Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Verlatingsangst bij een puppy

Kan dat: een puppy met verlatingsangst?

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes. Het huis waar je tot nu toe altijd in leefde moet je achterlaten. Je komt terecht bij wildvreemde mensen in een compleet vreemde omgeving. Als je zoiets als mens zou meemaken, dan zou niemand er zich over verbazen dat men last zou hebben van verlatingsangst. Bij een puppy is het niet anders. 

Komt daarbij dat de persoon die haar meegenomen heeft en die op dit moment de enige is bij wie het diertje terecht kan, ook af en toe het dier alleen achter laat. Daar kan je toch niet van achterover vallen dat zoiets verlatingsangst oplevert. Neem daarbij dat je een mens kan uitleggen wat er te gebeuren staat, maar een dier helemaal niet en het is dus meer dan logisch dat een puppy verlatingsangst kan hebben. Dit is iets waar je heel goed moet bij stilstaan bij de aanschaf van een puppy. Want loods je het dier niet doorheen deze moeilijke periode, dan kan je er van op aan dat je de rest van je leven een hond hebt die karakterproblemen zal vertonen. 

Hoe zie je verlatingsangst bij een puppy?

Dat een puppy te kampen heeft met verlatingsangst past niet in het prentje van de nieuwe aanwinst. Iedereen loopt dolgelukkig en is maar wat blij met het diertje. Iedereen wilt het diertje bewonderen. De enige die met dit alles waarschijnlijk niet zo gelukkig is, is de hond zelf. Het dier heeft psychisch heel wat meegemaakt en kampt met verlatingsangst. Dit kan je merken aan het feit dat het dier kwijlt en hijgt, voortdurend blaft en jankt. Laat men de hond alleen, dan is de kans groot dat hij/zij destructief gedrag gaat vertonen door bijvoorbeeld het huis te bevuilen of meubels kapot te bijten. Gelukkig kan u de puppy vrij vlug aan de nieuwe situatie doen wennen als u een aantal zaken voor ogen houdt. In dat geval gaat de verlatingsangst vrij vlug over. Echter één pup op vijftien blijft problemen hebben met verlatingsangst.

Hoe help je een puppy doorheen zijn verlatingsangst?

Door je in te leven in wat de puppy meemaakt, ga je automatisch al heel wat doen tegen verlatingsangst. Het dier straffen omdat het aan het janken is, is geen goed idee. Het geruststellen daarentegen zal veel meer resultaat bieden. Doe bij het verlaten van het huis zo gewoon mogelijk en niet al te meewarig. Dit gaat de hond een onzekere indruk geven. Een snoepje geven bij het vertrekken en kort daarna terugkeren, zorgt er voor dat de hond het vertrek met iets aangenaams (het snoepje) gaat associëren. 

Met Bach bloesems kan je de hond heel goed helpen. Bach bloesems zijn van oorsprong gemaakt om negatieve emoties bij mensen aan te pakken. Deze blijken echter ook heel efficiënt te zijn bij dieren. En aangezien angst een negatieve emotie is bij uw puppy, kan men hiermee de verlatingsangst aanpakken.

Delen

Andere artikelen


Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Hond verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst

Een hond kan zeker verlatingsangst hebben. Dit is niet eens zo abnormaal, want uiteindelijk zijn honden van nature uit dieren die in een roedel leven.

Lees het volledig artikel

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden wordt vaker gebruikt. De levenskracht staat centraal en het stimuleert het zelf-herstellend vermogen van de hond. Wil je meer informatie over homeopathie voor honden? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Waarom Bach Bloesems voor honden gebruiken?

Bach bloesems voor honden

Bach bloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....