Ben jij codependent? Doe de test!

Ben jij codependent? Doe de test!
Ben jij codependent Doe de test!

Vraag je je wel eens af of je zorg en vriendelijkheid naar andere mensen toe gewoon uit jezelf komt, omdat je graag de mensen helpt van wie je houdt? Of komt die zorg voort uit het feit dat je je snel schuldig voelt als je niet meehelpt? Misschien ben je dan wel codependent in een relatie. Door onze test te doen, kom je daarachter. Uiteraard hebben we tips om je te helpen je eigen waarde terug te veroveren.

Wat is codependentie?

Codepentie wordt in de psychotherapie aangeduid voor mensen die zich onderdanig kunnen opstellen naar een ander toe. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde en willen het liefste iedereen tevreden stellen. Hierbij cijferen ze zich helemaal weg en worden eigen gevoelens en behoeften opzij gezet. Het is een vorm van jezelf helemaal in dienst stellen van de ander, omdat je bang bent dat je anders niet gewaardeerd wordt. Vaak komt het voort uit een ongezonde relatie met een ouder of partner, waarbij de grenzen tussen jou en de ander zo vervaagd zijn, dat je gewoon niet meer precies weet wat de juiste verhoudingen zouden moeten zijn. Er ligt een dunne grens tussen het natuurlijke menselijke instinct om voor anderen te zorgen en een relatie die codependent is geworden. In een dergelijke relatie is er geen tijd of ruimte voor jezelf. Hierdoor wordt je gevoel van eigenwaarde beschadigt en raak je emotioneel uitgeput. En dat is een relatie die niet bevredigend is voor beide partners. Codependentie kan voorkomen in zowel persoonlijke als in werkrelaties.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Hoe codependent ben jij-test

Beantwoord de volgende vragen met Ja of Nee om te zien of je codependent bent in je relatie.

○ Heb je de neiging om anderen snel dichtbij je te laten komen en voel je je dan vaak gebruikt en gekwetst door hen?

○ Zeg je meestal ja op elk verzoek, zelfs als je eigenlijk iets niet wilt doen?

○ Voel je je onzeker en twijfel je aan jezelf, zelfs wanneer je een expert bent in je werk of hobby?

○ Investeer je te veel energie en tijd in de behoeften van anderen, terwijl je je eigen behoeften wegcijfert?

○ Vind je het moeilijk om je eigen gedachten en gevoelens te herkennen?

○ Wanneer er een conflict is in je relatie, zijn jouw emotionele reacties dan heel intens?

○ Vind je soms dat je je van anderen afzondert als een beschermende reactie?

○ Haal je een gevoel van persoonlijke waarde uit hoe anderen je zien?

○ Pieker je veel en over analyseer je fouten die je misschien in vorige relaties hebt gemaakt?

○ Vind je het moeilijk om je eigen behoeften te vormen en uit te spreken?

○ Ben je door anderen soms beschreven als ‘behoeftig’ in een relatie?

○ Heb je soms het gevoel dat je relatie niet in evenwicht is en dat jij altijd degene bent die compromissen moet sluiten of offers moet brengen?

○ Probeer je altijd andere mensen te verbeteren?

○ Denk je dat alles in je leven in orde zou zijn als alleen een bepaalde persoon zou kunnen veranderen?

○ Heb je zo’n dwingende behoefte aan liefde en bevestiging dat het relatieproblemen kan veroorzaken?

○ Probeer je jouw behoeften vervuld te krijgen met passief-agressieve tactieken?

○ Kun je constructieve feedback verdragen of word je overspoeld door schuldgevoelens en schaamte als iemand kritiek heeft op iets wat je hebt gedaan?

○ Vind je het moeilijk om andere mensen te vertrouwen?

○ Ervaar je uitbarstingen van prikkelbaarheid of intense woede?

○ Heb je een tegenstrijdige houding ten opzichte van intimiteit, duw je mensen weg, terwijl je toch dichterbij wilt zijn?

○ Voel je je gedwongen om ervoor te zorgen dat iedereen gelukkig is, zelfs wanneer jij je neerslachtig voelt?

Uitslag

Heb je vijf of meer vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan kan dat erop wijzen dat je neigt je codependent te gedragen in relaties met anderen. Geen stress als dit het geval is: er is namelijk veel te doen om jezelf minder codependent van anderen te maken en op weg te gaan naar een gelukkiger leven.

Leer jezelf te waarderen

Codependentie is vaak gekoppeld aan een laag gevoel van eigenwaarde. Als je zelfvertrouwen gekoppeld is aan de mate waarin je voor anderen zorgt, kan het een uitdaging zijn om te leren jezelf te waarderen op een manier die niet afhankelijk is van hoe anderen je zien. Hecht daarom eens wat meer waarde aan jezelf. Dat zal je geluk, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen zeker vergroten. Je zult het dan gemakkelijker vinden om grenzen te stellen en je behoeften te uiten; twee sleutels om te ontsnappen aan codependente relaties.

Het vergroten van je gevoel van eigenwaarde zal tijd kosten. Deze tips helpen je op weg:

  • Het kan een uitdaging zijn om de beslissing te nemen om een codependente relatie te verlaten. Als een eerste stap is het goed om de tijd die je doorbrengt met mensen die een negatieve invloed op je hebben te beperken. Sommige mensen vreten je positieve energie op en geven je er niets voor terug. Probeer jezelf te omringen met mensen die je steunen, positieve energie geven en waarderen om wie je bent.
  • Maak tijd vrij om de dingen te doen die jij leuk vindt. Dat voelt wellicht egoïstisch in het begin, maar dat is wel iets wat jou nieuwe energie geeft. Maak elke dag wat ruimte om de dingen te doen die jou interesseren en waar je blij van wordt, al is het maar een wandelingetje maken, een boek lezen of een film kijken.
  • Zorg voor je lichamelijke gezondheid. Je lichamelijke gezondheid behoort tot de basisbehoefte van de mens. Als je daaraan voldoet, kun je je potentieel ontplooien. Als je aan de basisbehoeften voldoet door gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen, zal je zien dat je emotionele gezondheid verbetert.
  • Als codependent persoon heb je geleerd naar dat zeurende stemmetje in je hoofd te luisteren dat je voorziet van negatieve gedachten en een schuldgevoel. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel heel belangrijk: stop met naar dat stemmetje te luisteren! In plaats van jezelf te overtuigen dat je een mislukking bent, ga je jezelf overtuigen dat je je best doet en dat wat je doet, goed is. Bach bloesem mix 78 voor verlatingsangst kan helpen om je codependentie te overwinnen, zodat je sterker en evenwichtiger in je schoenen komt te staan. Het bevat Bach bloesems die helpen om de angst om in de steek gelaten te worden te overwinnen, paniekaanvallen te vermijden en het zelfvertrouwen op te krikken. Als je hebt geleerd om jezelf weer te waarderen, kun je beginnen met het bouwen aan je eigen toekomst. Je bent dan in staat beslissingen te nemen die je leiden naar een gelukkig leven.


Bronnen

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/conquering-afhankelijkheid/202010/how-conquer-afhankelijkheid

https://www.healthline.com/health/how-to-stop-being-te afhankelijk#value-yourself

Delen
Marie Pure

Andere artikelen


energiedrankjes - bron: viralmundo.nl

Energiedrankjes: niet de gezondste oplossing

De populariteit van energiedrankjes stijgt met de dag. Vooral in tijden van examens merkt men dat de verkoop van deze drankjes sterk in de lift zit. Jongeren drinken deze om een aankomend dipje tegen te gaan.

Lees het volledig artikel

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?

Lees het volledig artikel

Zijn er nog goede mensen?

Zijn de meeste mensen goed of slecht?

Ben je soms heel wanhopig over de mensheid omdat het lijkt alsof er bijzonder veel meer slechte mensen zijn, dan goede? Zijn wij als mens te egoïstisch? Denken we te veel na over wat we zelf willen? Of denken we zo cynisch over mensen omdat we te veel op het internet zitten? De waarheid is iets complexer dan dat…

Lees het volledig artikel

Het mooie studentenleven

Het mooie studentenleven

Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.

Lees het volledig artikel

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen!

Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.

Lees het volledig artikel

verlegenheid

Als verlegenheid je parten speelt

Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!

Lees het volledig artikel

Verbergen van een depressie zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Verbergen van een depressie: zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet

Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!

Lees het volledig artikel

Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Lees het volledig artikel

Ik wil niet!

Ik wil niet!

Sommige dagen zit je vol goede moed en ga je al vroeg aan de slag met alles wat je gepland had. Andere dagen had je goede plannen, maar is de motivatie ver te zoeken om ook maar iets te doen. Motivatie kan nogal ongrijpbaar zijn, vooral als je het even niet hebt.

Lees het volledig artikel

gezonde voeding

5 weetjes over gezond eten

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....