Bach bloesem advies

Bach bloesem mix 85

Inhoud 50 ml

  • Aanbevolen kuur

Onmiddellijk leverbaar
GRATIS verzending vanaf € 30.00

BTW Incl.

Leer leven met je angsten

Leer leven met je angsten

Met angst leven is moeilijk. Je kan je alleen voelen omdat je moeite hebt om andere uit te legen wat je moet doorstaan of je kan ondervinden dat anderen ongeduldig met je zijn omdat ze jou niet begrijpen. Angst kan een chronische aandoening zijn die jaren blijft, of het kan acuut zijn en plotseling komen en weer gaan. Als je lijdt aan angst is het belangrijk dat je ermee leert leven. En ook dat je ‘technieken’ aanleert die je kunnen helpen om je emoties te kunnen beheersen wanneer angst plots een bommetje gooit op je dagelijks leven. Het alternatief is dat je passief je angst ondergaat en er niks aan doet, maar dit zal je steeds slechter en slechter laten voelen. Een veel betere oplossing is om je probleem meteen aan te pakken.

1. Neem verantwoordelijkheid

Kom onder ogen dat je angsten hebt en dat je ze moet aanpakken. Het kan dat je nooit alle symptomen van je angst kan elimineren. Maar al beseffen dat je er aan lijdt, en anderen laten weten dat je er aan lijdt, zijn twee belangrijke stappen.
Onthoud: Hoe meer controle je neemt over je leven, hoe minder waarschijnlijk het is dat de symptomen zullen opkomen.

2. Adem in …

Angst wordt vaak nog erger met een beperking op het ademhalen. Als je een angstaanval hebt – gelijkaardig aan een  paniekaanval – neem dan stappen om je ademhaling onder controle te brengen. Je ademhaling vertragen en diep inademen. Als het helpt, adem diep in, diep op je middenrif, kijk hoe je borst omhoog komt en je maag opzwelt en houdt die adem 5 seconden binnen, waarna je die langzaamaan laat gaan en je borst terug ziet inzakken. Plaats je schouders terug in houding en herhaal tot je je kalmer voelt.

3. Houd je bezig!

Angst valt je meestal in als je teveel over bepaalde problemen nadenkt. Jezelf tijd geven tot nadenken is een zeker weg om je angst je te laten aanvallen. Een manier om dit aan te pakken is om zeker te zijn dat je zaken te doen hebt van als je opstaat tot je terug gaat slapen. Vermoeiend? Natuurlijk. Maar met een beetje geluk kan je er ook goed door slapen. Het hoeft niet altijd fysieke bezighouding te zijn. Je zou kunnen lezen of wat handwerk doen zoals breien, of misschien even mediteren. Wees gefocust en toegewijd, zodat je gedachten niet plots afdwalen.

4. Sport een beetje

Wat hand in hand gaat met bezig zijn, is sporten. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar enkele keren per week sporten verbetert het gemoed en kan je helpen om je beter te voelen over jezelf. Het hoeven ook geen heftige aerobic oefeningen te zijn. Je kan wat yoga doen, wandelen of lengtes zwemmen. Sporten verhoogt je serotoninegehalte, verbrandt stresshormonen en geeft endorfines vrij die je algemene humeur verbeteren.

5. Herken je fysieke symptomen

Een andere methode om je angstsymptomen aan te pakken is om de focus te leggen op waar ze vandaan komen. Bijvoorbeeld, als je nek gespannen geraakt, geef dan aandacht aan je nek. Krijg je een borrelend gevoel in je buikstreek, concentreer je dan op dat gevoel. Als je moeite hebt met ademen, leg dan je volledige focus op je ademhaling. Ga om met dat gevoel, zoals een hond met een kluif, concentreer je, en als je aandacht weer eventjes weggaat, brengt het dan terug. Blijf dit doen tot je je rustiger voelt.

6. Plaats anderen op de eerste plaats

Soms is onze angst een teken dat we teveel met onszelf bezig zijn. Een andere manier om je angstsymptomen aan te pakken is niet teveel aan onszelf te denken, maar eerder aan anderen te denken. Ken je niemand anders die hulp nodig heeft? Een familielid, een buur, een vriend? Zo niet, misschien kan je dan wat van je vrije tijd gebruiken om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel? Door dat te doen zal je je gedachten verzetten van je eigen problemen en vreugde vinden in het helpen van anderen.

7. Vermijd de triggers van je angst

Normaal gaan we mijdend gedrag niet verdedigen, maar als je aan angst lijdt zijn er bepaalde triggers die een angstaanval uitlokken. Als je weet wat ze zijn, en je volgt geen therapie of behandeling om je ermee te helpen omgaan, dan is er geen enkele reden waarom je ze niet zou ontwijken. Als naar het nieuws kijken je angstig maakt, zet dan de tv af of zap weg. Als je je opwindt omdat je je ex tegenkomt op sociale media, verwijder dan je profiel of blokkeer hem/haar. Dit is vooral belangrijk een paar uur voor bedtijd. Jezelf opwinden ’s avonds zal je in bed doen woelen tot de vroege uurtjes.

8. Onderga de angst en doe het toch!

Als je kan, probeer dan je grenzen dagelijks een beetje te verleggen. Je zal zien dat je sommige symptomen van je angst kan counteren door het ding waar je het meest voor vreest onder ogen te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je iedere dag tegen iemand nieuw praat, of een paar kilometer rijden naar een plaats die je niet kent. Het doet er niet toe wat het is, en niemand anders moet het weten. Zet kleine doelen voor jezelf en zie jezelf beter worden.

9. Beeld je het slechtste in die je kan gebeuren

Als je de dingen kent die de oorzaak zijn voor je angstsymptomen, overweeg dan wat het slechtste is dat je kan overkomen. Wat is het slechtst mogelijke resultaat? Zelfs op zijn slechtst, je zal het nog altijd overleven en je zal de wereld niet kapotmaken dus er is geen reden voor je overdreven gepieker. Als je begint te panikeren, kalmeer je adelhaling. Uiteindelijk zal de paniek weggaan. Je bent volledig oké.

10. Concentreer je op de dingen waar je van houdt

Wanneer de last van de wereld op je schouders rust, maak dan lijstjes van alle dingen waar je van houdt. Dit kan rijstpap zijn, of een album van de Beatles, jouw hond, regen op een tinnen dak, het geluid van de zee, … Alles wat jou gelukkig maakt. Sommigen maken hun lijsten in schriftjes – ook wel een dankbaarheidsschriftje genoemd. Ga shoppen en koop jezelf een leuk schriftje waarin je al je ‘happy’ gedachten in verzameld.

11. Neem een positieve attitude aan

Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, als je diep in wanhoop bent maar je de voordelen probeert te zien in plaats van de nadelen, het goede in plaats van het slechte, en de mogelijkheden in plaats van de beperkingen, dan zal je kunnen gefocust blijven op van het leven genieten.

Je kan je angst niet op één nacht genezen, en soms kan het zelfs nooit worden genezen, maar je kan er alles aan proberen te doen om de zaken voor jezelf makkelijker te maken. Blijf praten met anderen over hoe je je voelt, beloon jezelf met dingen waar je van houdt en geloof erin dat het leven zal beteren.

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Hoe irrationele angsten verslaan

Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.

5 tips om het einde van de winter dragelijk te maken!

De winter loopt op zijn einde en we snakken allemaal naar die langverwachte zonnestralen. Waar blijven die heerlijke lentedagen, de verlengde weekends en de lange zomeravonden toch! De vermoeidheid slaat bij ons allemaal toe en we kunnen niet wachten tot de winter over is.

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Het dieet van de sterren: een sterrendieet?

Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.

5 tips bij de lenteschoonmaak!

De lente is in het land en dat brengt ons energie! Sommige van ons keken er al weken naar uit, maar nu is het eindelijk zover. De langverwachte lente is in het land. Weg met de winter! 

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Iedereen is uniek, zelfs in hun eigen slechte gewoontes of negatieve karaktereigenschappen. Hier zijn tips om je negatieve aspecten in balans te brengen!

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Leer leven met je angsten

Leer leven met je angsten
Leer leven met je angsten

Met angst leven is moeilijk. Je kan je alleen voelen omdat je moeite hebt om andere uit te legen wat je moet doorstaan of je kan ondervinden dat anderen ongeduldig met je zijn omdat ze jou niet begrijpen. Angst kan een chronische aandoening zijn die jaren blijft, of het kan acuut zijn en plotseling komen en weer gaan. Als je lijdt aan angst is het belangrijk dat je ermee leert leven. En ook dat je ‘technieken’ aanleert die je kunnen helpen om je emoties te kunnen beheersen wanneer angst plots een bommetje gooit op je dagelijks leven. Het alternatief is dat je passief je angst ondergaat en er niks aan doet, maar dit zal je steeds slechter en slechter laten voelen. Een veel betere oplossing is om je probleem meteen aan te pakken.

1. Neem verantwoordelijkheid

Kom onder ogen dat je angsten hebt en dat je ze moet aanpakken. Het kan dat je nooit alle symptomen van je angst kan elimineren. Maar al beseffen dat je er aan lijdt, en anderen laten weten dat je er aan lijdt, zijn twee belangrijke stappen.
Onthoud: Hoe meer controle je neemt over je leven, hoe minder waarschijnlijk het is dat de symptomen zullen opkomen.

2. Adem in …

Angst wordt vaak nog erger met een beperking op het ademhalen. Als je een angstaanval hebt – gelijkaardig aan een  paniekaanval – neem dan stappen om je ademhaling onder controle te brengen. Je ademhaling vertragen en diep inademen. Als het helpt, adem diep in, diep op je middenrif, kijk hoe je borst omhoog komt en je maag opzwelt en houdt die adem 5 seconden binnen, waarna je die langzaamaan laat gaan en je borst terug ziet inzakken. Plaats je schouders terug in houding en herhaal tot je je kalmer voelt.

3. Houd je bezig!

Angst valt je meestal in als je teveel over bepaalde problemen nadenkt. Jezelf tijd geven tot nadenken is een zeker weg om je angst je te laten aanvallen. Een manier om dit aan te pakken is om zeker te zijn dat je zaken te doen hebt van als je opstaat tot je terug gaat slapen. Vermoeiend? Natuurlijk. Maar met een beetje geluk kan je er ook goed door slapen. Het hoeft niet altijd fysieke bezighouding te zijn. Je zou kunnen lezen of wat handwerk doen zoals breien, of misschien even mediteren. Wees gefocust en toegewijd, zodat je gedachten niet plots afdwalen.

4. Sport een beetje

Wat hand in hand gaat met bezig zijn, is sporten. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar enkele keren per week sporten verbetert het gemoed en kan je helpen om je beter te voelen over jezelf. Het hoeven ook geen heftige aerobic oefeningen te zijn. Je kan wat yoga doen, wandelen of lengtes zwemmen. Sporten verhoogt je serotoninegehalte, verbrandt stresshormonen en geeft endorfines vrij die je algemene humeur verbeteren.

5. Herken je fysieke symptomen

Een andere methode om je angstsymptomen aan te pakken is om de focus te leggen op waar ze vandaan komen. Bijvoorbeeld, als je nek gespannen geraakt, geef dan aandacht aan je nek. Krijg je een borrelend gevoel in je buikstreek, concentreer je dan op dat gevoel. Als je moeite hebt met ademen, leg dan je volledige focus op je ademhaling. Ga om met dat gevoel, zoals een hond met een kluif, concentreer je, en als je aandacht weer eventjes weggaat, brengt het dan terug. Blijf dit doen tot je je rustiger voelt.

6. Plaats anderen op de eerste plaats

Soms is onze angst een teken dat we teveel met onszelf bezig zijn. Een andere manier om je angstsymptomen aan te pakken is niet teveel aan onszelf te denken, maar eerder aan anderen te denken. Ken je niemand anders die hulp nodig heeft? Een familielid, een buur, een vriend? Zo niet, misschien kan je dan wat van je vrije tijd gebruiken om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel? Door dat te doen zal je je gedachten verzetten van je eigen problemen en vreugde vinden in het helpen van anderen.

7. Vermijd de triggers van je angst

Normaal gaan we mijdend gedrag niet verdedigen, maar als je aan angst lijdt zijn er bepaalde triggers die een angstaanval uitlokken. Als je weet wat ze zijn, en je volgt geen therapie of behandeling om je ermee te helpen omgaan, dan is er geen enkele reden waarom je ze niet zou ontwijken. Als naar het nieuws kijken je angstig maakt, zet dan de tv af of zap weg. Als je je opwindt omdat je je ex tegenkomt op sociale media, verwijder dan je profiel of blokkeer hem/haar. Dit is vooral belangrijk een paar uur voor bedtijd. Jezelf opwinden ’s avonds zal je in bed doen woelen tot de vroege uurtjes.

8. Onderga de angst en doe het toch!

Als je kan, probeer dan je grenzen dagelijks een beetje te verleggen. Je zal zien dat je sommige symptomen van je angst kan counteren door het ding waar je het meest voor vreest onder ogen te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je iedere dag tegen iemand nieuw praat, of een paar kilometer rijden naar een plaats die je niet kent. Het doet er niet toe wat het is, en niemand anders moet het weten. Zet kleine doelen voor jezelf en zie jezelf beter worden.

9. Beeld je het slechtste in die je kan gebeuren

Als je de dingen kent die de oorzaak zijn voor je angstsymptomen, overweeg dan wat het slechtste is dat je kan overkomen. Wat is het slechtst mogelijke resultaat? Zelfs op zijn slechtst, je zal het nog altijd overleven en je zal de wereld niet kapotmaken dus er is geen reden voor je overdreven gepieker. Als je begint te panikeren, kalmeer je adelhaling. Uiteindelijk zal de paniek weggaan. Je bent volledig oké.

10. Concentreer je op de dingen waar je van houdt

Wanneer de last van de wereld op je schouders rust, maak dan lijstjes van alle dingen waar je van houdt. Dit kan rijstpap zijn, of een album van de Beatles, jouw hond, regen op een tinnen dak, het geluid van de zee, … Alles wat jou gelukkig maakt. Sommigen maken hun lijsten in schriftjes – ook wel een dankbaarheidsschriftje genoemd. Ga shoppen en koop jezelf een leuk schriftje waarin je al je ‘happy’ gedachten in verzameld.

11. Neem een positieve attitude aan

Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, als je diep in wanhoop bent maar je de voordelen probeert te zien in plaats van de nadelen, het goede in plaats van het slechte, en de mogelijkheden in plaats van de beperkingen, dan zal je kunnen gefocust blijven op van het leven genieten.

Je kan je angst niet op één nacht genezen, en soms kan het zelfs nooit worden genezen, maar je kan er alles aan proberen te doen om de zaken voor jezelf makkelijker te maken. Blijf praten met anderen over hoe je je voelt, beloon jezelf met dingen waar je van houdt en geloof erin dat het leven zal beteren.




Bach bloesem Mix 85: Angst

Bachbloesem mix 85 helpt om:

  • minder bang en ongerust te zijn
  • momenten van paniek te vermijden
  • uitdagingen te durven aangaan
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 85
Marie Pure

Andere artikelen


onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Lees het volledig artikel

Hoe irrationele angsten verslaan

Hoe irrationele angsten verslaan

Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.

Lees het volledig artikel

tips-bij-einde-van-de-winter

5 tips om het einde van de winter dragelijk te maken!

De winter loopt op zijn einde en we snakken allemaal naar die langverwachte zonnestralen. Waar blijven die heerlijke lentedagen, de verlengde weekends en de lange zomeravonden toch! De vermoeidheid slaat bij ons allemaal toe en we kunnen niet wachten tot de winter over is.

Lees het volledig artikel

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Lees het volledig artikel

beyonce sterrendieet

Het dieet van de sterren: een sterrendieet?

Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.

Lees het volledig artikel

lenteschoonmaak

5 tips bij de lenteschoonmaak!

De lente is in het land en dat brengt ons energie! Sommige van ons keken er al weken naar uit, maar nu is het eindelijk zover. De langverwachte lente is in het land. Weg met de winter! 

Lees het volledig artikel

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Tips om je negatieve aspecten in balans te brengen

Iedereen is uniek, zelfs in hun eigen slechte gewoontes of negatieve karaktereigenschappen. Hier zijn tips om je negatieve aspecten in balans te brengen!

Lees het volledig artikel

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe iets

Stop onmiddellijk met uitstellen en doe het!

Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....