Bach bloesem advies

Bach bloesem op maat - Wizard

Inhoud 50 ml

  • Aanbevolen kuur

Onmiddellijk leverbaar
GRATIS verzending vanaf € 30.00

BTW Incl.

Eet deze voedingsmiddelen niet als je gelukkig wilt zijn!

Eet deze voedingsmiddelen niet als je gelukkig wilt zijn!

Heb je wel eens gemerkt dat je je verdrietig, neerslachtig of somber voelt als je iets hebt gegeten? Dat klinkt raar, nietwaar. Toch is het geen verbeelding; sommige voedingsmiddelen maken je blijer dan anderen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je veel volle granen, magere eiwitten, verse groente en fruit eet, je veel lekkerder in je vel zit. Het kan zelfs je humeur verbeteren en depressies helpen voorkomen. Uit diezelfde onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen het eten van veel junkfood, suikers en sterk bewerkt eten en een verdrietig of depressies gevoel.

Er is zelfs bewijs naar voren gekomen dat specifieke voedingsmiddelen het geestelijk welzijn kunnen beïnvloeden. Welke voedingsmiddelen kun je dus beter vermijden? En wat moet je eten om je gelukkiger te voelen?


Voedingsmiddelen die neerslachtig maken

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan.

Bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen waar heel veel aan is toegevoegd. Hierdoor krijg je een cocktail aan stoffen binnen, waarvan het niet eens goed vast te stellen is welke je humeur nadelig beïnvloeden. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, gebak en cake bevatten vaak transvetten, welke je humeur naar beneden halen. Ook bepaalde emulgatoren kunnen een nadelig effect hebben op hoe je je voelt. Daarnaast kunnen ze je darmen in de war brengen.

Het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen en het eten van meer volwaardige voeding zal de gezondheid van je darmen verbeteren. De darmen worden de tweede hersenen genoemd. Een goede gezondheid van de darmen is gekoppeld aan een goede geestelijke gezondheid. Dus als je je neerslachtig voelt, kan het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen je helpen om je gelukkiger te voelen.

Toch zin in koekjes of gebak? Bak het zelf, zonder emulgatoren en transvetten.

Suiker

Suiker – en dan met name geraffineerde suiker – heeft weer een heel ander effect op ons lichaam. Te veel suiker kan het darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor ontstaat er een zogeheten lek, waardoor goede voedingsstoffen kunnen ontsnappen en slechte darmbacteriën je darmflora overnemen. Als gevolg daarvan kunnen er allerlei ontstekingen in het lichaam ontstaan welke zich voeden met water en suiker. Hoewel wetenschappers het verband nog niet volledig begrijpen, verhoogt ontsteking blijkbaar het risico op depressie.

Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd, want als je je neerslachtig voelt, dan wil je juist lekker snoepen om je beter te voelen. De energie die je van suiker krijgt, is echter maar van korte duur, waardoor je nog meer suiker wil. Deze schommelingen zijn niet goed voor je bloedsuikerspiegel, waardoor je moe, ‘hangry’ en wellicht neerslachtig voelt. Heb je last van bloedsuikerschommelingen? Probeer dan eens regelmatig kleine maaltijden te eten. Verminder daarbij de hoeveelheid geraffineerde suikers. Kies liever voor een bakje fruit of rauwkost.

MSG

Veel mensen melden dat ze last hebben van symptomen variërend van hoofdpijn en nare dromen tot huiduitslag na het eten van voedsel dat mononatriumglutamaat of MSG bevat. MSG is een smaakversterker die niet altijd even goed verwerkt wordt in de darmen. Toch kunnen de eerder genoemde symptomen ook worden veroorzaakt door andere ingrediënten in het gerecht, zoals specerijen, een hoog vetgehalte, of gewoon omdat je een te royale portie hebt gegeten. Als je darmen ongelukkig zijn omdat je te veel hebt gegeten, zullen ze je dat zeker laten weten! Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat MSG je neerslachtiger laat voelen, maar het is onmogelijk om uit te sluiten dat sommige mensen gevoelig zijn voor deze smaakversterker.

Gluten

Gluten zitten in heel veel voedsel, omdat het een bestanddeel is van granen. Het zit in brood, koekjes, gebak, pasta en meer. Glutenintolerantie komt veel voor. Heb je hier last van, dan krijg je na het eten van voeding met gluten last van misselijkheid, diarree, vermoeidheid en pijn (niet alleen in de darmen). Glutenintolerantie komt zo voor of is onderdeel van coeliakie.

Mensen met een glutenintolerantie geven aan dat ze van de gluten zowel lichamelijk als geestelijk onwel zijn. Tot de geestelijke ongemakken worden angst, een slecht humeur en depressies geschaard. Helaas is er nog weinig wetenschappelijk bewijs over de relatie tussen humeur en gluten. Als mensen zich beter voelen nadat ze gluten hebben vermeden, kan het zijn dat ze deze producten hebben vervangen door glutenvrije voedingsmiddelen en in het algemeen een gezondere levensstijl hebben aangenomen.

Voedingsmiddelen die je gelukkig maken

Nu je weet van welke voedingsmiddelen je verdrietig wordt, is het goed om te weten dat er genoeg voedingsmiddelen zijn die je humeur een oppepper kunnen geven. De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen die de productie van ‘gelukshormonen’ in je lichaam stimuleren: dopamine en serotonine.

Chocolade

Wie is er niet blij van geworden? Chocolade bevat fenylethylamine. Dit is dezelfde chemische stof die verantwoordelijk is voor dat zweverige gevoel als je verliefd bent. Daarnaast bevat chocolade tryptofaan, een stof die de aanmaak van serotonine in het lichaam stimuleert. Donkere chocolade is voedzamer dan melkchocolade, omdat pure chocolade waardevolle mineralen bevat, zoals magnesium, kalium en zink. Overdrijf echter niet; een paar stukjes per dag zijn genoeg!

En wat dacht je van:

  • Kalkoen is vetarm vlees dat veel tryptofaan bevat om serotonine in het lichaam aan te maken.
  • Eieren. Wist je dat eigeel ook tryptofaan bevat? Er zit tevens tyrosine, choline, biotine en omega-3 vetzuren in eigeel. Allemaal stofjes die je een goed gevoel geven.
  • Ananas is rijk aan serotonine.
  • Tomaten zijn ook rijk aan serotonine. Kies altijd mooie rode exemplaren uit, want hoe rijper (en dus roder) tomaten zijn, des te meer serotonine bevatten ze.
  • Kaas heeft een hoog tryptofaangehalte.
  • Soja is de perfecte keuze voor veganisten en vegetariërs. Tofu en andere sojaproducten zijn prima vervangers voor vis of vlees in recepten die je humeur sterk verbeteren.

Tot slot

Voor ondersteuning tijdens sombere, depressieve dagen, neem je Bach bloesem mix 65. Deze mix helpt donkere wolken in je hoofd te verdrijven en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Slaap is ook heel belangrijk voor een goed gevoel. In combinatie met een evenwichtig, gezond dieet kan dit helpen om je gelukkiger te voelen. Heb je aan het eind van de middag toch een dip? Neem dan geen suikerhoudende voeding, maar kies voor fruit, rauwkost of een beker yoghurt. Dat helpt je zeker de middag door.


Bronnen:

https://www.webmd.com/food-recipes/features/how-food-affects-your-moods#:~:text=Als%20meer%20tryptofaan%20in%20de%20voeding%20komt,neem%20vis%20en%20vitamine%20D

https://www.health.harvard.edu/blog/gut-feelings-how-food-affects-your-mood-2018120715548

https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/food-and-mood/about-food-and-mood/

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Steeds meer allergieën

Op minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.

Vasten of Ramadan: is dat wel gezond?

 Is meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!

Vakantie anders bekeken

De zaligste tijd van het jaar… vakantie. Of, dat zou toch moeten. Helaas loopt het niet altijd als verwacht. Wat kan er fout lopen? En wat doe je eraan?

Hoe de zomer in een goede vorm starten

De zomer is gestart en voor de meesten is de vakantie al begonnen of komt die er aan. Iedereen wil er op hun best uitzien als de zomer begint, maar velen slagen er niet in om het lichaam die ze voor ogen hadden te verkrijgen.

Zinloze geneesmiddelen?

Als je iets van geneesmiddelen mag verwachten, dan is het natuurlijk wel dat ze je beter maken. Los van het feit dat geneesmiddelen doorgaans bijwerkingen hebben, blijkt nu echter ook dat heel wat geneesmiddelen niet zou werken.

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

De oorzaak van autisme ontdekt

Groot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden.

Tekens van depressie onder de radar

Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.

Eet deze voedingsmiddelen niet als je gelukkig wilt zijn!

Eet deze voedingsmiddelen niet als je gelukkig wilt zijn!
Eet deze voedingsmiddelen niet als je gelukkig wilt zijn!

Heb je wel eens gemerkt dat je je verdrietig, neerslachtig of somber voelt als je iets hebt gegeten? Dat klinkt raar, nietwaar. Toch is het geen verbeelding; sommige voedingsmiddelen maken je blijer dan anderen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je veel volle granen, magere eiwitten, verse groente en fruit eet, je veel lekkerder in je vel zit. Het kan zelfs je humeur verbeteren en depressies helpen voorkomen. Uit diezelfde onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen het eten van veel junkfood, suikers en sterk bewerkt eten en een verdrietig of depressies gevoel.

Er is zelfs bewijs naar voren gekomen dat specifieke voedingsmiddelen het geestelijk welzijn kunnen beïnvloeden. Welke voedingsmiddelen kun je dus beter vermijden? En wat moet je eten om je gelukkiger te voelen?

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Voedingsmiddelen die neerslachtig maken

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan.

Bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen waar heel veel aan is toegevoegd. Hierdoor krijg je een cocktail aan stoffen binnen, waarvan het niet eens goed vast te stellen is welke je humeur nadelig beïnvloeden. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, gebak en cake bevatten vaak transvetten, welke je humeur naar beneden halen. Ook bepaalde emulgatoren kunnen een nadelig effect hebben op hoe je je voelt. Daarnaast kunnen ze je darmen in de war brengen.

Het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen en het eten van meer volwaardige voeding zal de gezondheid van je darmen verbeteren. De darmen worden de tweede hersenen genoemd. Een goede gezondheid van de darmen is gekoppeld aan een goede geestelijke gezondheid. Dus als je je neerslachtig voelt, kan het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen je helpen om je gelukkiger te voelen.

Toch zin in koekjes of gebak? Bak het zelf, zonder emulgatoren en transvetten.

Suiker

Suiker – en dan met name geraffineerde suiker – heeft weer een heel ander effect op ons lichaam. Te veel suiker kan het darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor ontstaat er een zogeheten lek, waardoor goede voedingsstoffen kunnen ontsnappen en slechte darmbacteriën je darmflora overnemen. Als gevolg daarvan kunnen er allerlei ontstekingen in het lichaam ontstaan welke zich voeden met water en suiker. Hoewel wetenschappers het verband nog niet volledig begrijpen, verhoogt ontsteking blijkbaar het risico op depressie.

Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd, want als je je neerslachtig voelt, dan wil je juist lekker snoepen om je beter te voelen. De energie die je van suiker krijgt, is echter maar van korte duur, waardoor je nog meer suiker wil. Deze schommelingen zijn niet goed voor je bloedsuikerspiegel, waardoor je moe, ‘hangry’ en wellicht neerslachtig voelt. Heb je last van bloedsuikerschommelingen? Probeer dan eens regelmatig kleine maaltijden te eten. Verminder daarbij de hoeveelheid geraffineerde suikers. Kies liever voor een bakje fruit of rauwkost.

MSG

Veel mensen melden dat ze last hebben van symptomen variërend van hoofdpijn en nare dromen tot huiduitslag na het eten van voedsel dat mononatriumglutamaat of MSG bevat. MSG is een smaakversterker die niet altijd even goed verwerkt wordt in de darmen. Toch kunnen de eerder genoemde symptomen ook worden veroorzaakt door andere ingrediënten in het gerecht, zoals specerijen, een hoog vetgehalte, of gewoon omdat je een te royale portie hebt gegeten. Als je darmen ongelukkig zijn omdat je te veel hebt gegeten, zullen ze je dat zeker laten weten! Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat MSG je neerslachtiger laat voelen, maar het is onmogelijk om uit te sluiten dat sommige mensen gevoelig zijn voor deze smaakversterker.

Gluten

Gluten zitten in heel veel voedsel, omdat het een bestanddeel is van granen. Het zit in brood, koekjes, gebak, pasta en meer. Glutenintolerantie komt veel voor. Heb je hier last van, dan krijg je na het eten van voeding met gluten last van misselijkheid, diarree, vermoeidheid en pijn (niet alleen in de darmen). Glutenintolerantie komt zo voor of is onderdeel van coeliakie.

Mensen met een glutenintolerantie geven aan dat ze van de gluten zowel lichamelijk als geestelijk onwel zijn. Tot de geestelijke ongemakken worden angst, een slecht humeur en depressies geschaard. Helaas is er nog weinig wetenschappelijk bewijs over de relatie tussen humeur en gluten. Als mensen zich beter voelen nadat ze gluten hebben vermeden, kan het zijn dat ze deze producten hebben vervangen door glutenvrije voedingsmiddelen en in het algemeen een gezondere levensstijl hebben aangenomen.

Voedingsmiddelen die je gelukkig maken

Nu je weet van welke voedingsmiddelen je verdrietig wordt, is het goed om te weten dat er genoeg voedingsmiddelen zijn die je humeur een oppepper kunnen geven. De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen die de productie van ‘gelukshormonen’ in je lichaam stimuleren: dopamine en serotonine.

Chocolade

Wie is er niet blij van geworden? Chocolade bevat fenylethylamine. Dit is dezelfde chemische stof die verantwoordelijk is voor dat zweverige gevoel als je verliefd bent. Daarnaast bevat chocolade tryptofaan, een stof die de aanmaak van serotonine in het lichaam stimuleert. Donkere chocolade is voedzamer dan melkchocolade, omdat pure chocolade waardevolle mineralen bevat, zoals magnesium, kalium en zink. Overdrijf echter niet; een paar stukjes per dag zijn genoeg!

En wat dacht je van:

  • Kalkoen is vetarm vlees dat veel tryptofaan bevat om serotonine in het lichaam aan te maken.
  • Eieren. Wist je dat eigeel ook tryptofaan bevat? Er zit tevens tyrosine, choline, biotine en omega-3 vetzuren in eigeel. Allemaal stofjes die je een goed gevoel geven.
  • Ananas is rijk aan serotonine.
  • Tomaten zijn ook rijk aan serotonine. Kies altijd mooie rode exemplaren uit, want hoe rijper (en dus roder) tomaten zijn, des te meer serotonine bevatten ze.
  • Kaas heeft een hoog tryptofaangehalte.
  • Soja is de perfecte keuze voor veganisten en vegetariërs. Tofu en andere sojaproducten zijn prima vervangers voor vis of vlees in recepten die je humeur sterk verbeteren.

Tot slot

Voor ondersteuning tijdens sombere, depressieve dagen, neem je Bach bloesem mix 65. Deze mix helpt donkere wolken in je hoofd te verdrijven en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Slaap is ook heel belangrijk voor een goed gevoel. In combinatie met een evenwichtig, gezond dieet kan dit helpen om je gelukkiger te voelen. Heb je aan het eind van de middag toch een dip? Neem dan geen suikerhoudende voeding, maar kies voor fruit, rauwkost of een beker yoghurt. Dat helpt je zeker de middag door.


Bronnen:

https://www.webmd.com/food-recipes/features/how-food-affects-your-moods#:~:text=Als%20meer%20tryptofaan%20in%20de%20voeding%20komt,neem%20vis%20en%20vitamine%20D

https://www.health.harvard.edu/blog/gut-feelings-how-food-affects-your-mood-2018120715548

https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/food-and-mood/about-food-and-mood/


Marie Pure

Andere artikelen


onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

crisis

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel

allergie

Steeds meer allergieën

Op minder dan 10 jaar tijd is het gebruik van medicatie tegen allergieën met maar liefst 70% gestegen. Op zich is dit een schokkende vaststelling. Nog schokkender wordt het als Didier Ebo van het UZ Antwerpen hierbij beweert dat allergieën langzaam maar zeker epidemieën aan het worden zijn.

Lees het volledig artikel

Ramadan

Vasten of Ramadan: is dat wel gezond?

 Is meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!

Lees het volledig artikel

vakantie-anders-bekeken

Vakantie anders bekeken

De zaligste tijd van het jaar… vakantie. Of, dat zou toch moeten. Helaas loopt het niet altijd als verwacht. Wat kan er fout lopen? En wat doe je eraan?

Lees het volledig artikel

start-de-zomer-met-een-goed-gevoel

Hoe de zomer in een goede vorm starten

De zomer is gestart en voor de meesten is de vakantie al begonnen of komt die er aan. Iedereen wil er op hun best uitzien als de zomer begint, maar velen slagen er niet in om het lichaam die ze voor ogen hadden te verkrijgen.

Lees het volledig artikel

Zinloze medicijnen?

Zinloze geneesmiddelen?

Als je iets van geneesmiddelen mag verwachten, dan is het natuurlijk wel dat ze je beter maken. Los van het feit dat geneesmiddelen doorgaans bijwerkingen hebben, blijkt nu echter ook dat heel wat geneesmiddelen niet zou werken.

Lees het volledig artikel

Signalen dat je kind ongelukkig is

Signalen dat je kind ongelukkig is

Volgens cijfers van de WHO lijden meer dan 260 miljoen mensen wereldwijd aan depressie. En niet alleen volwassenen krijgen die diagnose. Kinderen vanaf drie à vier jaar kunnen depressie ervaren.

Lees het volledig artikel

autisme

De oorzaak van autisme ontdekt

Groot wetenschappelijk nieuws van uit Columbia. Aan de universiteit aldaar zouden wetenschappers ontdekt hebben waarom sommige mensen wel en andere mensen niet aan autisme lijden.

Lees het volledig artikel

Tekens van depressie onder de radar

Tekens van depressie onder de radar

Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....