Behoort overgewicht tot het verleden?

Behoort overgewicht tot het verleden?
overgewicht

overgewichtOvergewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Het zorgt voor tal van problemen voor de persoon met overgewicht zelf. De lijst met problemen is genoegzaam bekend: meer kans op diabetes, meer hartproblemen, meer kans op beroertes en zo meer. Daarenboven kost overgewicht handenvol geld aan de overheid.

Overgewicht aanpakken: er is hoop!

Op het gebied van overgewicht is er echter heel goed nieuws. Er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden. Meer nog, niet alleen de zin om te eten zou verminderen, maar tegelijk zou de bloeddruk verlagen en de goede cholesterol positief doen stijgen.
De resultaten van de proeven die momenteel worden uitgevoerd met de inspuiting, zijn verbluffend. Gemiddeld verloren de testpersonen op één jaar tijd om en bij de 10kg. De naam van dat wondermiddel? Liraglutide.

Liraglutide: het zoveelste fabeltje?

Het is zeker geen vorm van pessimisme als men tegenover deze nieuwe middelen sceptisch staat. We worden bijna dagelijks overstelpt met reclame voor middeltjes om te vermageren. Toch moet men naar dit middel op een andere manier kijken. Het is niet zomaar een bedenking van iemand die op geld belust is. Zo werd het product uitgebreid besproken op een Europees congres over obesitas in Sofia. Ook goed om weten is dat aan het produceren van deze inspuiting wetenschappers mee werken uit maar liefst 27 verschillende landen.

Liraglutide: de prognoses

Men verwacht dat Liraglutide binnen het jaar bij ons op de markt zal komen. Momenteel is men volop aan het werken om het middel als medicijn te laten herkennen. De producent van Liraglutide, het Deense bedrijf Novo Nordisk, hamert er wel op dat een gezonde levensstijl met gevarieerde voeding en voldoende beweging essentieel blijft. Een raadgeving die niemand in de wind slaat uiteraard. Overigens heeft Liraglutide ook bijwerkingen zoals hoofdpijn en misselijkheid.

 

02/06/2014


Marie Pure

Andere artikelen


Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

crisis

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel

Waarom ik niet

Waarom ik niet?

Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.

Lees het volledig artikel

middeltjes-tegen-ziek-zijn

5 Middeltjes tegen ziek zijn

Deze tijd van het jaar is traditioneel de periode dat de wachtzalen van artsen bomvol zitten. Ook dit jaar is het omwille van de griepepidemie niet anders...

Lees het volledig artikel

gameverslaving

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Lees het volledig artikel

Zit jij in een sleur

Zit jij in een sleur?

Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.

Lees het volledig artikel

hapje-voor-het-slapengaan

Een hapje voor het slapengaan?

Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Lees het volledig artikel

Thuis met een depressie

Thuis met een depressie

Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden...

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....