wil je nu van thuis werken, een berg beklimmen, de wereld rondzeilen of een boek schrijven – je kan het, maar je moet het plannen en je moet je aan dat plan houden.

Wat moet je veranderen in je leven? Welke stappen moet je ondernemen om daarin te slagen? Hoeveel moet je sparen? Hoe kan je meer geld verdienen? Los problemen op en creëer oplossingen en je zal zien waar je passie je heen leidt.

4. Verzorg de belangrijkste persoon

Je zal nooit van iemand anders kunnen houden tenzij je eerst van jezelf houdt, en dat betekent dat je jezelf zoveel als mogelijk prioriteit moet geven. Je doelen, dromen en ambities zijn belangrijk. Maar dat is zelfzorg ook. Let goed op je dieet en beweging, maar wees zeker dat je dit op de lange termijn doet. Trenddiëten werken nooit; je moet veranderingen aanbrengen in je dieet die een gewoonte voor je worden. Trouwens, als je niet voor altijd zo wil blijven eten, zal het nooit werken.

Hetzelfde is van toepassing op bewegen. Ga geen fitnessabonnement aan als je dat haat. Kies in plaats daarvan voor beweging waar je van houdt. Dit kan zwemmen, wandelen, paardrijden, klimmen, yoga, tennis of dansen zijn. Neem een aantal lessen en bekijk eens wat je leuk vindt. Probeer iedere dag een klein beetje te bewegen – 10 minuten is veel beter dan 0 minuten!

5. Houd goede slaapgewoontes aan

Eén van de beste dingen die je kan doen om jezelf goed te laten voelen is je slaap te verbeteren. Hopelijk heb je tijdens de feestdagen wat rust gehad, maar eens je terug in de alledaagsheid van het werkleven komt, kan je snel weer gestresseerd en moe geraken. Een manier om dit te verbeteren is om goede slaapgewoontes uit te oefenen. Je moet je ervan verzekeren dat je slaapkamer heilige slaapgrond is. Het moet er schoon en netjes zijn en je bed moet met zo vers mogelijk bedlinnen uitgerust zijn.

Houd elektronische toestellen zover als mogelijk weg. Neem nooit je gsm of laptop mee naar bed en kijk nooit TV in bed. Houd een raam open terwijl je slaapt, en leg een extra deken als je het te koud hebt. Houd regelmatige uren en je zal snel merken dat je minder moe bent, wat zal helpen om stress te verlichten en zorgen weg te houden.

6. Probeer een vriendelijker persoon te zijn

Soms komt geluk naar ons als we meer denken aan anderen. Wat je kan proberen in het nieuwe jaar is jezelf voornemen om vriendelijker, meedogend en genereuzer te zijn. Keer negatieve energie de rug toe – zeker wat er uit roddels, mensen kleineren of vernederen komt. Gebruik je energie om positievere dingen te doen zoals anderen raad geven, of je tijd opofferen voor mensen in je gemeenschap die hulp nodig hebben.

7. Word terug een student!

Weet je nog toen het leven vol oneindig veel mogelijkheden zat en dat je het gevoel had dat je alles aankon? Het leven bevindt zich nog steeds in dezelfde plaats. Alleen jij bent veranderd. Je bent ouder, vermoeider, en je hebt meer verantwoordelijkheden. Probeer een nieuwsgierige en onderzoekende ingesteldheid te hebben. Word terug een student. Ga nieuwe dingen aanleren – nieuwe vaardigheden, nieuwe kennis. Lees boeken, kijk naar kunst, luister naar nieuwe muziek. Probeer nieuw voedsel. Praat met nieuwe mensen. Stel mensen vragen. Probeer antwoorden te vinden op de dingen die je niet weet. Doe mee aan een quiz. Bekijk online video’s.

Uiteindelijk moet je onthouden dat nieuwjaar slechts eenmaal per jaar komt. Je kan elke dag een nieuwe start nemen; dat hoeft niet op 1 januari te zijn! Neem de tijd om te denken aan goede dingen.

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Riltaline tijdens de examenperiode?

De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Is eenzaamheid een ziekte?

Is eenzaamheid een ziekte? Eenzaamheid wordt erkend als een voorbode of oorzaak van een zwakke fysieke en mentale gezondheid en wordt zelfs omschreven als een ‘verborgen killer’ vooral onder de oudere mensen. Eenzaamheid is een complexe menselijke emotie, uniek van persoon tot persoon. Herken je dit probleem? Lees verder.

Gewichtstoename zonder reden? 6 mogelijke oorzaken!

Niets vermoedend ga je op een ochtend op de weegschaal staan. En dan kom je tot de onthutsende vaststelling dat er heel wat kilootjes bijgekomen zijn. Je bent er nochtans van overtuigd dat je niet meer eet dan vroeger. Waar komen die monsterlijke kilo’s dan eigenlijk wel vandaan? 

10 tips om het beste uit elke dag te halen

Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.

12 redenen om nu voor je doel te gaan

Er zal nooit een optimaal moment komen om je doel te verwezenlijken, dus ga er nu voor! Dit zijn de top 12 redenen om nu voor je doel te gaan.

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

7 verrassende redenen waarom je depressief bent

Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent! 

7 tips om werkelijk een ‘gelukkig’ nieuwjaar te hebben

7 tips om werkelijk een ‘gelukkig’ nieuwjaar te hebben
7 tips voor een gelukkig nieuwjaar

Velen van ons zien de jaarwisseling met de nodige zorgen tegemoet. Het jaar dat achter ons ligt is misschien wel niet het gelukkigste jaar uit ons leven, en we maken ons soms zorgen over wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Het is makkelijk gezegd dat je je nergens op voorhand zorgen moet over maken, maar wat kan je doen om te verzekeren dat je het nieuw jaar ingaat met een positieve ingesteldheid?
Hier zijn onze tips om werkelijk een gelukkig nieuwjaar tegemoet te gaan.

1. Sta eens stil bij vorig jaar

Het is misschien moeilijk, maar probeer om niet te lang te piekeren over dingen die heel negatief waren in de voorbije twaalf maanden. Focus in plaats daarvan op wat je goed gedaan hebt.
Stel jezelf deze vragen:

  • Wat is er goed gegaan?
  • Welke nieuwe vaardigheden heb je aangeleerd?
  • Wie zijn de nieuwe mensen die in je leven zijn gekomen?
  • Wat heb je achter je kunnen laten dat echt een verschil heeft gemaakt op je leven?
  • Welke muziek, boeken, films, kunst heb je kunnen ervaren?
  • Wat is er niet aanwezig op dit lijstje, dat je er wel graag bij had gehad?

Eens je alle antwoorden hebt, ben je in een goede positie om te denken over de doelen die je voor het volgend jaar wil stellen.

2. Bepaal enkele realistische doelen voor het volgende jaar

We maken vaak goede voornemens in het begin van het jaar die we al opgegeven hebben tegen de tweede week van januari. Het is veel beter om te denken aan bepaalde mijlpalen die je graag zou bereiken en dat je realistische doelen voor ogen houdt.

Denk aan iets dat je graag zou bereiken – en verdeel het dan in realistische en bereikbare doelen. Als je bijvoorbeeld graag een halve marathon zou lopen, beeld jezelf dan in dat je dat doet. Hoe ziet het eruit? Wat heb je nodig om dit te bereiken? Begin voorzichtig. Afhankelijk van hoe het met je conditie gesteld is, moet je waarschijnlijk heel klein beginnen. Probeer eens 5 minuten op een loopband in het fitnesscentrum, of anderhalve kilometer te lopen. Hoe ver wil je staan tegen het einde van januari? Wat moet je deze week uitvoeren? Waar moet je vandaag in slagen? Maak een plan en houd je eraan. Een doel opdelen in verschillende stappen maakt het makkelijker om het te bereiken en veel minder beangstigend. Onthoud, Rome is niet op één dag gebouwd.

3. Droom er niet alleen van!

Je kan tip 2 toepassen op elk aspect in je leven. Als je een droom hebt, hoe kan je stappen ondernemen om het te verwezenlijken? Misschien heb je wel een plan van 2, 5 of 10 jaar nodig. Wil je nu van thuis werken, een berg beklimmen, de wereld rondzeilen of een boek schrijven – je kan het, maar je moet het plannen en je moet je aan dat plan houden.

Wat moet je veranderen in je leven? Welke stappen moet je ondernemen om daarin te slagen? Hoeveel moet je sparen? Hoe kan je meer geld verdienen? Los problemen op en creëer oplossingen en je zal zien waar je passie je heen leidt.

4. Verzorg de belangrijkste persoon

Je zal nooit van iemand anders kunnen houden tenzij je eerst van jezelf houdt, en dat betekent dat je jezelf zoveel als mogelijk prioriteit moet geven. Je doelen, dromen en ambities zijn belangrijk. Maar dat is zelfzorg ook. Let goed op je dieet en beweging, maar wees zeker dat je dit op de lange termijn doet. Trenddiëten werken nooit; je moet veranderingen aanbrengen in je dieet die een gewoonte voor je worden. Trouwens, als je niet voor altijd zo wil blijven eten, zal het nooit werken.

Hetzelfde is van toepassing op bewegen. Ga geen fitnessabonnement aan als je dat haat. Kies in plaats daarvan voor beweging waar je van houdt. Dit kan zwemmen, wandelen, paardrijden, klimmen, yoga, tennis of dansen zijn. Neem een aantal lessen en bekijk eens wat je leuk vindt. Probeer iedere dag een klein beetje te bewegen – 10 minuten is veel beter dan 0 minuten!

5. Houd goede slaapgewoontes aan

Eén van de beste dingen die je kan doen om jezelf goed te laten voelen is je slaap te verbeteren. Hopelijk heb je tijdens de feestdagen wat rust gehad, maar eens je terug in de alledaagsheid van het werkleven komt, kan je snel weer gestresseerd en moe geraken. Een manier om dit te verbeteren is om goede slaapgewoontes uit te oefenen. Je moet je ervan verzekeren dat je slaapkamer heilige slaapgrond is. Het moet er schoon en netjes zijn en je bed moet met zo vers mogelijk bedlinnen uitgerust zijn.

Houd elektronische toestellen zover als mogelijk weg. Neem nooit je gsm of laptop mee naar bed en kijk nooit TV in bed. Houd een raam open terwijl je slaapt, en leg een extra deken als je het te koud hebt. Houd regelmatige uren en je zal snel merken dat je minder moe bent, wat zal helpen om stress te verlichten en zorgen weg te houden.

6. Probeer een vriendelijker persoon te zijn

Soms komt geluk naar ons als we meer denken aan anderen. Wat je kan proberen in het nieuwe jaar is jezelf voornemen om vriendelijker, meedogend en genereuzer te zijn. Keer negatieve energie de rug toe – zeker wat er uit roddels, mensen kleineren of vernederen komt. Gebruik je energie om positievere dingen te doen zoals anderen raad geven, of je tijd opofferen voor mensen in je gemeenschap die hulp nodig hebben.

7. Word terug een student!

Weet je nog toen het leven vol oneindig veel mogelijkheden zat en dat je het gevoel had dat je alles aankon? Het leven bevindt zich nog steeds in dezelfde plaats. Alleen jij bent veranderd. Je bent ouder, vermoeider, en je hebt meer verantwoordelijkheden. Probeer een nieuwsgierige en onderzoekende ingesteldheid te hebben. Word terug een student. Ga nieuwe dingen aanleren – nieuwe vaardigheden, nieuwe kennis. Lees boeken, kijk naar kunst, luister naar nieuwe muziek. Probeer nieuw voedsel. Praat met nieuwe mensen. Stel mensen vragen. Probeer antwoorden te vinden op de dingen die je niet weet. Doe mee aan een quiz. Bekijk online video’s.

Uiteindelijk moet je onthouden dat nieuwjaar slechts eenmaal per jaar komt. Je kan elke dag een nieuwe start nemen; dat hoeft niet op 1 januari te zijn! Neem de tijd om te denken aan goede dingen.


Marie Pure

Andere artikelen


rilatine

Riltaline tijdens de examenperiode?

De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

Is eenzaamheid een ziekte?

Is eenzaamheid een ziekte?

Is eenzaamheid een ziekte? Eenzaamheid wordt erkend als een voorbode of oorzaak van een zwakke fysieke en mentale gezondheid en wordt zelfs omschreven als een ‘verborgen killer’ vooral onder de oudere mensen. Eenzaamheid is een complexe menselijke emotie, uniek van persoon tot persoon. Herken je dit probleem? Lees verder.

Lees het volledig artikel

gewichtstoename

Gewichtstoename zonder reden? 6 mogelijke oorzaken!

Niets vermoedend ga je op een ochtend op de weegschaal staan. En dan kom je tot de onthutsende vaststelling dat er heel wat kilootjes bijgekomen zijn. Je bent er nochtans van overtuigd dat je niet meer eet dan vroeger. Waar komen die monsterlijke kilo’s dan eigenlijk wel vandaan? 

Lees het volledig artikel

10 tips om het beste uit elke dag te halen

10 tips om het beste uit elke dag te halen

Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.

Lees het volledig artikel

Is het OCD Kom het hier te weten!

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Lees het volledig artikel

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Zoek uit of je lijdt aan het bedriegerssyndroom

Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.

Lees het volledig artikel

12 redenen om nu voor je doel te gaan

12 redenen om nu voor je doel te gaan

Er zal nooit een optimaal moment komen om je doel te verwezenlijken, dus ga er nu voor! Dit zijn de top 12 redenen om nu voor je doel te gaan.

Lees het volledig artikel

crisis

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel

Depressie

7 verrassende redenen waarom je depressief bent

Wat veroorzaakt depressies? Ontdek hier 7 verrassende redenen waarom je depressief bent! 

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....