Verwacht jij te veel van anderen?

Verwacht jij te veel van anderen?
Verwacht jij te veel van anderen

Stellen anderen je vaak teleur? Doe jij vaak dingen voor anderen, en krijg je er niet hetzelfde voor terug? Of misschien geloof je dat je gewoon altijd te lief bent. Maar als je vaak ontgoocheld bent in anderen, dan ben jij misschien de reden  - je verwachtingen zijn misschien onrealistisch.

Welk onbewust gedrag veroorzaakt dat mensen je teleurstellen? En is er een manier om dit patroon te doorbreken?

Tekens dat je te veel verwacht – en wat je eraan kan doen

1. Je begrijpt het woord ‘geven’ niet zo goed

Geloof jij dat je alles wat je geeft, ook terug moet krijgen? Je ziet geven als een transactie. Maar écht geven is eigenlijk zonder de verwachting iets terug te krijgen.

De volgende keer dat iemand je vraagt om te helpen, geef dan alleen tijd en energie als je je goed voelt daarbij, en begrijp dat je dat doet zonder verwachtingen een gunst te kunnen vragen. Vind je dat moeilijk? Stop dan met geven tot je voelt dat je dat kan zonder dat er bijbedoelingen zijn.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

2. Je stelt geen grenzen

Weet jij hoe je nee moet zeggen? Misschien stel je geen duidelijke grenzen, dus begrijpen anderen niet wat je wel en niet aanvaardt en waarom je niet eerlijk bent over wat je wel en niet wil doen.
Als je er niet in slaagt persoonlijke grenzen te stellen, dan doe je de dingen niet omdat je ze wil doen maar omdat je niet weet hoe je ‘nee’ moet zeggen. Is de andere persoon iets assertiever naar die grenzen toe, dan ga je je teleurgesteld en gebruikt voelen.

Beeld je eens in hoe anders je zou voelen als je een hoger zelfbeeld had en iets zelfzekerder was – waardoor je je energie en tijd voor jezelf kon gebruiken. Bach bloesem mix 44 kan je helpen om meer zelfvertrouwen te hebben en meer in jezelf te geloven.

3. Je hebt onrealistische verwachtingen

Te hoge verwachtingen zijn schadelijk voor relaties, waardoor we voortdurend het idee hebben teleurgesteld zijn. Als we hoge verwachtingen hebben van anderen, zijn we blind voor wie de persoon echt is. En in onze vastberadenheid om die eisen vervuld te zien worden, zien we niet wat die persoon ons echt kan bieden.

Denk eens aan iemand waar je nu soms problemen mee hebt. Maak nu een lijst van wat je van die persoon verwacht. Zijn die eisen eerlijk? Zou je relatie verbeteren als je die lijst verscheurt en de persoon simpelweg accepteert voor wie hij of zij is?

4. Je houdt te veel controle

Soms ben je misschien ontgoocheld in iemand omdat je jouw zin niet kreeg! Maar je hebt nooit de volledige controle over iemand anders. Denk eens na over het individu dat niet aan je verwachtingen voldoet. Wanneer heb jij laatst nagedacht over wat die person zou willen of nodig hebben in jullie relatie?  

5. Je bent codependent

Op het eerste zicht zijn codependente mensen heel vriendelijk, misschien zelfs te vriendelijk. Dat is omdat hun leven draait rond dingen doen voor anderen en ze gelukkig maken. Maar de keerzijde is dat zij verwachten dat anderen ook iets doen om hen gelukkig te maken. Jammer genoeg is dat vaak te veel gevraagd, en is het resultaat ontgoocheling.

Het kan zijn dat ons zelfvertrouwen te veel verweven is met onze relaties, en dat je je zelfvertrouwen moet opbouwen, Bach bloesem mix 78, kan je helpen met codependentie.

6. Je kiest misschien ongezonde relaties

Kies je telkens toxische partners en vrienden die emotioneel onbeschikbaar zijn, dan zal je je voortdurend teleurgesteld voelen. Zit je vast in een patroon van ongezonde relaties, dan kan dat voortkomen uit traumatische gebeurtenissen uit je jeugd die nog steeds de controle hebben over je beslissingen. Bijvoorbeeld; je blijft misschien het patroon aanhouden van een relatie die je had met een ouder toen je opgroeide.

Denk aan je vriendschappen en relaties. Begonnen die allemaal op een gelijkaardige manier? Dezelfde drama en dynamieken die voortdurend voortkwamen?

Je verwacht misschien steun van de verkeerde mensen, die simpelweg niet de emotionele intelligentie hebben om je te helpen. Laten je gevoelens je in de steek of maken ze je leven moeilijk – of geloof je dat dit komt door een ervaring uit je jeugd – dan kan het helpen om met iemand anders te praten dan familie of vrienden. Een therapeut of psycholoog biedt een veilige omgeving om je gevoelens te verkennen en na te denken over je verwachtingen van anderen.

7. Je ziet jezelf als het slachtoffer

Je hoeft niet altijd ja te zeggen, altijd vriendelijk te zijn of meer te geven dan je wil. Niemand verplicht je die dingen te doen, je kiest daarvoor. Dus je bent niet echt het slachtoffer, je kiest ervoor het slachtoffer te zijn.

De controle over de situatie nemen en assertiever zijn kan een uitdaging zijn. Deze tips helpen.

  • Leer “nee” zeggen. Als je gevraagd wordt iets te doen wat je niet wil, doe het dan niet.
  • Steek de schuld niet op anderen.
  • Probeer te begrijpen waarom je je machteloos voelt en meer controle wil.
  • Zorg goed voor jezelf. Zo goed als je voor je beste vriend zou zorgen.
  • Je focussen op anderen helpen zal je beter laten voelen over jezelf.
  • Wees dankbaar. Dankbaarheid praktiseren helpt je beter voelen

Laat het los

Je hebt niet de controle over anderen, dus laat die verwachtingen varen. In plaats daarvan moet je dingen zoeken waar je dankbaar over kan zijn, zelfs als de zaken niet lopen zoals verwacht.
In plaats van overschaduwd worden door spijt, zal je leven rustiger, gelukkiger en vredevoller verlopen.

 

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/inviting-monkey-tea/201801/are-you-ready-stop-feeling-victim

https://www.verywellmind.com/what-is-codependency-5072124


Marie Pure

Andere artikelen


Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

Lees het volledig artikel

gewichtstoename

Gewichtstoename zonder reden? 6 mogelijke oorzaken!

Niets vermoedend ga je op een ochtend op de weegschaal staan. En dan kom je tot de onthutsende vaststelling dat er heel wat kilootjes bijgekomen zijn. Je bent er nochtans van overtuigd dat je niet meer eet dan vroeger. Waar komen die monsterlijke kilo’s dan eigenlijk wel vandaan? 

Lees het volledig artikel

digibesitas

Het tijdperk van digibesitas

Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media

Lees het volledig artikel

middeltjes-tegen-ziek-zijn

5 Middeltjes tegen ziek zijn

Deze tijd van het jaar is traditioneel de periode dat de wachtzalen van artsen bomvol zitten. Ook dit jaar is het omwille van de griepepidemie niet anders...

Lees het volledig artikel

motilium-touristil

Medicijnen uit de handel

Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?

Lees het volledig artikel

vuurwerkangst

7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst

Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Lees het volledig artikel

gelukkig zijn

Kies voor je geluk!

Gelukkig zijn is iets waar iedereen naar streeft, maar helaas zijn er veel mensen die ongelukkig door het leven gaan.  Veel mensen nemen vrede met hoe het leven is, men ziet het leven als een gebeurtenis waar men doorheen moet.

Lees het volledig artikel

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Hoe doorbreek je je slechte gewoontes

Slechte gewoontes verspillen je energie en tijd. Ze verstoren je leven, brengen je gezondheid in gevaar en weerhouden je ervan je doelen te bereiken. Dus waarom hebben we ze? En wat kunnen we doen om onze slechte gewoontes te doorbreken?

Lees het volledig artikel

mers virus © reuters

Het MERS virus: reden tot paniek?

Het aantal mensen dat tot voor kort ooit over het MERS-virus had gehoord, kan je vast en zeker op één hand tellen. Momenteel duiken er echter steeds meer en meer artikels op in de pers over dit virus. Wat is er aan de hand? Is dit een nieuw soort virus? Is er sprake van een bedreiging? Of zijn er bepaalde gebieden die we beter vermijden?

Lees het volledig artikel

Zit je vast in het verleden

Zit je vast in het verleden?

Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....