Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.
Word je iedere ochtend wakker met een apathisch, leeg gevoel, zonder energie om iets te doen? Wil je niets doen, behalve op de bank hangen en wat rondzappen op tv? Voel je je gefrustreerd en verdrietig, omdat je die dag weer niets hebt gedaan van wat je eigenlijk wilde doen aan klussen? Voel je je geïsoleerd, eenzaam en niet gesteund door vrienden en familie? Vergelijk je je teveel aan anderen die een perfect leven lijken te hebben? Heb je last van vage pijnen in je lichaam? Pieker je over je gewicht of juist over een berg onbetaalde rekeningen? Het zijn allemaal tekenen dat je niet lekker je in vel zit en niet fijn in het leven staat. Je voelt je dan depressief en neerslachtig.
Er zijn ook andere oorzaken die ons van die ‘meh’ dagen geven met een verdrietig gevoel. Soms is er zelfs iets heel eenvoudig aan te doen. Helpen de tips niet? Ga dan eens met een arts praten om te kijken of je wellicht meer hulp nodig hebt.
De grijze lucht en de kortere uren daglicht in de winter kunnen een verdrietig gevoel geven. Sommige mensen zijn gevoeliger voor dit effect dan anderen. In het voorjaar brengen mensen meer tijd buiten door, waardoor hun gemoedstoestand verbetert. Onderzoekers ontdekten ook dat onze cognitieve, probleemoplossende en creatieve vermogens in het voorjaar en de zomer verbeteren. Je kan ook last hebben van de wisselende seizoenen. Dit is een erkende aandoening die bekend staat als Seasonally Affective Disorder (SAD). Hierbij ontwikkelt de winterblues zich door tot een klinische depressie, met veranderingen van slaappatronen, motivatie en eetlust. Vrouwen schijnen er gevoeliger voor te zijn dan mannen. Heb je last van de winterblues, probeer dan elke dag wat tijd buiten door te brengen, vooral op zonnige herfst- en winterdagen is dat een aanrader. Sommige mensen hebben baat bij een daglichtlamp om het humeur te verbeteren. Om sombere gedachten te verbannen kun je ook ter ondersteuning Bachbloesem Mix 92 gebruiken.
Stress is een heel belangrijke oorzaak van neerslachtige gevoelens. Vooral wanneer je last hebt van de chronische stress veroorzaakt door de moderne wereld. Financiële zorgen, werkdruk en langdurig woon-werkverkeer zijn zorgen die moeilijk te ontvluchten zijn en waar we weinig controle over hebben. Wanneer we te maken hebben met meerdere stresssituaties zonder enige hersteltijd, kan dat ons het gevoel geven dat we uitgeput en ontmoedigd raken, zonder enige veerkracht om weer lekker in je vel terecht te komen. Als je het gevoel hebt dat je stressniveau zich opbouwt en je leven slechts een last is, kunnen meditatie, yoga en regelmatige lichaamsbeweging helpen. Bachbloesem Supermix 5 stelt je ook in staat om met stressvolle tijden om te gaan, waarbij problemen als slapeloosheid, paniekaanvallen en slechte concentratie worden aangepakt. Het helpt tevens je gevoelens te delen - als je niet met een familielid of vriendin wilt praten, kun je je wellicht openstellen voor een hulpverlener of therapeut.
Onze hormonen beïnvloeden veel van onze lichaamsfuncties, waaronder de stofwisseling, de groei, de seksuele functie en de stemming. Lage niveaus van bepaalde hormonen, bijvoorbeeld die worden afgescheiden door de schildklier, kunnen de oorzaak zijn van depressies. Hormonen schommelen ook tijdens de menstruatiecyclus en een vrouw kan daardoor neerslachtigheid ervaren voor en tijdens de menstruatie. Dit wordt geschaard onder PMS klachten, maar kan zeer ernstige vormen aannemen. Alternatieve behandelingen zoals acupunctuur kunnen nuttig zijn bij het reguleren van hormonen. Bachbloesem Mix 60 kan ook helpen om je stemming te verbeteren en je evenwicht te herstellen.
Ben je belast met een innerlijke criticus die altijd kritiek en commentaar levert op ieder aspect van je handelen? Is deze vooral erg luidruchtig als je toch al nerveus bent? Deze kritische innerlijke stem verdubbelt alles wat negatief is door jou de schuld te geven van wat er is gebeurd. Het ondermijnt je en houdt je tegen om van positieve gebeurtenissen te genieten door je te vertellen dat je het niet verdient of dat het niet zal blijven duren. Deze negatieve gedachten halen het plezier uit het leven en zorgen er waarschijnlijk voor dat je je verdrietig en somber voelt. Als je last hebt van angsten en zorgen, neem dan een pen en papier en schrijf ze op – maak er dan een prop van en gooi het weg! Het maken van een document en het vervolgens naar de prullenbak slepen, werkt net zo goed.
Veel mensen in Noord-Europa hebben een tekort aan vitamine D. Een vitamine D-tekort houdt direct verband met een hoger risico op depressies. We halen wat vitamine D uit voedsel zoals eidooiers, vette vis en verrijkte ontbijtgranen en het lichaam produceert deze essentiële stof ook uit zonlicht. De redenen voor het tekort zijn niet bewezen, maar wetenschappers koppelen het aan een gebrek aan blootstelling aan zonlicht en slechte voeding. Grootschalige studies in Nederland hebben aangetoond dat het vitamine D-gehalte 14% lager was bij mensen met een matige tot ernstige depressie in vergelijking met mensen die niet aan een depressieve stoornis lijden. Dus als je je niet zo fijn voelt in de wintermaanden met minder zonlicht, overweeg dan eens om een vitamine D-supplement van 10 microgram per dag in te nemen. Wil je weten of je een tekort hebt, dan is het goed om een arts te raadplegen.
Het kan vaak een uitdaging zijn om vast te stellen waarom je je neerslachtig voelt. Ervaar je gedurende meer dan twee weken een verdrietig gevoel, overweeg dan om een arts te raadplegen om eventuele onderliggende medische factoren uit te sluiten.
Bronnen:
https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/feel-better-and-happy/
https://www.health.harvard.edu/blog/seasonal-affective-disorder-bring-on-the-light-201212215663
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908269/
De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.
De zaligste tijd van het jaar… vakantie. Of, dat zou toch moeten. Helaas loopt het niet altijd als verwacht. Wat kan er fout lopen? En wat doe je eraan?
Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.
Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil? Hier zijn onze tips en hulp indien je kind weigert terug naar school te gaan.
Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media
Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.
Ben je soms heel wanhopig over de mensheid omdat het lijkt alsof er bijzonder veel meer slechte mensen zijn, dan goede? Zijn wij als mens te egoïstisch? Denken we te veel na over wat we zelf willen? Of denken we zo cynisch over mensen omdat we te veel op het internet zitten? De waarheid is iets complexer dan dat…
Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?
Lees het volledig artikelIs meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!
Lees het volledig artikelBen je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.