Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Help! Mijn hond plast in huis

Heb jij ook een puppy of een oudere hond die in huis plast? Kan best vervelend zijn! Bij jonge hondjes moet het uiteraard aangeleerd worden om proper te zijn, maar bij oudere honden kan een zindelijkheidstraining zeer moeizaam verlopen.
Daarbij is het belangrijk om de oorzaak te kennen waarom de hond in huis plast, vooraleer je de onzindelijkheid probeert af te leren. In dit artikel kan je enkele oorzaken lezen met daarbij tips om je hond (jong of oud) zindelijk te maken.

Heb je een puppy die nog zindelijk moet worden?

Een pup in huis halen is altijd een leuk vooruitzicht! Met volle moed start je aan de opvoeding en leer je het beestje ook om proper te worden.
Wist je dat de zindelijkheidstraining bestaat uit 3 factoren?

  • De pup moet het gevoel van een volle blaas of gevulde darmen leren negeren of aangeven
  • De pup moet leren welke ondergrond en welke locaties geschikte toiletten zijn
  • De pup moet leren ontlasten op commando

Bij het ene hondje lukt het zindelijk worden beter dan bij het andere, maar over het algemeen kan je een jong hondje gemakkelijk leren om niet in huis te plassen.

De beste manier om je puppy zindelijk te maken is door middel van een bench. Zorg er wel voor dat de bench niet te groot is, want anders werkt het niet tegen de onzindelijkheid. Bij benchtraining vang je trouwens twee vliegen in één klap: je hond plast niet meer in huis en je hond leert om flink alleen thuis blijven.

Heb je een hond die ontlast omwille van opwinding? 

Maar naast de puppy die in huis plast, kennen we allemaal ook de hond die in huis plast bij thuiskomst van het baasje. De hond is in dat geval zodanig blij en opgewonden dat hij of zij de urine niet kan ophouden. Dit komt vooral voor bij jonge honden omdat jonge honden nog niet voldoende controle hebben over hun blaas om bij opwinding de urine op te houden. Het plasje in huis mag in dit geval geen reden zijn voor het baasje om boos te worden op de jonge hond. De beste oplossing hiervoor is om de jonge hond buiten te begroeten. Naarmate de hond ouder wordt zal de controle over de blaas geen probleem meer vormen.

Plast je volwassen hond nog steeds in huis? Al eens aan onderdanigheid gedacht?

Een volwassen hond die vaak in huis plast kan een onderdanige hond zijn. Een onderdanige hond plast in huis omwille van onderworpenheid. In dit geval wordt het baasje best niet boos, want dan wordt de hond alleen maar onderdaniger en is de kans dat de hond in huis plast nog groter. Om te voorkomen dat je onderdanige hond in huis plast kan je hem of haar wat vaker positieve aandacht geven, tonen dat hij of zij flink is en gewaardeerd wordt. 

Was je hond ooit zindelijk, maar is hij om één of andere reden toch terug in huis beginnen plassen?

Er zijn ook honden die ooit zindelijk waren, maar die plots opnieuw in huis plassen. In zo’n geval is het altijd beter om in eerste instantie een bezoek te brengen aan de dierenarts. Het kan zijn dat de hond een fysieke aandoening heeft zoals een blaasontsteking, of aan incontinentie lijdt. Maar als je hond helemaal gezond is en toch in huis plast, dan heb je vast te maken met een gedragsprobleem. Dan zal je even moeten teruggaan in de tijd en uitzoeken of de hond eventueel een trauma opgelopen heeft, of een grote schrik heeft opgedaan.
Maar als ook dit uit te sluiten is, dan blijft er nog één mogelijkheid over: markeergedrag.
Als je hond, reu of teef in jouw bijzijn in huis plast met het pootje opgeheven, dan spreekt men over ‘markeren’. Dit markeergedrag is meestal een gevolg van dominantie.
Het kan evenzeer zo zijn dat je hond in huis plast, maar daarbij de poot niet optilt en ook alleen in huis plast als jij er niet bent. In dat geval is het een andere motivatie van de hond. In beide gevallen is het goed om een gedragstherapeut te raadplegen. De gedragstherapeut zal je het beste kunnen helpen om het plasprobleem zo goed mogelijk op te lossen.

Al eens aan Bach bloesems gedacht voor je hond die in huis plast?

Indien een fysieke aandoening uitgesloten werd door een dierenarts, is de oorzaak van de onzindelijkheid vast van emotionele aard. Bach bloesems hebben al meerdere malen bewezen dat ze een zeer goede ondersteuning kunnen bieden aan honden die in huis plassen. Bovendien zijn ze 100% natuurlijk en geven ze geen bijwerkingen. Een ideaal hulpmiddel om de onzindelijkheid van je hond tegen te gaan!

Delen

Andere artikelen


Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Hond verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....