Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.
Wanneer je al dan niet een drankprobleem hebt, daarover bestaat geen wetenschappelijke norm. De enige norm die rond het gebruik van drank bestaat, is deze die gehanteerd wordt in verkeerssituaties. Ook al voel je na een halve bak bier nog niets, de norm is dat je boven de 0,5 promille niet meer mag deelnemen aan het verkeer. Doe je dat toch, dan kan je zwaar in de problemen komen.
Wanneer je zwaar in de problemen komt op sociaal vlak, valt niet met een cijfer weer te geven. Het is in deze tijd dan voor veel mensen ook de vraag en het dilemma: geniet ik nog van een glaasje, of loop ik het gevaar om afhankelijk te worden van de drank?
Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat afhankelijkheid van alcohol vlugger optreedt dan men durft te vermoeden. Algemeen stelt men dat het gebruik van alcohol een probleem wordt als gezondheid, relatie of werk er door wordt beïnvloed. Helaas kan dit niet met een cijfer worden weergegeven.
Anderzijds kan men toch stellen dat, als iemand zich begint af te vragen of hij/zij al dan niet teveel zou drinken, dit misschien een teken aan de wand is dat men al eventjes over de grens zit. Het feit dat je jezelf die vraag stelt, is toch een teken dat je iets doet waar je aan twijfelt. Op dat moment kan je er van uitgaan dat het extra glaasje dat je dan gaat nuttigen, de spreekwoordelijke druppel kan zijn.
Een glaasje nuttigen of niet? Het kan je een beter gevoel geven en dan is er helemaal niets aan de hand. Zolang men zichzelf in de hand kan houden en het betere gevoel niet ontaardt in een nachtmerrie. Wie hiervoor alert blijft, kan in eer en geweten zeggen: proost!
20/11/14
Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?
Lees het volledig artikelHij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.
Lees het volledig artikelHoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Wat doet een scheiding met kinderen en wat zijn de precieze gevolgen voor kinderen? Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Wat zijn de gevolgen voor de kinderen van gescheiden ouders?
Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.
Lees het volledig artikelGroot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden.
Lees het volledig artikelCOVID-19 heeft de wereld de afgelopen maanden flink op zijn kop gezet en regeringen over de hele wereld moesten ongekende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De snelle veranderingen hebben een grote impact gehad op bijna elk aspect van ons leven.
Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?
Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.
Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.