Groot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden. Dit betekent uiteraard niet dat de stoornis nu tot de verleden tijd behoort. Want de oorzaak ontdekken is één zaak; een behandelingswijze ontdekken is de volgende stap.
Dat de oorzaak van autisme in de hersenen moest liggen, had men al langer verwacht. Autisme is uiteindelijk een ontwikkelingsstoornis. In het wetenschappelijk tijdschrift Neuron hebben de onderzoekers van de universiteit van Columbia geschreven dat het probleem bij autisme te maken heeft met een teveel aan synapsen.
Synapsen zijn plaatsen in de hersenen waar twee zenuwcellen met elkaar in verbinding komen. Door die verbinding communiceren de zenuwcellen met elkaar en geven zij informatie door. Normaal gezien gaan in de ontwikkeling van de mensen synapsen verdwijnen en vervangen worden door nieuwe. Net dat snoeiwerk in de synapsen komt bij mensen met autisme niet of in veel mindere mate voor, waardoor zij een teveel aan contactpunten hebben.
Deze ontdekking heeft vanzelfsprekend grote gevolgen op de behandeling van autisme. Niet dat men momenteel reeds een kant en klare oplossing kan aanbieden, maar wetenschappers weten nu beter in welke richting zij moeten zoeken om mensen met autisme te helpen.
In labo’s werden wel reeds muizen met autisme behandeld. Dit deed men met een medicijn dat eigenlijk toegediend wordt aan mensen die een transplantaat krijgen. Dit medicijn, rapamycin, zorgde er voor dat het aantal synapsen verminderde. Dat men dit medicijn niet gaat gebruiken om mensen met autisme te behandelen, heeft alles te maken met de vrij ernstige bijwerkingen die deze medicatie heeft. Maar vanzelfsprekend wordt nu koortsachtig gezocht naar mogelijkheden om een medicijn te ontwikkelen dat wel geschikt zou zijn om toe te dienen aan mensen.
28/08/14
Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.
Lees het volledig artikelDe populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.
Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?
Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.
Is het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.
Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.
Lees het volledig artikelDe herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.
Het aantal mensen dat tot voor kort ooit over het MERS-virus had gehoord, kan je vast en zeker op één hand tellen. Momenteel duiken er echter steeds meer en meer artikels op in de pers over dit virus. Wat is er aan de hand? Is dit een nieuw soort virus? Is er sprake van een bedreiging? Of zijn er bepaalde gebieden die we beter vermijden?
Lees het volledig artikelVoel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.
Lees het volledig artikelMiljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.