Leer leven met je angsten

Leer leven met je angsten
Leer leven met je angsten

Met angst leven is moeilijk. Je kan je alleen voelen omdat je moeite hebt om andere uit te legen wat je moet doorstaan of je kan ondervinden dat anderen ongeduldig met je zijn omdat ze jou niet begrijpen. Angst kan een chronische aandoening zijn die jaren blijft, of het kan acuut zijn en plotseling komen en weer gaan. Als je lijdt aan angst is het belangrijk dat je ermee leert leven. En ook dat je ‘technieken’ aanleert die je kunnen helpen om je emoties te kunnen beheersen wanneer angst plots een bommetje gooit op je dagelijks leven. Het alternatief is dat je passief je angst ondergaat en er niks aan doet, maar dit zal je steeds slechter en slechter laten voelen. Een veel betere oplossing is om je probleem meteen aan te pakken.

1. Neem verantwoordelijkheid

Kom onder ogen dat je angsten hebt en dat je ze moet aanpakken. Het kan dat je nooit alle symptomen van je angst kan elimineren. Maar al beseffen dat je er aan lijdt, en anderen laten weten dat je er aan lijdt, zijn twee belangrijke stappen.
Onthoud: Hoe meer controle je neemt over je leven, hoe minder waarschijnlijk het is dat de symptomen zullen opkomen.

2. Adem in …

Angst wordt vaak nog erger met een beperking op het ademhalen. Als je een angstaanval hebt – gelijkaardig aan een  paniekaanval – neem dan stappen om je ademhaling onder controle te brengen. Je ademhaling vertragen en diep inademen. Als het helpt, adem diep in, diep op je middenrif, kijk hoe je borst omhoog komt en je maag opzwelt en houdt die adem 5 seconden binnen, waarna je die langzaamaan laat gaan en je borst terug ziet inzakken. Plaats je schouders terug in houding en herhaal tot je je kalmer voelt.

3. Houd je bezig!

Angst valt je meestal in als je teveel over bepaalde problemen nadenkt. Jezelf tijd geven tot nadenken is een zeker weg om je angst je te laten aanvallen. Een manier om dit aan te pakken is om zeker te zijn dat je zaken te doen hebt van als je opstaat tot je terug gaat slapen. Vermoeiend? Natuurlijk. Maar met een beetje geluk kan je er ook goed door slapen. Het hoeft niet altijd fysieke bezighouding te zijn. Je zou kunnen lezen of wat handwerk doen zoals breien, of misschien even mediteren. Wees gefocust en toegewijd, zodat je gedachten niet plots afdwalen.

4. Sport een beetje

Wat hand in hand gaat met bezig zijn, is sporten. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar enkele keren per week sporten verbetert het gemoed en kan je helpen om je beter te voelen over jezelf. Het hoeven ook geen heftige aerobic oefeningen te zijn. Je kan wat yoga doen, wandelen of lengtes zwemmen. Sporten verhoogt je serotoninegehalte, verbrandt stresshormonen en geeft endorfines vrij die je algemene humeur verbeteren.

5. Herken je fysieke symptomen

Een andere methode om je angstsymptomen aan te pakken is om de focus te leggen op waar ze vandaan komen. Bijvoorbeeld, als je nek gespannen geraakt, geef dan aandacht aan je nek. Krijg je een borrelend gevoel in je buikstreek, concentreer je dan op dat gevoel. Als je moeite hebt met ademen, leg dan je volledige focus op je ademhaling. Ga om met dat gevoel, zoals een hond met een kluif, concentreer je, en als je aandacht weer eventjes weggaat, brengt het dan terug. Blijf dit doen tot je je rustiger voelt.

6. Plaats anderen op de eerste plaats

Soms is onze angst een teken dat we teveel met onszelf bezig zijn. Een andere manier om je angstsymptomen aan te pakken is niet teveel aan onszelf te denken, maar eerder aan anderen te denken. Ken je niemand anders die hulp nodig heeft? Een familielid, een buur, een vriend? Zo niet, misschien kan je dan wat van je vrije tijd gebruiken om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel? Door dat te doen zal je je gedachten verzetten van je eigen problemen en vreugde vinden in het helpen van anderen.

7. Vermijd de triggers van je angst

Normaal gaan we mijdend gedrag niet verdedigen, maar als je aan angst lijdt zijn er bepaalde triggers die een angstaanval uitlokken. Als je weet wat ze zijn, en je volgt geen therapie of behandeling om je ermee te helpen omgaan, dan is er geen enkele reden waarom je ze niet zou ontwijken. Als naar het nieuws kijken je angstig maakt, zet dan de tv af of zap weg. Als je je opwindt omdat je je ex tegenkomt op sociale media, verwijder dan je profiel of blokkeer hem/haar. Dit is vooral belangrijk een paar uur voor bedtijd. Jezelf opwinden ’s avonds zal je in bed doen woelen tot de vroege uurtjes.

8. Onderga de angst en doe het toch!

Als je kan, probeer dan je grenzen dagelijks een beetje te verleggen. Je zal zien dat je sommige symptomen van je angst kan counteren door het ding waar je het meest voor vreest onder ogen te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je iedere dag tegen iemand nieuw praat, of een paar kilometer rijden naar een plaats die je niet kent. Het doet er niet toe wat het is, en niemand anders moet het weten. Zet kleine doelen voor jezelf en zie jezelf beter worden.

9. Beeld je het slechtste in die je kan gebeuren

Als je de dingen kent die de oorzaak zijn voor je angstsymptomen, overweeg dan wat het slechtste is dat je kan overkomen. Wat is het slechtst mogelijke resultaat? Zelfs op zijn slechtst, je zal het nog altijd overleven en je zal de wereld niet kapotmaken dus er is geen reden voor je overdreven gepieker. Als je begint te panikeren, kalmeer je adelhaling. Uiteindelijk zal de paniek weggaan. Je bent volledig oké.

10. Concentreer je op de dingen waar je van houdt

Wanneer de last van de wereld op je schouders rust, maak dan lijstjes van alle dingen waar je van houdt. Dit kan rijstpap zijn, of een album van de Beatles, jouw hond, regen op een tinnen dak, het geluid van de zee, … Alles wat jou gelukkig maakt. Sommigen maken hun lijsten in schriftjes – ook wel een dankbaarheidsschriftje genoemd. Ga shoppen en koop jezelf een leuk schriftje waarin je al je ‘happy’ gedachten in verzameld.

11. Neem een positieve attitude aan

Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, als je diep in wanhoop bent maar je de voordelen probeert te zien in plaats van de nadelen, het goede in plaats van het slechte, en de mogelijkheden in plaats van de beperkingen, dan zal je kunnen gefocust blijven op van het leven genieten.

Je kan je angst niet op één nacht genezen, en soms kan het zelfs nooit worden genezen, maar je kan er alles aan proberen te doen om de zaken voor jezelf makkelijker te maken. Blijf praten met anderen over hoe je je voelt, beloon jezelf met dingen waar je van houdt en geloof erin dat het leven zal beteren.




Bach bloesem Mix 85: Angst

Bachbloesem mix 85 helpt om:

  • minder bang en ongerust te zijn
  • momenten van paniek te vermijden
  • uitdagingen te durven aangaan
Klik hier en ontdek Bach bloesem mix 85
Marie Pure

Andere artikelen


Zet je seksleven je relatie op het spel

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Lees het volledig artikel

Jouw fouten als ouder

Jouw fouten als ouder

Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.

Lees het volledig artikel

Waarom ik niet

Waarom ik niet?

Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.

Lees het volledig artikel

5 tekenen van narcistische perversie

5 tekenen van narcistische perversie

Narcisme is een term die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die heel erg vol van zichzelf is of te ijdel. Echter gaat narcisme lang niet over eigenliefde.

Lees het volledig artikel

Loslaten een gids voor nabestaanden

Loslaten: een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

Lees het volledig artikel

generatiey-2

Is kiezen verliezen?

Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.

Lees het volledig artikel

Hoe toxisch gedrag spotten

Hoe toxisch gedrag spotten

Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.

Lees het volledig artikel

7 redenen waarom je kind slecht presteert

7 redenen waarom je kind slecht presteert

Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.

Lees het volledig artikel

Eeuwig leven de gewoontes van mensen die lang en gezond leven

Eeuwig leven: de gewoontes van mensen die lang en gezond leven

Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende verhalen verteld over onsterfelijkheid. Van oude Griekse mythes tot de nieuwste films en boeken, de droom van een eeuwige jeugd gaat al generaties lang mee.

Lees het volledig artikel

motilium-touristil

Medicijnen uit de handel

Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....