Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Een hond met verlatingsangst

Hond verlatingsangst

Kan een hond ook verlatingsangst hebben?

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven. Dat betekent dat zij steeds met anderen op stap zijn. Een hond die door de roedel wordt achtergelaten, is hulpeloos en heel kwetsbaar. 

In onze samenleving is de roedel van een hond veranderd in het gezin waarin de hond leeft. Als iedereen de deur uitgaat en de hond alleen thuis achterlaat, dan is het voor het dier net zoals het in de steek gelaten worden door de roedel. Dat het dier zich dan bang en eenzaam gaat voelen en tekenen van verlatingsangst gaat vertonen, is heel normaal. De vraag is hoe ver die verlatingsangst mag gaan?

Hoe herken je verlatingsangst bij een hond?

Als een hond lijdt aan verlatingsangst dan kan je dat duidelijk merken aan het gedrag van het dier. Meestal begint het met vocaal te laten blijken dat de hond ontevreden is dat hij werd achtergelaten. Dat doet de hond door onnodig te blaffen. Blaffen is bij honden trouwens een vorm van om hulp roepen. Als een waakhond naar een indringer blaft, dan wilt die hond hiermee eigenlijk alleen maar de baas van de roedel (liefst jij) roepen. Als de hond wordt achtergelaten, dan zal hij ook beginnen blaffen met de bedoeling jou te roepen. Merkt de hond dat het geblaf niets uithaalt, dan zal het dier na een poosje beginnen janken

Veel honden worden bij het alleen gelaten worden ook onzindelijk. Zij beginnen in huis ontlasting achter te laten en te urineren. Nog een stap verder gaat het als de hond zaken begint te vernielen. Dit doet hij enerzijds uit angst, maar ook om (zij het negatieve) aandacht te trekken. Uiteindelijk zal de hond zich terneergeslagen gaan terugtrekken in de mand.

Hoe omgaan met een hond met verlatingsangst?

Als je hond verlatingsangst heeft, en het dier vertoont daardoor hinderlijk gedrag, dan kan je de hond trainen in het alleen achter blijven. Toch zal het dier, ook al is het getraind, zich niet gelukkig voelen. Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor verlatingsangst dan andere. Alvorens je een hond aanschaft, en je bent maar zelden thuis, overweeg dan goed of het ras dat je wilt aanschaffen niet teveel hinder heeft van verlatingsangst.

Daarnaast kan men ook Bach bloesems gebruiken. Eigenlijk werden Bach bloesems voor mensen gemaakt. Het was de bedoeling van dokter Bach (de bedenker van Bach bloesems) om met Bach bloesems negatieve emoties bij mensen om te buigen naar hun positieve tegenpool. Angst is zo’n negatief gevoel. Het blijkt echter dat Bach bloesems niet alleen bij mensen maar ook bij dieren heel goed kunnen gebruikt worden.

Delen

Andere artikelen


Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....