Eeuwig leven: de gewoontes van mensen die lang en gezond leven

Eeuwig leven: de gewoontes van mensen die lang en gezond leven
Eeuwig leven de gewoontes van mensen die lang en gezond leven

Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende verhalen verteld over onsterfelijkheid. Van oude Griekse mythes tot de nieuwste films en boeken, de droom van een eeuwige jeugd gaat al generaties lang mee.

Er is geen toverdrankje die je eeuwig jong houdt, maar de vooruitgang in de gezondheidszorg en wetenschap zorgen ervoor dat een langer leven een mogelijkheid is. Het geheim van een lang leven is een gezondere levensstijl.

Onderzoek zegt dat je genen slechts 25% van de variatie in levensduur bepalen, terwijl levensstijl en omgevingsfactoren dat voor de rest doen. Ouder worden is onvermijdelijk, maar bepaalde veranderingen in levensstijl kunnen helpen om fit te blijven als je ouder wordt, en helpen ook om langer te leven. Hier zijn de gezonde gewoontes van mensen die lang en gezond leven.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

1. Stoppen met roken

Stoppen met roken kan je leven verlengen met tien jaar omdat roken nagenoeg elk orgaan in je lichaam beschadigt. Mensen die roken hebben een sterftecijfer die drie keer zo hoog is in vergelijking met niet-rokers want het verhoogt de kans op hart-en vaatziektes, hartaanvallen, beroertes, longkanker en andere kankers. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. En hoe jonger je ermee stopt, hoe beter. Stop je met roken voor de leeftijd van 40, dan verlaagt het risico op sterven aan een aandoening gerelateerd aan roken met 90%.

Bach bloesem mix 58 kan je helpen slagen in het stoppen met roken door je te ondersteunen om in jezelf te geloven, rustiger te blijven en te volharden. 

2. Actief blijven

We weten dat actief zijn goed is voor ons. Maar net als sterk en fit blijven, kunnen zelfs kleine beetjes van beweging je helpen om langer te leven.

Bewegen versterkt niet alleen de spieren en botten, maar vermindert ook het risico op ouderdomskwalen als diabetes, beroertes, hartziektes en andere vormen van kanker. Bewegen kan ook het verouderingsproces op celniveau vertragen. Een zittende levensstijl wordt gelinkt aan een hogere kans op vroegtijdig sterven, terwijl 150 minuten beweging per week die kans al sterk doet slinken en je leven met 3 jaar kan verlengen.

Je hoeft je daarvoor niet bij een fitnesscentrum aan te sluiten – je kan ook gaan zwemmen, dansen of fietsen. In het huis werken, tuinieren of een dagelijkse wandeling van 30 minuten tellen allemaal als beweging dat zijn bijdrage levert.

3. Beperk alcoholconsumptie

Grote hoeveelheden alcohol drinken versterkt de kans op leverziektes, hartziektes, verhoogde bloeddruk en bepaalde kankers. Allemaal oorzaken die je levensduur beperken.

Onderzoek heeft het drinken van 14-25 eenheden per week gelinkt met een gemiddelde verlaging van levensduur van ongeveer twee jaar. Meer dan 25 per week verkort je leven al met 4-5 jaar.

Overmatige consumptive van alcohol minimaliseert de risico’s. De aanbevolen hoeveelheid beperkt zich tot niet meer dan 14 per week en op sommige dagen alcohol helemaal uit te sluiten.

Als je je drinkgewoontes wenst te veranderen, kan Bach bloesem Mix 62 helpen om de sociale druk van alcohol te weerstaan. Het kan helpen bij het voorkomen van irritatie en depressie.

Sommige studies hebben ook aangetoond dat alcoholconsumptie in beperkte mate zelfs de kans op beroertes en hartziektes verlaagt. Maar de voordelen daarvan zijn nog niet helemaal duidelijk, dus is er geen reden om te beginnen met alcohol te drinken als je dat nu nog niet doet.

4. Zonder je niet af

Een gezond sociaal netwerk onderhouden ondersteunt niet alleen je emotionele gezondheid – het is ook goed voor je fysiek welzijn! Mensen met een stevig ondersteunend sociaal netwerk hebben een 50% grotere kans per jaar om in leven te blijven dan iemand die helemaal afgezonderd leeft. Onderzoek heeft aangetoond dat het gezondheidsrisico van eenzaamheid hetzelfde is als 15 sigaretten per dag roken en een grotere impact heeft dan inactief zijn of overgewicht hebben.

Sterke, betekenisvolle relaties verhagen het geluksgevoel en algemene tevredenheid. Daarbij kan een ondersteunend sociaal netwerk ook helpen om stress te beperken en je fysieke gezondheid een boost te geven. Anderen helpen en steunen is goed voor jou, dus probeer quality time door te brengen met je familie en vrienden.

5. Beperk chronische stress

Stress is onvermijdelijk, maar zware en constante stress heeft invloed op alle processen van het lichaam. Het verhoogt het risico op angsten, depressive, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, hartziektes en ontstekingen. Allemaal zaken die je leven verkorten.

Sommige stressvolle situaties kan je niet vermijden, maar er zijn vele manieren die helpen om beter om te gaan met stress. Bijvoorbeeld, sommige mensen vinden dat meditatie of yoga helpen, terwijl andren sporten of een dagboek houden om een uitlaatklep te hebben en te ontspannen. Soms kan een een grote verandering in het leven helpen, zoals veranderen van job of een relatie beëindigen.

6. Een gezond dieet

Wat je eet heeft een grote impact op je gezondheid, inclusief hoe lang je wellicht zal leven. Een dieet rijk in groenten, fruit, vezels en volkoren beschermt tegen chronische ziektes en ontstekingen die gelinkt zijn met vroegtijdig sterven zoals kankers, hartziektes en obesitas.

Probeer een brede waaier aan onverwerkt voedsel in je maaltijden te nemen. Eet veel fruit, groenten, granen, noten en vermijd suikers.
Het Mediterranese dieet, gebaseerd op groenten, vis, fruit, volkoren, peulvruchten en olijfolie, zou een boost geven aan de langdurigheid van het leven en het risico op suiker- en hartziektes beperken.

7. Slaap wel, maar niet te lang!

Vele studies hebben aangetoond dat niet genoeg slaap krijgen het risico op ziektes als hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen, obesitas en suikerziektes verhoogt. Allemaal zaken die je leven kunnen verkorten.

Te veel slapen daarentegen kan ook slecht voor je zijn, want dat wordt ook gelinkt aan hartziektes en beroertes. Probeer dus elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en 7 à 8 uren slaap te krijgen.

Hoe lang leven?

Een lang leven lijkt misschien iets dat je niet onder controle hebt, maar gezondere gewoontes aannemen en goed voor jezelf zorgen zal ervoor zorgen dat je een mooie leeftijd bereikt.

Stoppen met roken, alcoholconsumptie beperken, bewegen, slapen en gezond eten lijken misschien simpele oplossingen, maar deze veranderingen in levensstijl kunnen je gezondheid verbeteren en helpen bij een lang, gezond en gelukkig leven.


Bronnen:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11870-why-should-i-quit-smoking

https://www.drinkaware.co.uk/advice/how-to-reduce-your-drinking/reasons-for-cutting-down-on-alcohol


Marie Pure

Andere artikelen


Voel jij je neerslachtig

Voel jij je neerslachtig?

Voel jij je neerslachtig en een beetje verdrietig? Je bent zeker niet alleen! We voelen ons allemaal wel eens verdrietig. Het is een normale menselijke emotie. Soms is het duidelijk wat onze depressie heeft veroorzaakt. Veel voorkomende redenen om je verdrietig te voelen zijn onder andere het overlijden van een dierbare, het einde van een relatie, verliezen van je baan of geldproblemen. Maar het is niet altijd overduidelijk waarom je niet lekker in je vel zit.

Lees het volledig artikel

omgaan met de zomertijd

Omgaan met de zomertijd

Sommige mensen reageren heel gevoelig op de tijdverandering en het kan enkele dagen duren, of zelfs weken, tot je je zich weer de oude voelt. Anderen merken er dan weer nauwelijks iets van.

Lees het volledig artikel

Hoe toxisch gedrag spotten

Hoe toxisch gedrag spotten

Je ziet vaak beschuldigingen van “toxisch” gedrag in deze tijden, maar wat betekent het eigenlijk? Je bent sowieso al eens iemand tegengekomen die aan de beschrijving voldoet.

Lees het volledig artikel

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

lente-energie

Lente brengt ons energie!

Hoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap. 

Lees het volledig artikel

perfectionisme

Perfectionisme aanpakken? 6 Tips tegen perfectionisme!

Perfectionisme: het wordt meer en meer van mensen gevraagd terwijl men meer en meer inziet dat perfectionisme niet haalbaar is. Toch geraken heel wat mensen de pedalen kwijt omdat zij proberen de perfectie na te streven. 

Lees het volledig artikel

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Lees het volledig artikel

crashdieet

Crashdieet: garantie op crashen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

vakantie-anders-bekeken

Vakantie anders bekeken

De zaligste tijd van het jaar… vakantie. Of, dat zou toch moeten. Helaas loopt het niet altijd als verwacht. Wat kan er fout lopen? En wat doe je eraan?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....