Is het feit of fictie dat, wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, of als je getrouwd of lang samen bent met iemand, je liefdesleven dan in verval is? Als je alles gelooft wat je ziet en leest in de media dan ga je waarschijnlijk akkoord dat je liefdesleven wel in verval móét zijn. De beelden die we zien in tv-programma’s en films laten ons geloven dat seks voor jonge mensen is. En dat wij, oudere mensen, een midlifecrisis hebben en elke avond onze pyjama aantrekken om te gaan slapen. In vele gevallen staat dit haaks op de realiteit.
Onderzoek heeft aangetoond dat in de VS de meeste mannen en vrouwen ouder dan 60 nog minstens twee tot drie keer per maand seksueel actief zijn. Dit is dus mogelijk nog frequenter dan hun kinderen en kleinkinderen! Het valt op dat deze respondenten seks ook een belangrijk onderdeel van het leven vinden. En de nadruk van het onderzoek lag op de kwaliteit van de ervaring boven de kwantiteit.
Hoe dan ook, het is een feit dat oudere mensen gezondheidsproblemen ervaren en dit kan een grote factor zijn in waarom ons seksleven erop achteruit gaat als we ouder worden. Sommige gezondheidsproblemen maken seks onmogelijk, of er is een verlies aan verlangen. Ook conflicten in een relatie kunnen het vlammetje van verlangen volledig doven. Dit kan compleet natuurlijk zijn – er wordt vanuit gegaan dat het afsluiten van de seksuele activiteit, in wat nu de middelbare leeftijd of de start van de perimenopauze voor vrouwen is, een onderdeel is van ons evolutionair verleden.
Inderdaad, dit basisgebrek aan verlangen heeft vast vele vrouwenlevens gered in het verleden. Tot in het nabije verleden was een zwangerschap heel gevaarlijk. Hoe ouder de vrouw was; hoe groter de kans op verwikkelingen. Vandaag betekent contraceptie dat seks voor het grootste deel zorgeloos kan zijn, maar helaas kan onze evolutionaire natuur zich niet zo snel aanpassen.
Daarbij leven we allemaal veel langer dan jaren geleden.
En natuurlijk zijn er nog andere factoren die je passie kunnen verzwakken. Vele mensen werken lange uren, of brengen hun werk (en stress) mee naar huis. Er is het moederschap en borstvoeding. Gezinnen met kinderen, huiswerk, naschoolse activiteiten en andere randzaken kunnen uitputting veroorzaken. Dan is er nog de verhoogde toegang tot porno, medicatie die onze seksdrift uitdooft en gewoonweg tot onverschilligheid leidt.
Hoe ouder we worden, hoe beter we worden in bepaalde dingen. We zijn gepromoveerd op het werk omdat onze vaardigheden en ervaringen erop vooruit gegaan zijn. We hebben geleerd onze financiën te beheren, we leren beter rijden, koken, tuinieren, relaties onderhouden etc. Het is dan ook logisch dat, na vele jaren van oefenen, we ook beter worden in seks. We leren onze eigen seksuele voorkeuren beter kennen, en we hebben bestudeerd wat onze partner leuk en niet leuk vindt. We gaan ook meer tijd nemen om seksualiteit te verkennen en focussen eerder op het bevredigen van onze partners in plaats van onszelf.
Studies op mensen die al een heel lange tijd getrouwd zijn wijzen uit dat de frequentie van de intieme relaties slijten. Bij pasgetrouwde koppels is het alle hens aan dek, maar na enkele jaren, is er een stevige achteruitgang in frequentie. Blijkbaar is het zo dat één derde van de mensen tussen 18 en 59 jaar oud minder dan één keer per maand seks heeft (of helemaal niet omdat ze geen partner hebben) terwijl een ander derde het één keer per week doet. De rest heeft misschien twee keer per week seks, of een beetje meer.
Het is nutteloos je eigen situatie te vergelijken met die van iemand anders. Alles wat telt, is wat goed is voor je. Zelfs als je het nooit doet; als jullie je als koppel daar goed bij voelen, dan is het dat wat telt. Onderzoek wijst uit dat één op de zes Amerikaanse huwelijken seksloos zijn, maar zolang de huwelijken comfortabel en gelukkig blijven, wat is het probleem dan?
Er is wat onderzoek geweest die vaststelt dat belangrijke stoffen in je hersenen van belang zijn als het op de achteruitgang van je libido aankomt. De intense, romantische fase van liefde drijft de dopamine op, het feelgood hormoon van het brein, en dit drijft op zijn beurt het testosteron en het libido op. Jammer genoeg dooft dit na enige tijd uit.
Recent onderzoek heeft bevonden dat er een afname is van seks bij jonge mensen omdat er simpelweg te veel keuze is. Onze voorouders hadden een beperkte groep om hun partner uit te kiezen en hadden misschien zelfs iemand die hen koppelde. Dezer dagen, met social media, dating apps, is ons vermogen om nieuwe mensen te ontmoeten vergroot. We worden overdonderd door potentiële partners en als puntje bij paaltje komt kiezen we niemand omdat we bang zijn een foute keuze te maken. Af en toe komt het voor in een relatie dat men bang is om dingen te missen en dit erodeert de seksuele tevredenheid bij de partner op de lange termijn.
Het is nutteloos om een vergelijking te maken. Onderzoekers van The University of Colorado hebben bij meer dan 15.000 mensen gevraagd naar hun seksleven, en inderdaad, ze vonden een link tussen frequentie in seks en ‘gelukkig zijn’. Maar die link is niet wat je denkt. Het ‘gelukkig zijn’ was compleet relatief. Als mensen wisten dat anderen meer seks hadden dan hen, waren ze minder gelukkig. Het punt is, als beide partners in een relatie gelukkig zijn met de kwaliteit en de kwantiteit, dan is er helemaal geen probleem.
Lange ‘droogtes’ zonder seks zullen voorkomen en het is perfect normaal om pieken en dalen te hebben in je seksleven. Druk zetten op je partner om de hoeveelheid seks te verhogen zal je relatie niet beter maken, en kan zelfs leiden tot een verval in algemeen geluk. Koppels die knuffelen, kussen en leuke ervaringen delen zijn goed in conflicten bijleggen.
Het is een feit dat vele koppels (een vorm van) seks kunnen blijven hebben tot op hun oude leeftijd. Medische experts zeggen dat een bevredigend seksleven belangrijk is voor gezondheid en welzijn wat de leeftijd ook is. Oudere volwassenen die seksueel actief zijn, leven een langer en gezonder leven. Als mensen zijn onze hersens geoptimaliseerd voor liefde, niet alleen passie, en seksuele relaties met iemand waarvan we houden zijn altijd het meest bevredigend. Als je een dynamisch seksleven wil hebben - en dat is zeker mogelijk - dan moet je eerst nagaan waarom je liefdesleven erop achteruit gaat. Daarna moet je stappen ondernemen om je libido een boost te geven.
Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!
Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.
Lees het volledig artikelBen je soms heel wanhopig over de mensheid omdat het lijkt alsof er bijzonder veel meer slechte mensen zijn, dan goede? Zijn wij als mens te egoïstisch? Denken we te veel na over wat we zelf willen? Of denken we zo cynisch over mensen omdat we te veel op het internet zitten? De waarheid is iets complexer dan dat…
Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.
Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?
Lees het volledig artikelGeestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.
Als ouders maken we ons vaak zorgen bij een slecht rapport op school, soms zelfs meer dan ons kind! Gaan de punten erop achteruit, dan begin je redenen te zoeken en of je iets kan doen om te helpen.
Wat doet een scheiding met kinderen en wat zijn de precieze gevolgen voor kinderen? Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Wat zijn de gevolgen voor de kinderen van gescheiden ouders?
De populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.
Als je iets van geneesmiddelen mag verwachten, dan is het natuurlijk wel dat ze je beter maken. Los van het feit dat geneesmiddelen doorgaans bijwerkingen hebben, blijkt nu echter ook dat heel wat geneesmiddelen niet zou werken.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.