Groot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden. Dit betekent uiteraard niet dat de stoornis nu tot de verleden tijd behoort. Want de oorzaak ontdekken is één zaak; een behandelingswijze ontdekken is de volgende stap.
Dat de oorzaak van autisme in de hersenen moest liggen, had men al langer verwacht. Autisme is uiteindelijk een ontwikkelingsstoornis. In het wetenschappelijk tijdschrift Neuron hebben de onderzoekers van de universiteit van Columbia geschreven dat het probleem bij autisme te maken heeft met een teveel aan synapsen.
Synapsen zijn plaatsen in de hersenen waar twee zenuwcellen met elkaar in verbinding komen. Door die verbinding communiceren de zenuwcellen met elkaar en geven zij informatie door. Normaal gezien gaan in de ontwikkeling van de mensen synapsen verdwijnen en vervangen worden door nieuwe. Net dat snoeiwerk in de synapsen komt bij mensen met autisme niet of in veel mindere mate voor, waardoor zij een teveel aan contactpunten hebben.
Deze ontdekking heeft vanzelfsprekend grote gevolgen op de behandeling van autisme. Niet dat men momenteel reeds een kant en klare oplossing kan aanbieden, maar wetenschappers weten nu beter in welke richting zij moeten zoeken om mensen met autisme te helpen.
In labo’s werden wel reeds muizen met autisme behandeld. Dit deed men met een medicijn dat eigenlijk toegediend wordt aan mensen die een transplantaat krijgen. Dit medicijn, rapamycin, zorgde er voor dat het aantal synapsen verminderde. Dat men dit medicijn niet gaat gebruiken om mensen met autisme te behandelen, heeft alles te maken met de vrij ernstige bijwerkingen die deze medicatie heeft. Maar vanzelfsprekend wordt nu koortsachtig gezocht naar mogelijkheden om een medicijn te ontwikkelen dat wel geschikt zou zijn om toe te dienen aan mensen.
28/08/14
Is meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!
Lees het volledig artikelAls het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.
Lees het volledig artikelOvergewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.
Lees het volledig artikelSeksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.
Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!
Heb je soms het gevoel dat je prestaties niet het resultaat zijn van je harde werk en vaardigheid, maar dat je geluk hebt gehad? En ben je bang dat iemand je op een dag zal onthullen als een bedrieger of fraudeur? Dan zou je last kunnen hebben van het bedriegerssyndroom.
Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden...
Lees het volledig artikelOp minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.
De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.
We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.