Riltaline tijdens de examenperiode?

Riltaline tijdens de examenperiode?
rilatine

De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt. En meer dan wat toelaatbaar zou zijn, is Ritaline voor sommigen de oplossing om deze moeilijke periode door te komen.

Ritaline: de hype.

Ritaline is een medicijn waarvan het hoofdbestanddeel methylfenidaat is. U kent dat niet? Geen man overboord, u bent zeker niet de enige. Methylfenidaat is een stof die er voor zorgt dat de overdracht van informatie tussen de verschillende delen van de hersenen vlotter verloopt. Daarom wordt deze stof toegediend bij mensen bij wie deze overdracht trager verloopt. Door aan deze mensen deze stof toe te dienen, kunnen zij zich beter concentreren en kunnen zij de informatie beter opvangen. Om die reden wordt Ritaline vaak toegediend aan kinderen met de aandachtsstoornis ADD of ADHD. Door deze stoornis loopt de overdracht van informatie in hun hersenen vertraagd. Je zou het bijna kunnen vergelijken met een riolering die is dicht geslibd. De Ritaline is in dit geval de ontstopper die er voor zorgt dat alles weer vlotjes kan passeren.

Maar ga je ontstopper gebruiken in een leiding die netjes is en functioneert zoals het hoort? Uiteraard niet. Wel, met Ritaline is dat net zo. Het heeft helemaal geen zin om medicatie op basis van methylfenidaat te gaan gebruiken als men geen problemen heeft met concentratie. Integendeel, de kans dat de concentratie zou afnemen, is zeker niet onbestaande.

De laatste jaren stelt men vast dat het aantal personen die medicatie op basis van methylfenidaat moeten nemen (Ritaline) heel erg stijgt. Een aantal sceptici stellen zich hierbij de vraag in hoeverre de farmaceutische nijverheid hier geen lepel in de pap heeft. Hoe komt het dat kinderen plots heel wat meer concentratiestoornissen zouden hebben dan vroeger? Gaat het hier niet over een mythe die men in leven wilt houden, met het oog op de verkoop van medicatie. Deze vragen stellen steeds meer wetenschappers zich. Overigens is het zo dat concentratiestoornissen ook kunnen aangepakt worden op andere manieren dan via medicatie. Helaas gaan maar weinig medici mee in dit verhaal en worden deze alternatieve mogelijkheden maar met mondjesmaat aan ouders voorgeschoteld. 

27/11/14


Marie Pure

Andere artikelen


roken

Roken eist om de 6 seconden een slachtoffer

Om de 6 seconden sterft er iemand omwille van het roken. Daarmee is roken zowat het monster dat de meeste slachtoffers opeist.

Lees het volledig artikel

snotterseizoen

Start van het snotterseizoen

De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.

Lees het volledig artikel

7 redenen waarom je kind slecht presteert

7 redenen waarom je kind slecht presteert

Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.

Lees het volledig artikel

gelukkig zijn

Kies voor je geluk!

Gelukkig zijn is iets waar iedereen naar streeft, maar helaas zijn er veel mensen die ongelukkig door het leven gaan.  Veel mensen nemen vrede met hoe het leven is, men ziet het leven als een gebeurtenis waar men doorheen moet.

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

Hoe geef je je leven meer pit

Hoe geef je je leven meer pit

Heb je het gevoel dat je altijd dezelfde dingen doet en nergens komt? Het komt vaak voor dat je het gevoel hebt vast te zitten in een sleur.

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen

Wat doe je als de passie in je relatie is verdwenen?

Waarom voel je vlinders aan het begin van een nieuwe romance, en hoe kun je de vlam in een langdurige relatie brandend houden als de eerste vonk begint te vervagen? Aan het begin van een nieuwe relatie ben je echt helemaal in de wolken met dat ‘first-date’ vlindergevoel in je buik. 

Lees het volledig artikel

crashdieet

Crashdieet: garantie op crashen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.

Lees het volledig artikel

drinkgewoontes

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....