De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt. En meer dan wat toelaatbaar zou zijn, is Ritaline voor sommigen de oplossing om deze moeilijke periode door te komen.
Ritaline is een medicijn waarvan het hoofdbestanddeel methylfenidaat is. U kent dat niet? Geen man overboord, u bent zeker niet de enige. Methylfenidaat is een stof die er voor zorgt dat de overdracht van informatie tussen de verschillende delen van de hersenen vlotter verloopt. Daarom wordt deze stof toegediend bij mensen bij wie deze overdracht trager verloopt. Door aan deze mensen deze stof toe te dienen, kunnen zij zich beter concentreren en kunnen zij de informatie beter opvangen. Om die reden wordt Ritaline vaak toegediend aan kinderen met de aandachtsstoornis ADD of ADHD. Door deze stoornis loopt de overdracht van informatie in hun hersenen vertraagd. Je zou het bijna kunnen vergelijken met een riolering die is dicht geslibd. De Ritaline is in dit geval de ontstopper die er voor zorgt dat alles weer vlotjes kan passeren.
Maar ga je ontstopper gebruiken in een leiding die netjes is en functioneert zoals het hoort? Uiteraard niet. Wel, met Ritaline is dat net zo. Het heeft helemaal geen zin om medicatie op basis van methylfenidaat te gaan gebruiken als men geen problemen heeft met concentratie. Integendeel, de kans dat de concentratie zou afnemen, is zeker niet onbestaande.
De laatste jaren stelt men vast dat het aantal personen die medicatie op basis van methylfenidaat moeten nemen (Ritaline) heel erg stijgt. Een aantal sceptici stellen zich hierbij de vraag in hoeverre de farmaceutische nijverheid hier geen lepel in de pap heeft. Hoe komt het dat kinderen plots heel wat meer concentratiestoornissen zouden hebben dan vroeger? Gaat het hier niet over een mythe die men in leven wilt houden, met het oog op de verkoop van medicatie. Deze vragen stellen steeds meer wetenschappers zich. Overigens is het zo dat concentratiestoornissen ook kunnen aangepakt worden op andere manieren dan via medicatie. Helaas gaan maar weinig medici mee in dit verhaal en worden deze alternatieve mogelijkheden maar met mondjesmaat aan ouders voorgeschoteld.
27/11/14
Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.
Deze 6 voedselsoorten bevatten stoffen die je angsten beperken. Meer weten? Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Lees het volledig artikelHeb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.
Lees het volledig artikelEr zijn te veel tegenstrijdige berichten rond gezondheidsadvies. Het zorgt voor te veel verwarring. Het ene jaar is boter slecht voor je, en margarine beter. Het jaar erop is het omgekeerd. Het ene artikel spreekt over een te zware belasting van je gewrichten bij het joggen; het andere artikel zegt dat het goed voor je is omdat het je botten versterkt.
Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.
Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!
Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil? Hier zijn onze tips en hulp indien je kind weigert terug naar school te gaan.
Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.
Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?
Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.