Inhoud 50 ml
Aanbevolen kuur
Onmiddellijk leverbaar
GRATIS verzending vanaf € 30.00
BTW Incl.
Je kent ze vast wel, van die stereotype grappen die vaak worden gemaakt over de midlifecrisis. Mensen zouden in deze levensfase allerlei buitensporige en impulsieve dingen bedenken, zoals je partner verlaten, een flitsende motor aanschaffen of ondoordacht switchen van baan.
De middelbare leeftijd is niet de enige levensfase die geassocieerd wordt met een ‘crisis’. Ook mensen die achterin de 20, begin 30 zijn, hebben kans op het ervaren van veel emoties. Soms leidt dit tot angsten en depressies.
Deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheid zijn het echter niet eens met de term ‘crisis’. Natuurlijk kun je door de overgang van de ene naar de andere fase van je leven neerslachtig worden. Het kan echter net zo goed dat je juist rond deze levensfases start met een nieuwe persoonlijke ontwikkeling. Er ontspringt zich een bron van energie en creativiteit in je. In ieder geval is het van essentieel belang om tekenen van een midlife- of quarterlifecrisis op tijd te herkennen. Zo kun je acties ondernemen die een vervelende depressie of andere nare gevolgen voorkomen.
Als we ouder worden, kunnen we tijdens het doorlopen van de diverse levensfasen, diepgaande en plotselinge veranderingen ervaren. De midlifecrisis vindt plaats in de overgangsperiode tussen de 40 en de 55 jaar. Uiteraard is hierin variatie mogelijk. Het is overigens goed om te bedenken dat mannen en vrouwen deze crisis op een totaal verschillende wijze kunnen ervaren.
Soms verwarren mensen een midlifecrisis met een depressie. Een belangrijk verschil is echter dat een depressie een biologische aandoening is waarbij je elke dag somber bent. Tijdens een midlifecrisis varieert dit juist. De ene dag voel je je prima en de volgende dag kun je de hele dag huilen en voel je je ontzettend verdrietig.
Een midlifecrisis is, in tegenstelling tot een depressie, een psychische aandoening waarbij je in conflict bent met jezelf. Je wilt jezelf op een bepaalde manier zien, maar de praktijk is anders. Je wilt dus niet zijn zoals je op dat moment bent en dat zorgt voor een crisis. De term ‘midlifecrisis’ werd in 1957 bedacht door wetenschapper Elliot Jacques. Hij was echter niet de eerste die het over deze aandoening had. Bekijk je kunst van eeuwen geleden, dan zie je ook al dat mensen de overgang van de ene naar de andere levensfase soms als een grote uitdaging zagen. Hetzelfde zie je in de literatuur.
Psycholoog Erik Erikson probeerde de uitdagingen van de verschillende levensfasen te definiëren. Hij stelde dat jongvolwassenen moeten dealen met het conflict tussen enerzijds intimiteit en anderzijds isolement. Lossen ze dit op een goede manier op, dan groeien ze uit tot volwassenen die op een goede manier liefdevolle relaties kunnen aangaan. Mensen van middelbare leeftijd moeten de strijd aangaan tussen stagnatie en betekenisvol willen zijn en blijven. Dit is op te lossen door het ouderschap of door zorgzaamheid voor anderen.
Ben je benieuwd of jij op dit moment in een midlifecrisis zit? Het kan best lastig zijn om hierachter te komen. Zeker omdat een aantal kenmerken veel overlap hebben met die van een depressie. En ook omdat het soms dagen goed gaat en dan plotseling weer niet. Probeer eens voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:
Heb je van deze vragen er vijf of meer met ja beantwoord, dan zijn er wat aanpassingen nodig om weer beter in je vel te komen.
Mannen en vrouwen ervaren een midlife crisis vaak heel verschillend al zijn er zeker ook overeenkomsten. Mannen kunnen last hebben van prikkelbaarheid en agressie. Vaak neemt het libido af en soms ontstaan er erectieproblemen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van Bach bloesem Mix 41. Dit stimuleert onder meer de zin in seks.
Vrouwen kunnen soms dezelfde symptomen als mannen ervaren. Zij zullen echter eerder in tranen uitbarsten dan enorm agressief worden. Bovendien hebben zij te maken met hormonale veranderingen die de crisis soms nog iets groter maken. Bach bloesem Mix 40 kan een goede oplossing zijn. Hierdoor verbetert de slaap, het libido stijgt en het gewicht blijft beter onder controle.
Enerzijds is je leven fantastisch als je rond de 30 bent. Je beleeft van alles en er is steeds wel weer een nieuwe leuke uitdaging die zich aandient. Aan de andere kant is het ook een levensfase waarin veel verandert. Je studeert af aan de universiteit, je koopt je eerste huis, je gaat samenwonen met een partner of misschien krijg je wel een baby. Al deze ingrijpende gebeurtenissen zorgen soms voor stress. Het gaat er vooral om hoe je weet te dealen met al deze veranderingen.
Heb je te maken met een quarterlifecrisis, negeer de signalen dan niet. Maak je jezelf veel zorgen en ben je vaak gestrest? Kijk eens naar de volgende vragen:
Heb je een of meer vragen met ja beantwoord, dan zou het kunnen dat je in een quarterlifecrisis beland bent. Maar, maak je niet te veel zorgen, want je bent zeker niet de enige. Negeer echter de signalen niet, want als je dat doet, loop je kans op paniekaanvallen, overmatig drankgebruik of een depressie. Erken dat je in een crisis zit en zoek naar goede oplossingen.
Accepteer je leven zoals je dat tot nu toe geleid hebt. Ga door met het ingeslagen pad als je tevreden bent en zo niet, verander dingen!
Je hebt het gevoel dat je in een crisis zit? Handel niet overhaast. Denk niet dat al je problemen voorbij zijn als je je baan opzegt of als je je partner de deur wijst. Neem de tijd.
Heb je een fijne vriend of iemand in de familie waar je goed mee kunt praten? Vertel over de issues waar je mee loopt. Lukt dat niet, zoek dan een hulpverlener of therapeut. Vertellen waar je mee worstelt, kan al een enorme opluchting zijn. Wellicht kom je er na een paar gesprekken ook achter dat de problemen helemaal niet zo groot zijn als dat je dacht. Een andere persoon helpt je soms met een nuchtere en objectieve kijk op de dingen.
Kom je er achter dat het toch echt noodzakelijk is om dingen in je leven te veranderen? Zijn hier anderen bij betrokken? Vertel het dan voorzichtig en met compassie.
Tot slot nog een paar praktische tips:
Heb je het idee dat je in een midlifecrisis of een quarterlifecrisis zit, bedenk dan dat dit een fase is die overgaat. Neem de tijd. Maak de juiste keuzes. Geloof dat je na deze crisis weer verder gaat met een prachtig, gelukkig en bevredigend leven.
Bronnen:
https://www.verywellmind.com/what-are-the-signs-of-a-midlife-crisis-4175827
https://onlinedegrees.bradley.edu/blog/understanding-the-quarter-life-crisis/
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/08/31/15-signs-youve-hit-your-mid-life-crisis-and-what-to-do-about-it/
Gecreëerd door Tom Vermeersch (bio)
Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.
Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte?
Het MERS virus: reden tot paniek?
Het aantal mensen dat tot voor kort ooit over het MERS-virus had gehoord, kan je vast en zeker op één hand tellen. Momenteel duiken er echter steeds meer en meer artikels op in de pers over dit virus. Wat is er aan de hand? Is dit een nieuw soort virus? Is er sprake van een bedreiging? Of zijn er bepaalde gebieden die we beter vermijden?
Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.
Verwacht jij te veel van anderen?
Verwacht jij meer van anderen dan dat ze geven? Tekens dat je te veel vraagt – en hoe je dat patroon doorbreekt.
Waarom is het moeilijk om terug naar school te gaan?
De zomervakantie is voorbij, maar de kinderen hebben langer dan dat thuisgezeten. Terug naar school gaan tijdens deze pandemie is een heel nieuwe ervaring voor iedereen. Het is begrijpelijk dat kinderen zich daar een beetje zorgen over maken, want hoe moet het nu verder?
Energiedrankjes: niet de gezondste oplossing
De populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.
Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.
De pandemie heeft helaas velen van ons gedwongen om bepaalde dromen in de wacht te zetten. We hebben moeten accepteren dat we sommige dromen en doelen op de lange baan moeten schuiven. Dat is logisch, maar je weet dat we ze wel weer zullen gaan oppakken in de nabije toekomst.
De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.
Verwacht jij te veel van anderen? Doe de test!
Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.
Je kent ze vast wel, van die stereotype grappen die vaak worden gemaakt over de midlifecrisis. Mensen zouden in deze levensfase allerlei buitensporige en impulsieve dingen bedenken, zoals je partner verlaten, een flitsende motor aanschaffen of ondoordacht switchen van baan.
De middelbare leeftijd is niet de enige levensfase die geassocieerd wordt met een ‘crisis’. Ook mensen die achterin de 20, begin 30 zijn, hebben kans op het ervaren van veel emoties. Soms leidt dit tot angsten en depressies.
Deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheid zijn het echter niet eens met de term ‘crisis’. Natuurlijk kun je door de overgang van de ene naar de andere fase van je leven neerslachtig worden. Het kan echter net zo goed dat je juist rond deze levensfases start met een nieuwe persoonlijke ontwikkeling. Er ontspringt zich een bron van energie en creativiteit in je. In ieder geval is het van essentieel belang om tekenen van een midlife- of quarterlifecrisis op tijd te herkennen. Zo kun je acties ondernemen die een vervelende depressie of andere nare gevolgen voorkomen.
Als we ouder worden, kunnen we tijdens het doorlopen van de diverse levensfasen, diepgaande en plotselinge veranderingen ervaren. De midlifecrisis vindt plaats in de overgangsperiode tussen de 40 en de 55 jaar. Uiteraard is hierin variatie mogelijk. Het is overigens goed om te bedenken dat mannen en vrouwen deze crisis op een totaal verschillende wijze kunnen ervaren.
Soms verwarren mensen een midlifecrisis met een depressie. Een belangrijk verschil is echter dat een depressie een biologische aandoening is waarbij je elke dag somber bent. Tijdens een midlifecrisis varieert dit juist. De ene dag voel je je prima en de volgende dag kun je de hele dag huilen en voel je je ontzettend verdrietig.
Een midlifecrisis is, in tegenstelling tot een depressie, een psychische aandoening waarbij je in conflict bent met jezelf. Je wilt jezelf op een bepaalde manier zien, maar de praktijk is anders. Je wilt dus niet zijn zoals je op dat moment bent en dat zorgt voor een crisis. De term ‘midlifecrisis’ werd in 1957 bedacht door wetenschapper Elliot Jacques. Hij was echter niet de eerste die het over deze aandoening had. Bekijk je kunst van eeuwen geleden, dan zie je ook al dat mensen de overgang van de ene naar de andere levensfase soms als een grote uitdaging zagen. Hetzelfde zie je in de literatuur.
Psycholoog Erik Erikson probeerde de uitdagingen van de verschillende levensfasen te definiëren. Hij stelde dat jongvolwassenen moeten dealen met het conflict tussen enerzijds intimiteit en anderzijds isolement. Lossen ze dit op een goede manier op, dan groeien ze uit tot volwassenen die op een goede manier liefdevolle relaties kunnen aangaan. Mensen van middelbare leeftijd moeten de strijd aangaan tussen stagnatie en betekenisvol willen zijn en blijven. Dit is op te lossen door het ouderschap of door zorgzaamheid voor anderen.
Ben je benieuwd of jij op dit moment in een midlifecrisis zit? Het kan best lastig zijn om hierachter te komen. Zeker omdat een aantal kenmerken veel overlap hebben met die van een depressie. En ook omdat het soms dagen goed gaat en dan plotseling weer niet. Probeer eens voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:
Heb je van deze vragen er vijf of meer met ja beantwoord, dan zijn er wat aanpassingen nodig om weer beter in je vel te komen.
Mannen en vrouwen ervaren een midlife crisis vaak heel verschillend al zijn er zeker ook overeenkomsten. Mannen kunnen last hebben van prikkelbaarheid en agressie. Vaak neemt het libido af en soms ontstaan er erectieproblemen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van Bach bloesem Mix 41. Dit stimuleert onder meer de zin in seks.
Vrouwen kunnen soms dezelfde symptomen als mannen ervaren. Zij zullen echter eerder in tranen uitbarsten dan enorm agressief worden. Bovendien hebben zij te maken met hormonale veranderingen die de crisis soms nog iets groter maken. Bach bloesem Mix 40 kan een goede oplossing zijn. Hierdoor verbetert de slaap, het libido stijgt en het gewicht blijft beter onder controle.
Enerzijds is je leven fantastisch als je rond de 30 bent. Je beleeft van alles en er is steeds wel weer een nieuwe leuke uitdaging die zich aandient. Aan de andere kant is het ook een levensfase waarin veel verandert. Je studeert af aan de universiteit, je koopt je eerste huis, je gaat samenwonen met een partner of misschien krijg je wel een baby. Al deze ingrijpende gebeurtenissen zorgen soms voor stress. Het gaat er vooral om hoe je weet te dealen met al deze veranderingen.
Heb je te maken met een quarterlifecrisis, negeer de signalen dan niet. Maak je jezelf veel zorgen en ben je vaak gestrest? Kijk eens naar de volgende vragen:
Heb je een of meer vragen met ja beantwoord, dan zou het kunnen dat je in een quarterlifecrisis beland bent. Maar, maak je niet te veel zorgen, want je bent zeker niet de enige. Negeer echter de signalen niet, want als je dat doet, loop je kans op paniekaanvallen, overmatig drankgebruik of een depressie. Erken dat je in een crisis zit en zoek naar goede oplossingen.
Accepteer je leven zoals je dat tot nu toe geleid hebt. Ga door met het ingeslagen pad als je tevreden bent en zo niet, verander dingen!
Je hebt het gevoel dat je in een crisis zit? Handel niet overhaast. Denk niet dat al je problemen voorbij zijn als je je baan opzegt of als je je partner de deur wijst. Neem de tijd.
Heb je een fijne vriend of iemand in de familie waar je goed mee kunt praten? Vertel over de issues waar je mee loopt. Lukt dat niet, zoek dan een hulpverlener of therapeut. Vertellen waar je mee worstelt, kan al een enorme opluchting zijn. Wellicht kom je er na een paar gesprekken ook achter dat de problemen helemaal niet zo groot zijn als dat je dacht. Een andere persoon helpt je soms met een nuchtere en objectieve kijk op de dingen.
Kom je er achter dat het toch echt noodzakelijk is om dingen in je leven te veranderen? Zijn hier anderen bij betrokken? Vertel het dan voorzichtig en met compassie.
Tot slot nog een paar praktische tips:
Heb je het idee dat je in een midlifecrisis of een quarterlifecrisis zit, bedenk dan dat dit een fase is die overgaat. Neem de tijd. Maak de juiste keuzes. Geloof dat je na deze crisis weer verder gaat met een prachtig, gelukkig en bevredigend leven.
Bronnen:
https://www.verywellmind.com/what-are-the-signs-of-a-midlife-crisis-4175827
https://onlinedegrees.bradley.edu/blog/understanding-the-quarter-life-crisis/
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/08/31/15-signs-youve-hit-your-mid-life-crisis-and-what-to-do-about-it/
Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte?
Het aantal mensen dat tot voor kort ooit over het MERS-virus had gehoord, kan je vast en zeker op één hand tellen. Momenteel duiken er echter steeds meer en meer artikels op in de pers over dit virus. Wat is er aan de hand? Is dit een nieuw soort virus? Is er sprake van een bedreiging? Of zijn er bepaalde gebieden die we beter vermijden?
Lees het volledig artikelVoel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.
Lees het volledig artikelVerwacht jij meer van anderen dan dat ze geven? Tekens dat je te veel vraagt – en hoe je dat patroon doorbreekt.
De zomervakantie is voorbij, maar de kinderen hebben langer dan dat thuisgezeten. Terug naar school gaan tijdens deze pandemie is een heel nieuwe ervaring voor iedereen. Het is begrijpelijk dat kinderen zich daar een beetje zorgen over maken, want hoe moet het nu verder?
De populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.
Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.
De pandemie heeft helaas velen van ons gedwongen om bepaalde dromen in de wacht te zetten. We hebben moeten accepteren dat we sommige dromen en doelen op de lange baan moeten schuiven. Dat is logisch, maar je weet dat we ze wel weer zullen gaan oppakken in de nabije toekomst.
De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.
Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.
Lees het volledig artikelBachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.
© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.