Ligt het aan mij of ligt het aan jou?

Ligt het aan mij of ligt het aan jou?
Ligt het aan mij of ligt het aan jou

Samenwonen! Het is de volgende stap van je relatie. In het begin zal alles heel goed gaan samen. Maar op den duur zullen er ongetwijfeld momenten komen waarin je partner je op de zenuwen werkt. Het begint vaak met kleine irritaties, zoals een handdoek die op de badkamervloer blijft liggen. Misschien laadt je partner de vaatwasser op de ‘verkeerde’ manier in of laat diegene juist de vuile vaat in huis slingeren. Misschien vind je wel dat de ander teveel tijd besteedt aan tv kijken, gamen of niets doen en lijkt het alsof jullie nooit iets samen doen.

Het zijn wellicht voorbeelden die je een beetje banaal in de oren klinken. Zo los op zich staand stellen ze natuurlijk ook niet veel voor. Maar stel je voor dat je je er iedere dag aan ergert? Dan kunnen al die kleine, onbeduidende dingetjes zich opstapelen tot één heel groot ding wat je relatie kan schaden. Vooral wanneer je partner niet over die voor jou belangrijke dingen lijkt te willen praten. Je gaat je dan afvragen of jij iets verkeerd doet. En als het je dan wel lukt om een discussie of gesprek op gang te brengen over de kwestie die je dwars zit, dan wordt je partner defensief en ontstaat er ruzie. Met als resultaat dat jullie je beide gekwetst, onbegrepen en boos voelen. Maar is het de schuld van je partner, of is het jouw schuld?

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Vermijd het uiten van beschuldigingen

Iemand beschuldigen helpt niet wanneer je iets bespreekbaar wil maken. Zodra je iemand beschuldigt van gedrag, zoals luiheid, te weinig aandacht geven aan jou en dingen verkeerd doen in jouw ogen, dan zal diegene in de verdediging springen. Logisch, want het is helemaal niet fijn om ergens van beschuldigd te worden (zelfs niet als het waar is). Het zal een keten aan beschuldigingen over en weer teweeg brengen, waarbij jullie beiden verstrikt raken in een cyclus van negatieve gevoelens, gedachten en gedragingen. En probeer dat maar weer goed te maken.

Het kan anders. Met de volgende handvatten kun je het patroon van beschuldigingen over en weer doorbreken en leren hoe je samen meningsverschillen op een liefdevolle manier oplost. Met een gelukkigere relatie als resultaat.

Ga ervan uit dat je partner zijn best doet

Wanneer we boos zijn of tekortkomen dan praten we dat vaak goed met: ‘Ik was chagrijnig tegen je, omdat ik niet goed geslapen heb.’ Daarmee praat je je eigen gedrag goed. Maar de dingen die ons irriteren aan een ander bestempelen we als ‘hun schuld’. Zo zijn we geneigd te denken dat een ander niet tegen je praat, omdat hij je niet ziet staan, slecht gehumeurd is of alleen maar aandacht heeft voor de tv. Je hebt verwijten klaar liggen dat je partner niet met je praat wanneer jij dat wilt. Je vindt dat hij of zij meer aanwezig moet zijn voor je, gemotiveerder, aangenamer of geduldiger. Daarbij vergeet je dat er wellicht iets is met je partner, waardoor de aandacht even niet bij jou is.

Misschien doet je partner wel zijn of haar best in de gegeven omstandigheden. Misschien is je partner gestrest, depressief of angstig. Natuurlijk is het belangrijk om je partner te laten weten wat je van je relatie verlangt. Maar wat zou er gebeuren als je hem of haar zou accepteren zoals hij of zij is en zou geloven dat hij of zij het beste doet wat je partner kan? Ga er eens van uit dat je partner – net als jij – zijn of haar best doet. Ga in de schoenen van de ander staan en begin dan een gesprek over je irritaties, vanuit hun standpunt.

Communiceer op een neutrale, empathische manier

Het helpt niet om irritaties bespreekbaar te maken als je zelf gestrest bent of wanneer je weinig tijd hebt. Dit zal een ruzie alleen maar bevorderen. Neem de tijd en breng het onderwerp op een neutrale manier ter sprake. Laat je partner het vanuit zijn of haar standpunt beschrijven. In plaats van hem of haar ervan te beschuldigen dat hij of zij 's avonds niet met je praat, kun je het gesprek beginnen met een vraag. Bijvoorbeeld: ‘Kunnen we het hebben over de manier waarop we onze tijd doorbrengen? Ik heb vaak het gevoel dat je niet met me wilt praten. Kun je me een idee geven van hoe je hierover denkt?’

Besteed aandacht aan wat ze te zeggen hebben zonder daarbij zelf in de verdediging te schieten. Antwoord je partner met: ‘Ik ben moe en gestrest als ik uit mijn werk kom en gamen/tv helpt me te ontspannen’, antwoord dan niet door te zeggen dat jij ook gestrest en moe bent, maar dat het je toch lukt om tijd voor je partner te maken. Dat leidt namelijk weer tot een onproductieve ruzie. Het is veel productiever om naar elkaar te luisteren en samen tot een oplossing te komen.

Als je partner bijvoorbeeld gestrest en opgebrand is van het werk, kan Bach bloesem mix 83 hem helpen de enthousiasme en levenslust te herstellen. En wanneer je partner doordeweeks te moe is om samen iets te ondernemen, behalve gezellig bankhangen, spreek dan af om tijd in het weekend door te brengen.

Je hoeft je natuurlijk niet helemaal naar je partner te schikken. Je mag kenbaar maken dat je bepaalde behoeftes hebt. De oplossing moet daarom gericht zijn op jullie beiden. Maar probeer je behoeften op een niet-oordelende manier kenbaar te maken, dus in plaats van te zeggen: ‘Ik wil dat je meer met me praat’, kun je voorstellen dat praten en meer tijd samen doorbrengen de relatie voor jullie allebei zou verbeteren. Werk samen aan oplossingen.

Als je het perspectief van de ander begrijpt, probeer dan samen oplossingen te bedenken, zodat aan jullie beider behoeften wordt voldaan. De oplossing is dus niet om niet met elkaar te praten. De oplossing kan wel zijn dat je je partner het eerste half uur na thuiskomst even met rust laat en dat jullie daarna samen de dag bespreken. Als je het probleem op deze manier aanpakt, voel je je snel meer met elkaar verbonden in plaats van opzij geschoven, boos en gekwetst.

Blijf open en eerlijk

Relaties zijn vaak rommelig en er is geen blauwdruk met regels om te volgen. Je moet het samen doen en het kan daarbij moeilijk zijn om uitdagingen onder ogen te zien. Blijf daarom open en eerlijk tegen elkaar.

Misschien werken de eerste oplossingen die je bedenkt niet. Maar ontdekken wat niet werkt kan net zo belangrijk zijn als ontdekken wat wel werkt. Dus als jullie relatie het waard is om door te gaan, blijf dan terugkomen op een kwestie totdat jullie een antwoord vinden dat voor jullie allebei werkt. Tijd die je besteedt aan het oplossen van je meningsverschillen is een investering in jullie toekomst samen.


Bronnen

https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/anger/

https://www.mentalhelp.net/articles/relationship-problems/


Marie Pure

Andere artikelen


herfst

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

 Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.

Lees het volledig artikel

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!

Lees het volledig artikel

generatiey-2

Is kiezen verliezen?

Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.

Lees het volledig artikel

Heb jij genoeg veerkracht Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht? Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.

Lees het volledig artikel

Jouw fouten als ouder

Jouw fouten als ouder

Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.

Lees het volledig artikel

ouderdomsdiabetes-voorkomen

Doe jij genoeg om ouderdomsdiabetes te voorkomen?

Het is alarmerend nieuws, steeds meer twintigers en dertigers krijgen te maken met diabetes type 2. De stijging gaat hand in hand met een obesitasepidemie.

Lees het volledig artikel

Ik wil niet!

Ik wil niet!

Sommige dagen zit je vol goede moed en ga je al vroeg aan de slag met alles wat je gepland had. Andere dagen had je goede plannen, maar is de motivatie ver te zoeken om ook maar iets te doen. Motivatie kan nogal ongrijpbaar zijn, vooral als je het even niet hebt.

Lees het volledig artikel

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Top 5 onzinnige redenen om aan jezelf te twijfelen

Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Lees het volledig artikel

menopauze

Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?

Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.

Lees het volledig artikel

motilium-touristil

Medicijnen uit de handel

Binnenkort, op 1 september om precies te zijn, gaan een aantal geneesmiddelen uit de handel genomen worden. Het gaat over geneesmiddelen waarin het bestanddeel domperidon zit. Wat nu?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....