Bach bloesem advies

7 redenen waarom je deze Blue Monday geen blauwtje moet lopen

7 redenen waarom je deze Blue Monday geen blauwtje moet lopen

Januari heeft de reputatie de meest depri maand van het jaar te zijn. Het kom meteen na december en dat is een moeilijke maand om op te volgen. December is de maand van de feestjes, eten, drinken, cadeautjes, nieuwe kleren, Kerst en mensen, mensen, mensen. De 2de januari zijn we uitgefeest, en ons vuur staat dan op een waakvlammetje, onze bankrekeningen zijn opgesoupeerd, het weer op het Noordelijke halfrond is koud en miserabel, en we voelen ons dik en opgeblazen. Daarom komt het niet als een verrassing dat de de derde maandag van januari de meest miserabele dag van het jaar genoemd wordt; Blue Monday.

In 2018 valt Blue Monday, zoals het officieel gekend is, op de 15de januari. Bereid je dus voor om je neerslachtig en terneergeslagen te voelen. Geen hoop, geen zin in niets, gewoon in je bed willen liggen. Alles is verloren.

Wacht even!

Laten we januari iets duidelijker onder de loep nemen om ons denken aan te passen.

Het idee van een Blue Monday is een hoop onzin

Als je eens goed bekijkt hoe Blue Monday ontstaan is dan ga je wel zien dat het een hoop onzin is. Het gedacht van de meest depressieve dag van het jaar ontstond in een PR-bericht in 2005, door een reisorganisatie die Sky Travel heet. Zij claimden de datum berekend te hebben door met de volgende factoren rekening te houden:

  • Het weer
  • Hoeveel geld je op dat moment hebt
  • Hoeveel tijd er voorbij is sinds Kerstmis
  • De lage motivatie
  • De tijd die verstreken is sinds je je goede voornemens bij oud en nieuw hebt gemaakt (met de implicatie dat we gefaald hebben om ze te houden)

Het PR-bericht claimde een academische ondersteuning te hebben, maar dit is doorheen de jaren ontkent geweest, en de formule voor de berekening werd omschreven als onlogisch, en het hele ding wordt als ‘pseudowetenschap’ van de  ergste soort omschreven.

Dus dat is eigenlijk alles wat je moet weten om de notie van de meest miserabele dag uit het jaar achter jou te laten. Laten we eens bekijken hoe we van Blue Monday een Brilliant Monday kunnen maken!

Hoe je van Blue Monday een Brilliant Monday kan maken

1. Het jaar is nog jong

Als je goede voornemens had gemaakt, en je hebt die al gebroken, wat dan? Het jaar is nog altijd gloednieuw! Je hebt nog een fantastische 350 dagen te gaan waarin je al je plannen in actie kan omzetten en een echt verschil gaan maken in jouw wereld, of die van iemand anders. Je kan het toch nog niet opgeven, 15 dagen ver in 2018? Pik jezelf op, en ga er weer voor. Je kan dit!

2. Januari is een mooie maand

In januari, wanneer de wereld zo kaal en grimmig is, ga je de Aarde anders gaan zien. Ik daag je uit om deze 15de januari een wandeling te maken en echt naar het verschil te gaan kijken. Kijk eens naar de dieren die er nog zijn en voedsel verzamelen. Kijk eens naar de bomen, de struiken, die al hun bladeren zijn verloren en aan het wachten zijn op het juiste moment om opnieuw te gaan bloeien. Vaak is het zo dat we in januari  kunnen genieten van een helder blauwe lucht, scherpe witte wolken, diepe vorst of sneeuwval. Voor velen onder ons is dat eens iets anders en daarom opwindend. Ga uit wandelen, neem foto’s, ga naar buiten, schilder landschappen. Spot het verschil in het seizoen!

3. Maak het gezellig

Nog een reden om van januari te houden is de gezelligheid. Enkele weken geleden kreeg je vast geschenken van je naasten en liefsten. Heb je ze al opgeborgen? Gehouden voor later? Haal ze uit en verwen jezelf met de sokken en sjaals, de toiletartikelen en de wijn. Deze 15de januari, maak je van Blue Monday een briljante maandag door je meest comfortabele en warmste pyjama aan te trekken, jezelf te wikkelen in een dekentje, en je voeten omhoog te leggen na het werken. Steek een vuurtje aan, bekijk een film, eet een chocolaatje, lees een boek, luister naar nieuwe muziek. Ja het is koud buiten, meer het is geen excuus om het jezelf moeilijk te maken wanneer je omgeven bent door dingen waarmee je jezelf kan verwennen.

4. December was niet zo fantastisch

Ik denk vaak dat mensen zich zo slecht voelen in januari omdat ze de opwinding van december missen. Ik begrijp dat niet zo goed. December is stresserend – het is allemaal haast, haast, haast. Hier een feestje, daar een feestje. Allemaal deadlines die moeten gehaald worden op het werk voor het einde van het jaar. Veel te veel eten en veel te veel suiker. Er is een vorm van verwachting die dan gevolgd wordt door ontgoocheling. Er is een soort verlangen om het telkens beter te doen dan vorig jaar. Het kan je echt slecht laten voelen.

Dus nu met Blue Monday, neem je de tijd om te genieten van de rust, de vrede en de stilte; Als je graag alleen bent, wees dan alleen. Geniet van het gebrek aan verwachtingen. En als je het verlangt, neem dan een dag verlof en doe helemaal niets. Want op Brilliant Monday, doe je precies wat jij wilt!

En dan nog, geniet ervan dat de volgende Kerst nog ver weg is!

5. Kijk in het licht

De kortste dag, de winterzonnewende, vindt plaats op de 21ste december. Tegen de 15de januari zal het daglicht al gestaag gestegen zijn. De zomer komt eraan.

6. Vind je creativiteit

Nu de feestdagen voorbij zijn, hebben we eindelijk tijd om de kunstige en handige dingen te doen die we altijd al wilden doen. Je kan klein beginnen en gewoon iets uitproberen. Niemand hoeft te zien wat je doet, het is van jou en jou alleen. Deze Blue Monday, koop je wat goedkope verfpotjes, haal je het stof van je naaimachine, open je dat Word document, of zoek je die YouTubevideo terug over trombone spelen.

7. Januari is het eerste hoofdstuk in je 2018-boek

Je hebt enkele weken om uit te dokteren hoe je het jaar gaat plannen, maar je zou je Brilliant Monday echt moeten gaan gebruiken om je nieuwe verhaallijn voor het jaar eindelijk te starten. Beeld je in dat je alles wat je wou doen kon doen, of kon zijn wat je wou zijn. Wat zou je dan doen? Bekijk eens hoeveel daarvan je kan bereiken, maand per maand, te starten vanaf Blue Monday.

Veel succes, en laat ons weten hoe jou Brilliant Monday geworden is!

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Waarom je niet de beste bent

Wat zijn jouw doelen in het leven? Plan je rijk te zijn, een topvoetballer, een goede ouder of de eerste minister te worden? Hoe je ook je leven plant, vroeg of laat zal je obstakels tegenkomen die je voorkomen je doelen te bereiken.

Doe jij genoeg om ouderdomsdiabetes te voorkomen?

Het is alarmerend nieuws, steeds meer twintigers en dertigers krijgen te maken met diabetes type 2. De stijging gaat hand in hand met een obesitasepidemie.

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Hij is in het land… de griep

Als er nu iets is wat we in deze periode van het jaar liefst niet verwelkomen, dan is het wel de griep. En nochtans komt deze elk jaar opnieuw langs. En het bezoek van de griep gaat meestal niet onopgemerkt voorbij. De griep eist elk jaar dodelijke slachtoffers. Wat kan je eraan doen?

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Het tijdperk van digibesitas

Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media

Crashdieet: garantie op crashen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.

7 redenen waarom je deze Blue Monday geen blauwtje moet lopen

7 redenen waarom je deze Blue Monday geen blauwtje moet lopen
7 redenen waarom je deze Blue Monday geen blauwtje moet lopen

Januari heeft de reputatie de meest depri maand van het jaar te zijn. Het kom meteen na december en dat is een moeilijke maand om op te volgen. December is de maand van de feestjes, eten, drinken, cadeautjes, nieuwe kleren, Kerst en mensen, mensen, mensen. De 2de januari zijn we uitgefeest, en ons vuur staat dan op een waakvlammetje, onze bankrekeningen zijn opgesoupeerd, het weer op het Noordelijke halfrond is koud en miserabel, en we voelen ons dik en opgeblazen. Daarom komt het niet als een verrassing dat de de derde maandag van januari de meest miserabele dag van het jaar genoemd wordt; Blue Monday.

In 2018 valt Blue Monday, zoals het officieel gekend is, op de 15de januari. Bereid je dus voor om je neerslachtig en terneergeslagen te voelen. Geen hoop, geen zin in niets, gewoon in je bed willen liggen. Alles is verloren.

Wacht even!

Laten we januari iets duidelijker onder de loep nemen om ons denken aan te passen.

Het idee van een Blue Monday is een hoop onzin

Als je eens goed bekijkt hoe Blue Monday ontstaan is dan ga je wel zien dat het een hoop onzin is. Het gedacht van de meest depressieve dag van het jaar ontstond in een PR-bericht in 2005, door een reisorganisatie die Sky Travel heet. Zij claimden de datum berekend te hebben door met de volgende factoren rekening te houden:

  • Het weer
  • Hoeveel geld je op dat moment hebt
  • Hoeveel tijd er voorbij is sinds Kerstmis
  • De lage motivatie
  • De tijd die verstreken is sinds je je goede voornemens bij oud en nieuw hebt gemaakt (met de implicatie dat we gefaald hebben om ze te houden)

Het PR-bericht claimde een academische ondersteuning te hebben, maar dit is doorheen de jaren ontkent geweest, en de formule voor de berekening werd omschreven als onlogisch, en het hele ding wordt als ‘pseudowetenschap’ van de  ergste soort omschreven.

Dus dat is eigenlijk alles wat je moet weten om de notie van de meest miserabele dag uit het jaar achter jou te laten. Laten we eens bekijken hoe we van Blue Monday een Brilliant Monday kunnen maken!

Hoe je van Blue Monday een Brilliant Monday kan maken

1. Het jaar is nog jong

Als je goede voornemens had gemaakt, en je hebt die al gebroken, wat dan? Het jaar is nog altijd gloednieuw! Je hebt nog een fantastische 350 dagen te gaan waarin je al je plannen in actie kan omzetten en een echt verschil gaan maken in jouw wereld, of die van iemand anders. Je kan het toch nog niet opgeven, 15 dagen ver in 2018? Pik jezelf op, en ga er weer voor. Je kan dit!

2. Januari is een mooie maand

In januari, wanneer de wereld zo kaal en grimmig is, ga je de Aarde anders gaan zien. Ik daag je uit om deze 15de januari een wandeling te maken en echt naar het verschil te gaan kijken. Kijk eens naar de dieren die er nog zijn en voedsel verzamelen. Kijk eens naar de bomen, de struiken, die al hun bladeren zijn verloren en aan het wachten zijn op het juiste moment om opnieuw te gaan bloeien. Vaak is het zo dat we in januari  kunnen genieten van een helder blauwe lucht, scherpe witte wolken, diepe vorst of sneeuwval. Voor velen onder ons is dat eens iets anders en daarom opwindend. Ga uit wandelen, neem foto’s, ga naar buiten, schilder landschappen. Spot het verschil in het seizoen!

3. Maak het gezellig

Nog een reden om van januari te houden is de gezelligheid. Enkele weken geleden kreeg je vast geschenken van je naasten en liefsten. Heb je ze al opgeborgen? Gehouden voor later? Haal ze uit en verwen jezelf met de sokken en sjaals, de toiletartikelen en de wijn. Deze 15de januari, maak je van Blue Monday een briljante maandag door je meest comfortabele en warmste pyjama aan te trekken, jezelf te wikkelen in een dekentje, en je voeten omhoog te leggen na het werken. Steek een vuurtje aan, bekijk een film, eet een chocolaatje, lees een boek, luister naar nieuwe muziek. Ja het is koud buiten, meer het is geen excuus om het jezelf moeilijk te maken wanneer je omgeven bent door dingen waarmee je jezelf kan verwennen.

4. December was niet zo fantastisch

Ik denk vaak dat mensen zich zo slecht voelen in januari omdat ze de opwinding van december missen. Ik begrijp dat niet zo goed. December is stresserend – het is allemaal haast, haast, haast. Hier een feestje, daar een feestje. Allemaal deadlines die moeten gehaald worden op het werk voor het einde van het jaar. Veel te veel eten en veel te veel suiker. Er is een vorm van verwachting die dan gevolgd wordt door ontgoocheling. Er is een soort verlangen om het telkens beter te doen dan vorig jaar. Het kan je echt slecht laten voelen.

Dus nu met Blue Monday, neem je de tijd om te genieten van de rust, de vrede en de stilte; Als je graag alleen bent, wees dan alleen. Geniet van het gebrek aan verwachtingen. En als je het verlangt, neem dan een dag verlof en doe helemaal niets. Want op Brilliant Monday, doe je precies wat jij wilt!

En dan nog, geniet ervan dat de volgende Kerst nog ver weg is!

5. Kijk in het licht

De kortste dag, de winterzonnewende, vindt plaats op de 21ste december. Tegen de 15de januari zal het daglicht al gestaag gestegen zijn. De zomer komt eraan.

6. Vind je creativiteit

Nu de feestdagen voorbij zijn, hebben we eindelijk tijd om de kunstige en handige dingen te doen die we altijd al wilden doen. Je kan klein beginnen en gewoon iets uitproberen. Niemand hoeft te zien wat je doet, het is van jou en jou alleen. Deze Blue Monday, koop je wat goedkope verfpotjes, haal je het stof van je naaimachine, open je dat Word document, of zoek je die YouTubevideo terug over trombone spelen.

7. Januari is het eerste hoofdstuk in je 2018-boek

Je hebt enkele weken om uit te dokteren hoe je het jaar gaat plannen, maar je zou je Brilliant Monday echt moeten gaan gebruiken om je nieuwe verhaallijn voor het jaar eindelijk te starten. Beeld je in dat je alles wat je wou doen kon doen, of kon zijn wat je wou zijn. Wat zou je dan doen? Bekijk eens hoeveel daarvan je kan bereiken, maand per maand, te starten vanaf Blue Monday.

Veel succes, en laat ons weten hoe jou Brilliant Monday geworden is!


Marie Pure

Andere artikelen


Waarom je niet de beste bent

Waarom je niet de beste bent

Wat zijn jouw doelen in het leven? Plan je rijk te zijn, een topvoetballer, een goede ouder of de eerste minister te worden? Hoe je ook je leven plant, vroeg of laat zal je obstakels tegenkomen die je voorkomen je doelen te bereiken.

Lees het volledig artikel

ouderdomsdiabetes-voorkomen

Doe jij genoeg om ouderdomsdiabetes te voorkomen?

Het is alarmerend nieuws, steeds meer twintigers en dertigers krijgen te maken met diabetes type 2. De stijging gaat hand in hand met een obesitasepidemie.

Lees het volledig artikel

gameverslaving

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Lees het volledig artikel

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

Musturbeer jij te veel

Musturbeer jij te veel?

Lijd jij aan een aandoening die gekend is als “Musturbatie”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 50 door psychotherapeut Albert Ellis en beschreven als een manier waarop een negatieve innerlijke stem onze gedachten beïnvloedt en ons slaat met woorden als “moet (must)”, zou moeten en zal moeten.

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

griep

Hij is in het land… de griep

Als er nu iets is wat we in deze periode van het jaar liefst niet verwelkomen, dan is het wel de griep. En nochtans komt deze elk jaar opnieuw langs. En het bezoek van de griep gaat meestal niet onopgemerkt voorbij. De griep eist elk jaar dodelijke slachtoffers. Wat kan je eraan doen?

Lees het volledig artikel

drinkgewoontes

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?

Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.

Lees het volledig artikel

digibesitas

Het tijdperk van digibesitas

Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media

Lees het volledig artikel

crashdieet

Crashdieet: garantie op crashen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....