Doe jij genoeg om ouderdomsdiabetes te voorkomen?

Wat met jongeren en ‘ouderdomsdiabetes’?
Het is alarmerend nieuws, steeds meer twintigers en dertigers krijgen te maken met diabetes type 2. De stijging gaat hand in hand met een obesitasepidemie.
Oudersdomdiabetes?
Vroeger werden voornamelijk 50-plussers geconfronteerd met diabetes type 2, daarom werd het ook oudersdomdiabetes genoemd. Sinds kort merken we dus een enorme stijging van diabetes type 2 bij jongere mensen. De term ouderdomsdiabetes is dus achterhaald.
Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is
Een ongezonde levensstijl is de reden waarom ook jongere mensen getroffen worden door type 2. Bij een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen bij zo’n 1.200 mensen met obesitas of overgewicht (van wie niet geweten was of ze diabetes hadden) bleek 12 procent aan type 2 te lijden terwijl 47 procent al in het voorstadium zat. Exacte cijfers over het correcte aantal mensen met suikerziekte, bestaat niet maar dat het aantal stijgt, is zeker. Veel mensen weten ook (nog) niet dat ze aan diabetes lijden.
Hoe blijf je diabetes type 2 voor?
Gezonde leefgewoontes kunnen helpen om type 2 te voorkomen!
Het is belangrijk om je lichaamsgewicht onder controle te houden, door evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging te hebben. Bewees dus regelmatig, er wordt aanbevolen om dagelijks minstens een halfuur matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Eens de fiets nemen of een stevige wandeling maken kunnen al behoorlijke dosis beweging opleveren! Bewegen helpt niet alleen om je gewicht onder controle te houden, het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren zodat het lichaam meer suiker opneemt.
Er wordt natuurlijk ook veel belang gehecht aan gezond eten. Eet vezelrijke voeding en vermijd vetrijke voeding. Beperk ook je alcoholgebruik en stop met roken.
Met een gezonde levensstijl overkomt diabetes type 2 je vast niet!
24/02/2015
Andere artikelen

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?
Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

5 tips om het einde van de winter dragelijk te maken!
De winter loopt op zijn einde en we snakken allemaal naar die langverwachte zonnestralen. Waar blijven die heerlijke lentedagen, de verlengde weekends en de lange zomeravonden toch! De vermoeidheid slaat bij ons allemaal toe en we kunnen niet wachten tot de winter over is.

Gebruik medicijnen bij ADHD neemt toe
Het gebruik van medicijnen die het bestanddeel methylfenidaat bevatten, blijft angstwekkend stijgen. Methylfenidaat wordt voorgeschreven als er de stoornis ADHD bij kinderen wordt vastgesteld.

Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken
De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.

Ik ga op reis en ik neem mee…
Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.
Lees het volledig artikel
Een hapje voor het slapengaan?
Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Medicijnen uit de handel
Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?
Lees het volledig artikel
Thuis met een depressie
Wie het slachtoffer wordt van een depressie wordt doorgaans thuis gezet. Zeker wanneer de oorzaak van de depressie op de werkvloer moet gezocht worden...
Lees het volledig artikel
7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst
Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Hoe weet je of je een drankprobleem hebt?
Het is typerend dat mensen in de donkere dagen vaker naar een glaasje alcohol grijpen dan tijdens de zomermaanden. Dit fenomeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat problemen met alcohol in de Noordse landen veel groter zijn dan in Zuiderse landen. Maar hoe ver mag je gaan met een glaasje? Hierover bestaan sterk uiteenlopende verhalen.