Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Help, ik moet vliegen! Tips tegen vliegangst!

Angst breekt uit bij het denken aan vliegen, de zweetdruppels vormen zich op je gezicht, je voelt je hart vlugger kloppen en je wordt paniekerig bij het denken aan reizen met het vliegtuig. Mensen die vliegangst hebben ervaren deze emoties vaak al voor dat ze effectief op het vliegtuig zitten. Het kan helpen om enkele tips tegen vliegangst te volgen.

Wat is vliegangst?

De bekendste soort vliegangst is de intense angst om te vliegen. Daarnaast zijn er nog andere momenten waarop je vliegangst kan ervaren, namelijk tijdens het boeken van je reis of het inpakken van je kledij. Als je vliegangst hebt kan je last hebben van angsten die met vliegen te maken hebben, zo kan je angst hebben voor het landen of opstijgen, angst hebben voor turbulentie of angstig zijn voor vliegtuigongelukken.

Ongeveer één op de drie mensen is soms bang om te vliegen, het komt dus vaker voor dan je denkt. Wie last heeft van vliegangst kan beperkt worden op diverse manieren; zowel op professioneel of op persoonlijk vlak. Mensen die last hebben van vliegangst moeten de hoop nog niet opgeven, want de slaagkansen om deze fobie te overwinnen zijn heel groot.

Oorzaken van vliegangst?

Je kan al altijd last hebben gehad van vliegangst, toch zijn er bepaalde oorzaken die aan de basis kunnen liggen van deze angst:

 • Een slechte vliegervaring kan ervoor zorgen dat je in de toekomst schrik hebt om te vliegen.
 • Het risico van een ongeval kan overschat worden. Nochtans is vliegen één van de veiligste manieren om te reizen. Maar de impact van een ongeluk wordt vaak uitgebreid getoond in de media waardoor we het idee hebben dat een vliegramp vaak gebeurt.
 • Het gevoel van geen controle te hebben. Als je in een vliegtuig zit moet je de controle loslaten en vertrouwen op de piloot en de andere personeelsleden.
 • Vliegtuigangst is een fobie op zich. Toch kan het een symptoom zijn van een andere of grotere aandoening. Onderliggende oorzaken van vliegangst zijn bijvoorbeeld de angst voor grote ruimtes, angst voor kleine ruimtes, angst voor hoogten of angststoornissen in het algemeen. In dit geval is vliegangst geen losstaande fobie, maar een symptoom. Iemand die angstgevoelens heeft kan bang zijn om een paniekaanval te krijgen tijdens het vliegen.

Hoe kan je vliegangst overwinnen?

Een aantal tips voor in het vliegtuig of tips tegen vliegangst algemeen zijn altijd handig om te weten:

 • Let op met wat je eet of drinkt. Alcohol en dranken met veel cafeïne (cola, thee, koffie …) kunnen ook best vermeden worden. Dit verhoogt de hartslag en kan het gevoel van angst vergroten. Ook het eten van suikers of chocolade kunnen zorgen dat de nervositeit wordt vergroot.
 • Overtuig jezelf dat vliegen de veiligste manier van reizen is. Relativeer je eigen vlucht en denk niet meteen het ergste. Geluidjes aan boord zijn normaal, net als koerswijzigingen. Turbulentie is ook een vaak voorkomend verschijnsel, dit is meer vervelend dan gevaarlijk.
 • Aan boord van het vliegtuig mag je het personeel (de hostess/de steward) laten weten dat je last hebt van vliegangst. Zij kunnen je dan geruststellen.
 • Vertrek op tijd naar de luchthaven en wees voorbereid, zo krijgt stress geen kans.
 • Zorg voor afleiding. Kruiswoordraadsels, het lezen van een boek of kijken naar een film zijn de perfecte middelen hiervoor.
 • Zorg voor iets waarvoor je gemotiveerd bent. Euforie blijkt vaak goed om angstgevoelens te verminderen.
 • Praat met mensen die vaak vliegen of lees boeken over vliegtuigen. Hoe meer je informeert, hoe meer je weet en hoe beter je kan begrijpen. Ken de techniek van een vliegtuig.
 • Wees bewust van je ademhaling. Adem in door je buik en niet hoog op je borst.
 • Kies voor de kortste vliegroute zonder tussenlandingen. Dan hoef je niet meerdere keren angstig te zijn.

Cursussen en alternatieve middelen.

Er bestaan diverse tips voor vliegangst, maar je kan ook een cursus vliegangst volgen bij Brussels Airlines (in samenwerking met de universiteit van Gent). Deze cursus zorgt ervoor dat je zorgeloos kan reizen, zonder stress kan vliegen, technieken kan toepassen om je angst beter te beheersen, maar ook om te begrijpen hoe die grote machines in de lucht blijven vliegen.

Het kan ook volstaan om argumenten te horen van specialisten. Vaak ontstaat vliegangst door misverstanden of onvoldoende informatie. Je kan hiervoor een snelcursus volgen in het Kenniscentrum Vliegangst FreeSky. Dit is vooral voor mensen die onrustig zijn of onrustig worden aan boord. Als dit niet werkt kan je ook persoonlijke begeleiding krijgen. Daarnaast is er ook een begeleidingspakket beschikbaar zoals de cursus bij Brussels Airlines.

Er bestaan ook alternatieve middelen die kunnen helpen wanneer je angst hebt om te vliegen. Een voorbeeld hiervan zijn Bach bloesems, onze mix 91 “goede vlucht” is een natuurlijk product dat ervoor kan zorgen je minder last hebt van zenuwen en dat je rustig blijft in het vliegtuig. Deze mix zorgt voor een gevoel van vertrouwen in de situatie, alsook om de controle over jezelf niet te verliezen.

Delen

Andere artikelen


Vliegangst overwinnen

Vliegangst overwinnen

Vliegangst overwinnen is niet altijd gemakkelijk. Doch is het vliegtuig één van de veiligste transportmiddelen. Lees 5 tips om je vliegangst te overwinnen.

Lees het volledig artikel

Vliegangst

Vliegangst? Niet in staat het vliegtuig te nemen? Wat kan je er aan doen?

Vliegangst is iets dat vrij vaak voorkomt, maar kan ernstige proporties aannemen. Vind hier enkele tips voor een rustige vlucht!

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....